- İzmir
- 30.04.2025 15:18
Gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulunan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “Belediye başkanı olmadan önce yapacağımız projeleri silkeleme ile erteledik. Zamanı gelince yapacağız” dedi.
HAYRİYE GÜPLERİ TİBİN / Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, gazetecilerle bir araya gelerek hayata geçirdiği çalışmaları ve ilerleyen dönemlerde gerçekleştireceği çalışmaları anlattı. Ayrıca gündemdeki işçi ödemeleri, kentsel dönüşüm, maaş ödemeleriyle ilgili de konuşan Işık, gazetecilerle soru – cevap yaparak çalışmalarını anlattı. İlçede otopark olmadığını belirten Işık, ilçede 2 otopark projesini hayata geçirmek için çalışma yürütüldüğünü anlattı. Işık, “Gaziemir’de bir tane bile paralı otopark yok. Apartmanların kendi bahçesinde hiç otopark yok. Biz iki tane otopark yapmaya çalışıyoruz. Koşullar sağlanınca da otoparklarımızı yapacağız” diye konuştu. Ayrıca Gaziemir Belediyesi olarak herhangi bir metro projeleri olmadığını da dile getiren Işık, “Metro, Büyükşehir Belediyemizin projesi. Konuştuğumuzda mutlaka görev süresi içinde bunun projelendirmesini taahhüt ediyor. Gaziemir Belediyesi olarak bir metro inşası iddiamız yok açıkçası” dedi.
Işık, Gaziemir’de yaşanan trafik ve yol sorununa ilişkin de açıklamalarda bulundu. Vaatleri arasında bulunan çevre yolları hakkında konuşan Işık, ayrıca kentsel dönüşüm çalışmalarına da değindi. Başkan Işık, açıklamasında şunları kaydetti;
“Gaziemir’deki trafik sorununa çözüm getirecek projelerimizi vaatlerimiz arasında sıralamıştık. Biri de çevre yolları. Cemil Başkan bu konu üzerinde hassasiyetle duruyor. Bizim üzerimize düşen bir çalışma vardı, ortak çalışmayı yapmak için ilçemize Cemil Başkan gelmişti. O yolun açılması için önemli bir adım atılmış olacak. İZBAN’ın doğusunda kalan yolun açılmasıyla trafiği rahatlatmış olacağız. Kentsel dönüşümle ilgili de Büyükşehir çalışmalarını yürütüyor. Çok yakın zamanda oradaki işlerin nasıl yürütüleceği konusunda planları masaya yatıracağız. İhtiyaçlarımızı doğru anlatıyoruz. Toplumun daha doğru ve çok kullanacağı işlere yöneliyoruz.”
İşçilere yapılan ödemeler ve geriye dönük alacaklar hakkında da konuşan Işık, “Bizden yan hak ön hak gibi hiçbir alacakları kalmadı. Nisan ayıyla ilgili vadesi geçmiş tek kuruş borcumuz yok. Bu bizim birinci önceliğimiz. Kaynağımız çok kısıtlı ama tasarruf ve verimlilikten faydalanıyoruz. Hiçbir yere üç – dört araba gitmiyorum, kimse önden gidip benim için yer tutmuyor. Biz kendimizden başlarsak tasarrufa, arkadaşlarımıza da örnek olabiliriz. Mevcut ücretlerle yaşama, insan gibi yaşama olanağının olmadığını biliyoruz ama bunun sebebi belediye değil. Neden asgariye yüzde 30 zam verildi bu sorgulanmalı. Kira neden 50 bin lira? Bunun sorgulanması lazım. Hayvan sahiplendirirken ilçe tarım müdürlüğü para alıyordu bu belediyeye devredildi sonra bu işlem yasaklandı” ifadelerini kullandı.
Işık, belediyeye gelen paranın hizmetler için yetersiz olduğuna da değindi. Pandemiden ve borçlardan biriken ödemeler ve eksik gelirin olduğunu anlatan Işık, şu ifadeleri kullandı;
“Belediyelerin üzerinde pandemi ve borçlardan biriken borçlar var ve eksik gelir var. Belediyeye gelen parayı halka böldüğünde 91 lira düşüyor. Bununla çöp mü toplansın, yatırım mı yapılsın? Çok komik bir rakam. Gelir kaynaklarından kesilen bir para olduğu için, Eylül’de silkeleyin talimatından beri yüzde 40 ve üstü. Nisan 2024’te gelen para 17 milyon, 2025’ten gelen para da 17 milyon. Bu ülkede enflasyonun sıfır olması, nüfusun artmamış olması lazım ki ona yakın bir hizmet veresiniz. Gelir kaynaklarımızı devletle ortak bir çözümle artırmamız gerekiyor. Belediyelerin gelir yaratmasının iki yolu var; mevcut durumda ya satış yapacaksınız ya da vatandaşın canına okuyacaksınız. Geçmişe baktığımızda 7 kere belediye borçlarının sıfırlandığını görüyoruz. Bunu da şu amaçla yapmışlar, kentleşmenin hızlı olduğu bir dönemde vergi gelirleriyle gelen paralar yetmiyor. Belediyelere kendi paralarını edinebilecekleri alanlar açmak lazım. Gaziemir’de de pek bir yere çıkılamıyor. Etraf çevrili. Belediye başkanı olmadan önce yapacağımız projeleri silkeleme ile erteledik. Zamanı gelince yapacağız.”
İZMİR’İN ÇERNOBİLİ’NDE SON DURUM NE?
İzmir’in Çernobili olarak anılan, eski kurşun fabrikası alanındaki nükleer atığa ilişkin temizlik çalışmaları hakkında da konuşan Işık, konuşmasını şöyle noktaladı;
“Şu anda ne olduğu hakkında bilgiyi kazarsak bulabiliyoruz. Hiçbir bilgi yok. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ulaşıyorsunuz, onlar bizden daha kötü durumda. Temmuz ayında oradaki hareketi görüp çevre il müdürlüğünü arayınca onlar da şok oldu. Bugün de aşağı yukarı aynı durumdalar. Burada bir nükleer kaynak olarak belirlenen nükleer atık ve kimyasal atık var. Bunun doğru şekillerde buradan gitmesi için talep var. CHP ve belediye başkanlarımız burayı yıllardır takip ediyor. Bizim şu an tek istediğimiz buranın bilimsel bir yöntemle temizlenmesi. Bakanlık devreye girip süreci hızlandırdığında firmayı bize yönlendirdiler, nasıl ve hangi parayla temizliğin yapılacağını sorduk. Bize firma sırrı olduğunu ve anlatamayacaklarını söylediler. Sonra biz firmanın konkordato ilan ettiğini öğrendik. Konuyla ilgili, yetkili mercilerin hiçbir bilgisi yoktu. Şu anda da hemen hemen aynı durumdayız. Uzaktan gözetlemeye devam ediyoruz.”