- İzmir
- 25.04.2025 16:31
11’inci Urla Enginar Festivali açılışında konuşan Başkan Tugay, “Bu güzel millet, kendi geleceğini şaşkın birilerinin ellerine bırakmamalı. Sahip olduğumuz demokrasinin, hakların değerini tıpkı çiftçimizin değerini bilir gibi sahip çıkmalıyız” diye konuştu
SEMİ TEKTAŞ - 11. Urla Enginar Festivali kapılarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın katılımıyla açtı. Urla Jandarma Kavşağından başlayan ve Kent Merkezinde sonlanan korteje Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, oda, birlik ve STK başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festival halk dansları ekibinin gösterisiyle başladı. Festivalde konuşan Başkan Tugay, tarımın öneminde dair bir konuşma gerçekleştirirken mücadeleye devam çağrısında bulundu.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ile gurur duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Benim başkanlığım döneminde 2’nci kez düzenlenen Enginar Festivali’ne konuk olduk. Hepimiz Urla’yı çok seviyoruz diye düşünüyorum. Bu güzel ülkenin her bir köşesini ayrı ayrı çok seviyoruz. Görevimiz içerisinde olan İzmir’in değerlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Her bir vatandaşımızın, sahip olduğumuz bir değer olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda, üzerinde yaşadığımız her bir santimetre toprağın, denizin ve bize bunlar aracılığıyla sunulan nimetlerin bir değer olduğunu düşünüyoruz. Enginar Festivali, İzmir’de hayata geçirilen birçok festivalimizden bir tanesi. Bizler de bu organizasyonların yapılmasına yardımcı olarak bu değerlerin korunmasına katkı sağlamak istiyoruz. Urla çok şanslı, Urla’da yetişmiş bir belediye başkanı ile yönetiliyor. Selçuk, burada her yıl geliştirerek bu festivali gerçekleştiriyor; ben kendisiyle gurur duyuyorum. Genç arkadaşlarımız bu ülkeye daha çok hizmet edecekler. Onların, İzmirlilerin her zaman desteğine ihtiyacı var” diye konuştu.
Türkiye’nin tarımdaki konumu hakkında bilgi veren Tugay, “Bugün bu festival aracılığıyla verilen çok ciddi mesajlar var; ülkemizde tarım, her zamankinden daha fazla sahip çıkılması gereken bir üretim alanı. İzmir, hayvansal tarımda 2’nci en fazla üretime sahip, tarım üretiminde ise 3’üncü. Ülkede tarımın iyi gitmediğini görüyoruz. 2001-2023 yılları arasında tarımın, Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasılası içindeki payı yüzde 11,4’ten yüzde 6,2’ye; istihdamdaki payı ise yüzde 37,58’den yüzde 14,8’e düşmüş durumda. Bu 22 yıl içinde tarım sektörünün Gayrisafi Yurt İçi Hasıla payı yaklaşık yüzde 45,6, istihdamdaki payı ise yaklaşık yüzde 60,6 oranında azalmış. 2001 yılından bu yana yani 22 yılda Türkiye, 2,5 milyon hektar tarım alanını kaybetti. Hepsi üzücü. Üzücü ve olumsuz şeyler karşısında başımızı kuma gömmek değil de gerçekleri görmek ve bunlar için çareler üretmek gerek. Bunları bazen yapması gereken insanlar yapmıyor, tıpkı bugün olduğu gibi. Ülkede yoksulluk, işsizlik artıyor ama daha iyiye götüren olmuyor. Böyle durumlarda milletin ülkesine sahip çıkması gerekiyor. Bu sahneyi bu yıl Urla Belediyesi, sahneyi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önüne koymuşlar. Milletlerin yaptıklarıyla kendisine ışık gördüğü insanlar var; her millette yok ama büyük Türk Milleti’nin büyük bir önderi var. Öyle bir önder ki, İzmir’e aşık bir önder. Gittiği her yere adeta medeniyet, vatanseverlik, doğa sevgisi taşıyan o lider, “Çiftçi milletin efendisidir.” demişti. Çiftçimizin önünde her zaman saygıyla eğilmek zorundayız. Urla’mız, tarımda çok önemli topraklara sahip. Bundan sonraki yıllarda daha zorlu iklim şartları yaşayacağız ama bunlarla hep beraber başa çıkacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Tugay sözlerini siyasi mesaj vererek şöyle noktaladı: “Yaşadığımızın farkında olmalı, geleceğimizi kendimiz belirlemeliyiz. Bu güzel millet, kendi geleceğini şaşkın birilerinin ellerine bırakmamalı. Sahip olduğumuz demokrasinin, hakların değerini tıpkı çiftçimizin değerini bilir gibi sahip çıkmalıyız. Ben söz veriyorum, görevde bulunduğumuz her gün bu mücadeleye devam edeceğiz. Her ne yanlış varsa karşısında bizi bulacak. Ben inanıyorum, önümüzdeki günlerde her şey çok güzel olacak”
Çiftçilere teşekkür ederek sözlerine başlayan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarına koşan, güneşin sıcağında, rüzgârın ortasında emeğini alın terine dönüştüren o isimsiz kahramanlar olmasa sofralarımız eksik, şehirlerimiz yoksun, yarınlarımız güvencesiz olurdu. Bu bereketli coğrafyanın dilinden anlayan üreticilerimiz, yalnızca gıda üretmekle kalmıyor; bir kültürü, bir yaşam biçimini ve direnci de yaşatıyor. Üretici demek, köklerimize sahip çıkmak; geleceğe umutla yürümek demektir. Bugün burada, Urla’nın enginarına hayat veren o emek dolu ellere alkış tutmak için toplandık. Çünkü biliyoruz ki, onların emeği olmadan bu hikâye yazılamazdı. Bu festivalin en büyük kahramanları onlar. Urla, tarih boyunca bereketli toprakları, eşsiz mutfak kültürü ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla öne çıkmış, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir merkezdir. Aynı zamanda dünyanın en eski liman kentlerinden biri olan urla, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin buluşma noktalarından biri olmuş ve bu zenginlik mutfak kültürüne de yansımıştır. Bugün burada, doğanın bizlere sunduğu en değerli mucizelerden biri olan enginar için bir aradayız. Enginar, sağlıklı yaşamın ve ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olarak sofralarımıza değil, kültürümüze ve geleneklerimize de renk katmaktadır. Enginar festivali, sadece mutfaklarda değil; tarlada, sokakta, pazarda yaşanan bir şölendir. Bu festivali sadece bir karnaval olmanın ötesine taşıyoruz. Üreticilerimizin söyleşilerle sahneye taşınacağı, şeflerimizin tariflerini bir sonraki kuşaklara aktaracağı, çocuklarımıza tohumların dağıtılacağı ve hasat zamanında o ürünlerin yine onlardan alınacağı bir gelecek tasarlıyoruz. Gastronomi turizmi, yalnızca yeme-içme alışkanlıklarından ibaret değildir. Aynı zamanda bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sunan önemli bir güçtür. Bu anlayışla, gastrofarmurla çatısı altında; geleneksel mart dokuzu urla ot bayramı, enginar festivali, bağbozumu şenlikleri, hasat şenlikleri ve zeytin ve sanat festivali gibi beş büyük festivale ev sahipliği yapmaktayız” diye konuştu.
Balkan, “Urla'da her yıl yaklaşık 2 bin ton enginar üretiliyor. Festival boyunca 100'ü aşkın enginar üreticimiz sizleri stantlarında misafir edecek. Bu festival, sadece bir kutlama değil; atalarımızdan kalan mirasa sahip çıkmanın, emek veren çiftçimizin, esnafımızın, çocukların geleceğine yatırım yapmanın bir ifadesidir. Yarımadamızın bereketli toprakları bizlere yalnızca enginar değil; kınalı bamya, susuz kavun, çilek, kuşkonmaz, üzüm, otlar, hurma zeytini ve daha nice özel ürünler sunmaktadır. Bu doğaya olan borcumuz, onu korumak, tarım arazilerimizi sahiplenmek ve gelecek nesillere aktarmaktır. Biz istiyoruz ki toprak üreticide kalsın. Hedefimiz, sürdürülebilir kırsal kalkınmayla birlikte yerel ürünlerimizin pazar payını artırmak ve katma değeri yüksek tarımsal ürünler yetiştirmektir. Enginar gibi her bir ürünü yeni bir hikâyeye dönüştürmek istiyoruz. Geçmişteki yanlış politikalar yüzünden topraktan uzaklaşan çiftçimize yeniden umut olmak, ekonomilerine can suyu vermek bizim boynumuzun borcudur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "ülke kalkınması yerelden başlar" sözünden hareketle, kooperatiflerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Üretim odaklı, kendine yetebilen bir gelecek için ürünlerimizi ithal etmek yerine kendi topraklarımızda yetiştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Balkan, “Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana çiftçimizin, üreticimizin, köylümüzün yanında olduk. 6360 sayılı yasa ile belediyemize devredilen köy parsellerini, kooperatiflerle iş birliği yaparak tekrar köylünün hizmetine sunduk. Kadıovacık tarımsal kalkınma kooperatifi ile yaptığımız protokol ile 30 bin metrekarelik alan zeytinlik olarak değerlendirildi. Üreticimize tohum desteği sağlamaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda 7 bin adet zeytin fidanını muhtarlarımız aracılığıyla üreticimize ulaştırdık. Ve görev süremiz boyunca da çiftçinin, üreticinin, köylünün yanında olmaya devam edeceğiz. Biz istiyoruz ki Urlamız öz değerini kaybetmesin. Tarımıyla, tarihiyle, kültürüyle, kasaba havasıyla bilinen güzel ilçemiz hep böyle kalsın. Tarım arazilerimiz yok olmasın. Aslında düzenlediğimiz festivallerdeki en büyük amacımız da budur. 3 gün boyunca sizleri ilçemizde misafir etmekten, sizlerle birlikte enginarın hikayesini yeniden yazmaktan büyük bir mutluluk duyacağız” diyerek sözleri tamamladı.