Amatör denizcilerden marina ücretlerine tepki

Marinalarda sunulan hizmetlerin fiyatlandırılmasına yönelik düzenlemenin kaldırılmasının ardından İzmir’de yaşayan Murat Çelebi, Change.org üzerinden bir kampanya başlatarak 2020’de kaldırılan düzenlemenin yeniden yürürlüğe girmesi için talepte bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2025 10:54
  • Güncelleme Tarihi : 25.02.2025 10:54
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Amatör denizcilerden marina ücretlerine tepki

Marinalarda sunulan hizmetlerin fiyatlandırılmasına yönelik düzenlemenin kaldırılması, amatör denizcilerin tepkisine yol açtı. İzmir’de yaşayan Murat Çelebi, marinalarda ücretlerin serbestçe belirlenmesi nedeniyle maliyetlerin arttığını belirterek Change.org üzerinden bir kampanya başlattı. Çelebi, amatör denizcilerin denize erişiminin zorlaştığını ve bu durumun deniz turizmi ile ülke ekonomisine zarar vereceğini savunarak, 2020’de kaldırılan düzenlemenin yeniden yürürlüğe girmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

 

MARİNA SAHİPLERİ ÜCRETLERİ SERBESTÇE BELİRLEME HAKKI ELDE ETTİ

 

Maliyetler nedeniyle denizciliği bırakmak zorunda hissettiğini ifade eden Çelebi, “16 Mayıs 2020'deki bir tebliğ, amatör denizciler için marinalarda sunulan hizmetlerin (demirleme, elektrik, su, atık alım vb.) fiyatları düzenlemiş ve ekonomik erişim korunmuştu. Çünkü bu tebliğ, ücretlerin şeffaf bir şekilde belirlenmesini ve denetlenmesini sağlıyordu. Benim gibi birçok amatör denizci bu düzenlemeyi olumlu bulmuştu. Fakat, 11 Aralık 2020'de bu tebliğ yürürlükten kaldırıldı ve Marina sahipleri ücretleri serbestçe belirleme hakkı elde etti. Bu durum, denizcilik hobisini sürdürmek için çalışan insanlar tarafından büyük bir engel olarak değerlendirildi. Öyle ki, teknemi bile satmayı düşünmeye başladım! Bu yüksek maliyetler nedeniyle hobi olarak güvendiğim, sevdiğim denizciliği bırakmak zorunda olduğumu hissediyorum” diye aktardı.

 

AMATÖR DENİZCİNİN DENİZE ERİŞİMİNİ TEHLİKEYE ATACAK

 

Bu durumun ülke ekonomisine de zarar vereceğini dile getiren Çelebi, “Burada tartışılan mesele sadece amatör denizcilerin değil, aynı zamanda adil ve düzenli bir ekonomik yapının korunmasıdır. Birçok amatör denizcinin denize erişimini tehlikeye atacak bu değişikliğin geri alınması ve Mayıs 2020 Tebliği'nin yeniden yürürlüğe girmesi için harekete geçin. Bu durum sadece benim veya diğer amatör denizcilerin hayatını etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda ülke ekonomisine de zarar verecektir. Hükümetin deniz turizminin önemini anlamasını ve yerel ekonomiye zarar verebilecek adımlardan kaçınması gerektiğini düşünüyoruz. Lütfen amatör denizcilerin sesini desteklemek ve ülkemizin deniz turizmini korumak için bu dilekçeyi imzalayın” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

MERVE AĞRIÇ

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ