Başkan Önal 1 yıllık çalışmalarını anlattı: Depreme dayanıklı Bayraklı için çalışıyoruz

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, 1 yıllık görev süresinde sosyal destekten kentsel dönüşüme kadar yürütülen çalışmaları anlatarak, Bayraklı’yı adalet ve umudun kenti yapma hedefini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 02.05.2025 11:12
  • Güncelleme Tarihi : 02.05.2025 11:12
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Başkan Önal 1 yıllık çalışmalarını anlattı: Depreme dayanıklı Bayraklı için çalışıyoruz haberinin görseli

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Bayraklı Belediyesi’nde gerçekleşen basın toplantısında, geride kalan 1 yıllık süreçte sosyal desteklerden kentsel dönüşüme, altyapı çalışmalarından kültür-sanat faaliyetlerine kadar geniş yelpazede yürütülen hizmetleri anlattı. Belediyeciliği yalnızca asfalt dökmek değil, toplumsal sorunlara çözüm üretmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak olarak gördüklerini vurgulayan Önal, "Bayraklı’yı yalnızca hizmetin değil, umudun ve adaletin kenti yapacağız" dedi. Depreme dayanıklı yapıların oluşturulması ve kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken Önal, bu süreçte merkezi hükümetin desteğinin önemine işaret etti. Türkiye’nin çeşitli belediyelerinde yaşanan ayrımcılığa da değinen Başkan Önal, yaşanan tüm zorluklara rağmen Bayraklı’da dönüşümün ve dayanışmanın devam edeceğini ifade etti.

BELEDİYELERİN AYRIMCILIĞA UĞRADIĞINI GÖRÜYORUZ 

Değerlendirme toplantısının gecikmesinin sebebini aktaran Önal, “1’inci yıl değerlendirme toplantımızın 1 ay gecikmeli olmasının sebebi; çok büyük adaletsizliklerle karşı karşıyayız. Birçok arkadaşımız hak etmediği muamele ile göz altında. Başta İstanbul olmak üzere hizmet üretmeye çalışan belediyelerin ayrımcılığa uğradığını görüyoruz. Bu gecikmenin sebebi bu. Yaşadığımız zor günler geride kalacak. Cumhuriyetimizin getirdiği demokrasimizin sekteye uğradığı anlar olsa bile, vatandaşlarımızla 19 Mart dayanışmasındaki gibi üstesinden geleceğiz. Buna yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.  

BELEDİYECİLİĞİ SADECE ASFALT DÖKMEK OLARAK GÖRMÜYORUZ 

Bayraklı’ya aday olurken, büyük hayallerle ve çok büyük vaatlerle yola çıktığını dile getiren Önal, “Ne mutlu ki birçok vaadimi hayata geçirdiğimi duyurmak istiyorum. ‘Bayraklı’yı yalnızca hizmetin değil umudun ve adaletin kenti yapacağız’ dedik. Belediyeciliği sadece asfalt dökmek değil, yaralara merhem olarak görüyoruz. Bayraklı çözüm üreten bir belediye. Bayraklı’da 15 bin aileye sosyal destek ulaştırdık. Kent lokantalarıyla insan onurunu ve birlikte yaşama kültürünü sofralara taşıdık. ‘Hoş Geldin Bebek’ ile 40 bin başvuru aldık. Tüm başvuruların çözüm sürecini bizzat takip ettim. Mahalle mahalle dolaşıp emeğiyle kentimize değer katan esnafımızla buluştuk. 22 bin kişiye sağlık hizmeti sunduk. Evde bakım, yeni doğan muayeneleri 15 binin üzerinde diş sağlığı uygulamasıyla sağlık sokağa taşıdık. 21 branşta kültür sanat kurslarımızda 4 binin üzerinde 19 spor dalında 5 bine yakın gencimizin yetenekleriyle buluşturduk. Kurslarımızda yetişen sporcularımız 37 madalya ve birçok derece ile Bayraklı'nın adını Türkiye'de ve dünyada gururla taşıdılar” diye aktardı. 

YENİ MERKEZLERİMİZİ BÜYÜTMEYE DEVAM EDİYORUZ 

Bayraklı’daki diğer çalışmalarına değinen Önal, “Bayraklı'da sokak hayvanlarına sadece sevgi değil, hizmet de sunuyoruz. Bin 480 kısırlaştırma, 5 bin 913 tedavi, 16 bin 8 kuduz aşısı gerçekleştirdik. 47 kedi eviyle sokaklarda güvenli yaşam alanları oluşturduk. Can dostlarımıza güvenli bir Bayraklı inşa ediyoruz. Bayraklı’da kadınlara sadece geçim değil güven, destek arıyoruz. Meslek ve hobi kurslarımızı hayatla yeniden bağ kurma yeri olarak tasarladık. 850 kadınımız bu kurslardan yararlanıyor. Yeni merkezlerimizi büyütmeye devam ediyoruz. Tüm bu çalışmaları 24 mahallemizde gerçekleştirdik. 41 metre asfalt, 15 bin metre kare kilit parke taşı ile yolları yeniledik. 5 pazaryerimizi baştan sona yenileyerek hem esnaf hem de yurttaşlarımız için güvenli yerler oluşturduk. Yangında evin kaybeden 30 yurttaşımıza destek verdik. Bayraklı’da belediyecilik artık sisteme dayanıyor. İş süreçlerimizi uzmanlarla yeniden yapılandırıyoruz. Altyapımızı güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. 

DEPREME DAYANIKSIZ BİNALARIN ONARILMASINI HEDEFLİYORUZ 

Adalet Mahallesi’nde geçmiş yıllarda mahkeme kararı ile çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Önal, “Yakın zamanda hayata geçecek. Bakanlıklarla beraber harekete geçtik. Nafiz Gürman Mahallesi için de çalışmalarımız sürdürüyoruz Çalışmalarımızın başında kentsel dönüşüm için çalışacağımızı belirtmiştik. Bildiğiniz üzere 2020 yılında depremi en fazla yaşamış ilçe olarak, dönüşümler sayesinde ilçemiz depremlerden kurtulmuş olacak. Riskli yapılar incelemesi ile yaklaşık bin binanın çalışmasını yürütüyoruz. Depreme dayanıksız binaların onarılmasını hedefliyoruz. Kentsel dönüşümün olabilmesi için planlama çalışması kadar imkân gerekiyor. Bu konuda da hükümetin desteği gerekiyor. Bu konunun siyasi partilerin çekişme alanından çıkması gerekiyor. 1 vatandaşımız 2020 yılında yıkılmış evini onarması için 200 bin TL’ye ihtiyaç duyuyordu. Ancak TOKİ üzerinden hesaplanınca 2 milyon TL’lik maliyet çıkıyor. Bayraklı’daki vatandaşın ayda 60 bin TL kredi ödeyebilecek bütçesi yok vatandaşımızın. Daha uygun krediyle, ya da İstanbul’da başlatılan ‘yarısı sizden yarısı bizden’ kampanyasının hayata geçirilmesi gerekiyor. Deprem anında belediyeler imkân sağlayamasa da kooperatiflerden gelen inşaat artışlarını resmileştirerek, emsal artışlarla, belediyenin yarısını karşılamasıyla beraber, hükümetin de diğer yarısını karşılaması gerekiyor. Türkiye’nin deprem riski yüksek ilçelerine taşınması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

İLÇE SINIRLARIMIZIN BÜYÜTÜLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Bayraklı’nın yoğun nüfuslu bölgelerinde rezerv alanlarına ihtiyaç oluğunu vurgulayan Önal, “Mansuroğlu Mahallesi’nde meclis kararıyla sınırlarımızı belirledik. Ancak yeni rezerv alanlarının kurulması için ilçe sınırlarımızın büyütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeni rezerv alanlarla kentsel dönüşümün hızlanacağını biliyoruz. 300’ün üzerinde bina geri dönüşüm sürecine girdi. Daha ileri teknikler kullanılarak kalıp çalışmalarıyla, bakanlık tarafından riskli alan çalışmalarının yapılmasını öneriyoruz. Yükü kendi üzerimizden atmak için ‘ben bunu yaptım’ demek doğru değil. Deprem sadece bugünün riski değil.  Hem Bayraklı’nın Hem İzmir’in hem Türkiye’nin sorunu. Meclis çalışmalarımızda en başa koyduğumda tepki aldım. İnsan hayatının söz konusu olduğu yerde asfalt konuşmanın bir anlamı yok. Bunların olabilmesi için finans modelinin oluşturulması lazım. Belli noktalarda ayrıştığımız konular oldu. Emsal artışın marifet olmadığını biliyoruz. Bütün bunları yapmamızın amacı risk analizini yapıp emsal artıştan yararlanıp, en az maliyetle karşılamak” ifadelerine yer verdi. 

DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR 

2020 sonrasında pandemi ile birlikte mali yapısı bozulan birçok kurum gibi Bayraklı Belediyesi’nin de mali durumda zorlandığını ifade eden Önal, “Ancak kendi maaşlarımızı ödeyecek duruma getirdik. 2018 yılında personeller kanunu ile ilgili kararname çıkarıldı. Taşeron şirketlerin belediyeye aktarılmasıyla belediyeye yük bindirildi. Yarın ülke ekonomisinin kötüye gitmesiyle daha iyi olacağız diye bir iddiamız yok. 1984 yılında yapılmış eksi mevzuatlara göre yapılan bir havuz vardı. Görselleri çalışmalar bittiğinde arkadaşlarımız paylaşır. Havuz riskli bir yapıdaydı. Yıkılması an meselesi olan bir yapının inşa edilmesi gerekiyordu. Dönüşüm devam ediyor. Umuyoruz ki birkaç aya bitmiş olur” dedi. 

 

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ