3. kez bakanlık kapısına gidecek: Kızılçam ormanına JES ısrarı!

Daha önce projesi bir kez yargıdan bir kez de bakanlıktan dönen Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.’nin İzmir ili Selçuk ilçesi ve Aydın ili Germencik ilçelerinde, kızılçam ormanlarında hayata geçirmek istediği proje üçüncü kez bakanlık kapısına gidiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 18.03.2024 11:18
  • Güncelleme Tarihi : 18.03.2024 08:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
3. kez bakanlık kapısına gidecek: Kızılçam ormanına JES ısrarı! haberinin görseli

Geçtiğimiz yıl, Selçuk’ta Meryem Ana Muhafaza Ormanı’nın 23 hektarlık bölümünü de kapsayan alanda hayata geçirmek istediği jeotermal projesiyle tepkileri toplayan Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.’nin İzmir ve Aydın sınırlarında yer alacak yeni projesi için önemli bir gelişme yaşandı.

Şirketin, İzmir ili Selçuk ilçesi Havuçlu Mahallesi ve Aydın ili Germencik ilçesi Naipli Mahallesi’nde hayata geçirmek istediği ve “Jeotermal Kaynak Arama ve Çıkarma Projesi” için bakanlıktan “ÇED Gereklidir” kararı çıktı.

İlgili kararda şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli, Selçuk İlçesi, Havutçulu Mahallesi Mevkii, Aydın İli, Germencik İlçesi, Naipli Mahallesi mevkiinde, Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. tarafından, “3298179 Erişim ve 2175 Ruhsat Numaralı Sahada Jeotermal Kaynak Arama ve Çıkarma Projesi” projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve Müdürlüğümüze e- ÇED sistemi üzerinden sunulan Proje Tanıtım Dosyası,   29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında incelenip değerlendirilerek Yönetmeliğin 17. Maddesi uyarınca 15.03.2024 tarihli ve 9055893 sayılı yazı ile "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" kararı verilmiştir.

DAHA ÖNCE MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ

Firma, ilk olarak 2020 4 adet sondaj için başvuru yapmış ve ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Ancak İzmir 5. İdare Mahkemesi, bilirkişi heyetinin projenin bölgedeki tarım arazilerine zarar vereceği raporu üzerine ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etmiş ve karar Danıştay tarafından onanmıştı.

Şirket kararın ardından sondaja arama noktalarında revizyona giderek bakanlığa yeni başvuruda bulunmuş ve sondaj kuyusu sayısını 6’ya yükseltmişti. Ancak o projede de bakanlık ÇED sürecini iptal etmişti.

YENİDEN BAKANLIK KAPISINA GİDECEK

Yeniden bakanlık kapısına gidecek proje kapsamında ÇED Alanı 2 poligondan oluşacak. 1 numaralı ÇED Alanı (1. Poligon) İzmir ili sınırları içerisinde, 2 numaralı ÇED Alanı (2. Poligon) ise Aydın ili sınırları içerisinde yer alacak.

Proje raporunda yer alan bilgilere göre; ruhsat alanı 3 bin 973 hektardan oluşurken ÇED alanının büyük kısmını oluşturan 13,85 hektarı ise İzmir Selçuk sınırları içerisinde yer alacak.

Proje alanı, İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre değerlendirildiğinde büyük bir kısmı ÇED Alanı-1 “Orman Alanı”, geriye kalan küçük bir kısmı ÇED Alanı-2 “Tarım Alanı” kapsamında kalıyor.

Proje raporunda ayrıca proje alanının büyük kısmında “Bozuk Kızılçam”, küçük alanında ise “Kızılçam” ağaçları bulunuyor.

Projenin 7 milyon 570 bin liraya mal olması bekleniyor.