Atık kumaşlar öğrencilerin elinde hayat buldu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri tarafından, Karma Marka Mağazacılık bünyesinde yer alan Lee ve Wrangler markalarının defolu ve stok fazlası ürünlerin değerlendirilmesiyle, ‘sürdürülebilirlik’ temalı özel bir koleksiyon hazırlandı.  


  • Oluşturulma Tarihi : 17.01.2025 12:27
  • Güncelleme Tarihi : 17.01.2025 09:29
  • Kaynak : BÜLTEN
Atık kumaşlar öğrencilerin elinde hayat buldu

İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri, atık kumaşların yeniden hayata kazandırıldığı “sürdürülebilirlik” temalı bir koleksiyon hazırladı. Çalışma kapsamında Karma Marka Mağazacılık bünyesinde yer alan Lee ve Wrangler markalarının defolu ve stok fazlası ürünler değerlendirildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Karma Marka Mağazacılık iş birliğiyle gerçekleşen proje; üçüncü sınıf öğrencileri Atakan Atıl, Ceren Emine Çolak, Dilara Aslan, Ilgar Derin Özgüneş, Işık Keser, Kartal Usta, Merve Balımtaş, Münevver Günaylı, Nisa Ünal ve Yasemin Yorulmazer’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Öğrencilere seminer veren Karma Marka Mağazacılık Görsel İletişim ve Mağazacılık Müdürü Bahar Ceyhan Zilayaz, Lee ve Wrangler markalarının kuruluş hikayelerini, marka kimliklerini ve hedef kitlelerini paylaştı. Roteks Tekstil’e gerçekleştirilen teknik gezide ise firmanın tasarım departmanı yöneticisi Nuray Atalayman ve ekibi, sürdürülebilir malzemeler ve üretim yöntemleri konusunda öğrencilerle önemli detayları aktardı.

YARATICI FİKİRLERİYLE ÖNE ÇIKTILAR

Proje sonunda genç tasarımcılar, akademisyenlerin yanı sıra Karma Marka Mağazacılık Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Uğur Gülce ve BR Mağazacılık Kurumsal İletişim ve Marka Yöneticisi Cihan Durak’ın da yer aldığı jüri karşısında bir sunum yaptı. Jüri üyelerinin değerlendirmesi sonrasında seçilen tasarımların, Lee ve Wrangler markalarının çeşitli şubelerinde sergileneceği açıklandı.

Ayrıca, yaratıcı fikirleriyle öne çıkan İEÜ öğrencileri, Lee ve Wrangler markaları tarafından belirlenecek sektörel projelerde yer alma fırsatı bulacak.

“ÖZEL PARÇALAR TASARLANDI”

İEÜ Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Elif Tekcan, açıklamalarda bulundu. Projede İzmir Ticaret Odası’nın yürüttüğü ‘Senin Atığın Benim Hammaddem’ projesindeki sürdürülebilirlik yaklaşımına dikkat çeken küçük ölçekli bir uygulama gerçekleştirdiklerini belirten Tekcan, şu ifadeleri kullandı:

“Proje kapsamında Karma Marka Mağazacılık ve Roteks tarafından sağlanan malzemeler, denim sektöründe açığa çıkan ‘tüketici öncesi atıkların’ değerlendirilmesi hususunda öğrencilerin farkındalık kazanmalarına yardımcı oldu. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri arasında yer alan ‘nitelikli eğitim’, ‘sürdürülebilir şehirler ve topluluklar’ ile ‘sorumlu üretim ve tüketim’ ilkelerini önceleyen bu projede öğrencilerimiz, çalıştıkları markaların kimlik ve müşteri profillerine uygun özel parçalar tasarladı.”

“ZAMANSIZ KOLEKSİYONLAR TASARLANDI”

Tekcan, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Öğrencilerimizin bir kısmı marka mirasından ilham alan, klasik ve uzun ömürlü parçalar içeren ‘zamansız’ koleksiyonlar tasarladı. Yıkama işlemi görmemiş ‘ham’ denim kumaşların kullanıldığı projelerde ise su israfını önleyecek tasarım yaklaşımlarına odaklanıldı. Bazı parçalarda yer alan desenlerde ‘çevre dostu’ olarak tanımlayabileceğimiz yenilikçi lazer teknolojilerinden faydalanıldı. Bu işlemlerin uygulanmasında Roteks de bize destek verdi. Bazı öğrencilerimiz ise koleksiyonlarını atık kumaş ve defolu ürünlerin ‘üst dönüşümü’ veya ‘yeniden yapılandırılmasıyla’ üretti.”

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN