Az tüketenler için sofrada ve askıda "Buranın Balıkları"

İzmir’in Foça İlçesi’nde Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin (SUYADER) yürütücülüğü, S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nin ortaklığında az tüketilen balıkların her şekilde değerlendirilmesi amacıyla “Buranın Balıkları” Projesi hayata geçirildi.


  • Oluşturulma Tarihi : 20.05.2025 18:15
  • Güncelleme Tarihi : 20.05.2025 18:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Az tüketenler için sofrada ve askıda "Buranın Balıkları" haberinin görseli

İzmir’in Foça İlçesi’nde Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin (SUYADER) yürütücülüğü, S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nin ortaklığında az tüketilen balıkların her şekilde değerlendirilmesi amacıyla “Buranın Balıkları” Projesi hayata geçirildi. Vatandaş ve turistin birkaç balık adı üzerinde tüketimi yoğunlaştırdığı, projeyle, gerek evlerde, gerek ticari işletmelerde diğer yerel balıkların da bilinirliğinin arttırılması, tüketiminin sağlanması, tezgahta kalan balığın ise Askıda Balık uygulamasıyla ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmasının hedeflendiği açıklandı.  
Kısa adı “Buranın Balıkları”, tam adı “Yerel Balıkçılık Gıda Güvencesini Destekliyor: Dirençli Gıda Sistemlerinin Oluşturulması ve Yerel Kıyı Ekosistemlerinin Korunması Projesi”  AB’nin, The Conservation Collective, Türkiye Mozaik Foundation ve Sivil Toplum İçin Destek Vakfı iş birliğiyle Turquoise Coast Environment Fund- Turkey (TCEF) tarafından finanse ediliyor.  Paydaşları arasında Foça Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Belediyesi, Foça Kent Konseyi, WWF Türkiye, Foça Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Foça Film Platformu yer alıyor. 
Projenin tanıtımı amacıyla bugün(20 Mayıs 2025 Salı günü) Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda SUYADER kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan, Proje Koordinatörü Mücahit Erakyol, Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Koordinatör Yardımcısı Esra Kartal, WWF Temsilcisi Ebrucan Kalecik, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri vr Teknolojisi Enstitüsü Öğr. Gör. Dr. Gökhan Kaboğlu ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Murat Çelik birer konuşma yaptılar.

KÜÇÜK BALIKÇIYA VE HALKA DESTEK


Konuşmalarda; Proje kapsamında, Nisan 2025 – Mart 2026 tarihleri arasında bir yıl boyunca Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesinin hedeflendiği, bu desteğin, ekonomik değeri görece düşük olan balık türlerinin tanıtımının artırılması yoluyla sağlanacağı belirtildi. Proje ile yerel balıkçıların geçim kaynaklarının güçlendirilmesi amaçlanırken, aynı zamanda bu türlerin sofralara kazandırılmasıyla yerel halkın ve Foça’yı ziyaret eden misafirlerin sağlıklı ve dengeli beslenmesine katkı sunulmasının hedeflendiğine, ayrıca dar gelirli gruplara ulaştırılmak üzere askıda balık uygulaması başlatılmasının planlandığına dikkat çekildi. Bu sayede hem deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğinin korunacağı hem de bölgedeki gıda güvencesine önemli bir destek sağlanacağına vurgu yapıldı. Foça’nın proje için pilot bölge seçildiği, elde edilecek veriler ışığında başta Ege’nin sahil ilçeleri olmak üzere yurt geneline yaygınlaştırılmasının hedefler arasında olduğu açıklandı.  

HEDEF YEREL BALIKLARI SOFRAYA ALMAK


SUYADER Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan; “Projemiz Yerel Balıkçılık Gıda Güvencesini Destekliyor projesi. Kısa adıda Buranın Balıkları. Projemizin hedefi şu. Tüketilen ticari balıklardan ziyade, Foça’nın yerel balıklarının tüketimini arttırmak, hem halka hem turistlere bu balıkları tanıtmak, dolayısıyla bu balıkları avlayan küçük ölçekli balıkçıların da ekonomik durumunu biraz daha yükseltmek. Ama bunun yanı sıra gıda güvencesini destekleyen bir boyutu da var projenin. Yerel balıkçının avladığı yerel balıklar, ekonomik olarak çok daha erişilebilir. Bu demektir ki balık gibi besleyici değeri çok yüksek olan bir besin maddesi aslında halkın sofrasına ekonomik olarak girebilir. Projenin bir diğer ayağı da bu. Bu balıkların tüketimini yaygınlaştırabilirsek hem halkı hem balıkçıyı desteklemiş olacağız. En önemli ayaklarından biri de askıda balık uygulaması olacak. Satıştan kalan yerel balıkları mahalle muhtarlarıyla işbirliği yaparak, balığa erişemeyen yoksul halka askıda balık olarak dağıtacağız. Bunu zaman içinde belli bir düzene koyacağız. Her ay başka bir mahalleye gibi. Umarım tüm Foça halkının, işletmelerin, paydaşlarımızın katkısıyla Foça balıklarının tüm Türkiye’de, hatta uluslararası platformda tanınmasını ve tüketilmesini sağlarız” dedi.

ISKARTA BALIKLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE


Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin; “Projemiz Foça’daki yerel balıklarımızın, ıskarta balıklarımızın halka tadım festivalleri yapılarak tanıtılması ve bu balıklarımızın artık Foça’da restoran tezgahlarında da bulundurularak, tadımlarla, sunumlarla çok lezzetli olduklarının anlaşılmasını sağlamak. Restoranlara, balık tezgahlarına gidildiği zaman, artık Levrek, Çipura, Barbun istiyorum değil de yerel balıkları ön plana çıkararak, bilinirliğini arttırarak balıkçılarımıza maddi açıdan katkı sağlarken halka ucuz ve 12 ay bulabileceği balıkları tanıtmak ve sunmak istiyoruz. Iskarta balıklarımızı da 17 mahalle muhtarımızın aracılığıyla Askıda Balık uygulaması yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız ” dedi. 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ