Sayfa Yükleniyor...
Gönüllük esası ile taktik atıcılık ve yakın savunma üzerine etkinlikler düzenleyerek bilgi aktarımında bulunan KADRO ekibinden Alper Tunga Öğüt, bireysel silahlanma ile kaçak silahlanma arasındaki farka dikkat çekti.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılında yaptığı bir açıklamaya göre; Türkiye’de 2022 yılında 25 milyonu ruhsatsız olmak üzere toplam 27 buçuk milyon silah bulunurken; toplumun bir bölümü ve uzmanlar, bu silahların varlığını tartışıyor. Türkiye’de bireysel silahlanma konusunda yürütülen tartışmalar genellikle bu silahlar ile işlenen suçlar üzerinden şekillenirken; ruhsatı bireysel silah kullanıcıları ise eğitim ve bilinç vurgusu yapıyor. Taktik atıcılık ve yakın savunma üzerine toplumda bilinçlenme yaratmak isteyen kişilerin oluşturduğu KADRO, düzenlediği etkinlikler ile vatandaşların bilinçli silah kullanımını öğrenmesini amaçlarken; Onur Kaplaner ile birlikte ekibin kurucusu olan Türk Silahlı Kuvvetleri eski mensubu Alper Tunga Öğüt, olumsuz koşullardaki bilginin, hiçbir şey bilmemekten iyi olduğunu dile getirerek, KADRO ile vatandaşların silah kullanmanın terbiyesini, ahlakını ve disiplinini tecrübe edebilme şansı bulduğunu belirtti.
Etkinliklerinin temelde taktik atıcılık sporunu kapsadığını belirten Öğüt, katılan herkesin kendi alanındaki tecrübelerini paylaşarak sosyalleşeme imkanı bulduğu da söyledi. KADRO olarak vatandaşların can güvenliğinin önemine vurgu yapmak istediklerini dile getiren Öğüt, “KADRO olarak biz; Taktik Atıcılık ve Yakın Savunma üzerine bireysel ya da grupsal aktiviteler icra eden gönüllü bir ekibiz. Etkinliklerimizi 1 Ocak 2023 tarihinde İzmir’de faaliyete geçirdik. Amacımız; vatandaşlarımıza can güvenliğinin önemini vurgulamak ve onların bu konuda pratik olarak gelişmelerine yardımcı olmaktır. Aktardığımız bilgi ve paylaştığımız tecrübelerimiz ile vatandaşlarımızı günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri kriz anlarına veya kötü gün senaryolarına karşı teknik, taktik ve motivasyon olarak kalifiyeli bireyler haline getirmeyi hedeflemekteyiz. Çünkü biz; bilgi, terbiye ve ahlak ile donanımlı olan insanların yaşadıkları toplumlara değer kattıklarına inanmaktayız. Burada sağlık çalışanları, doktorlar da var. Onlar da kendi bildiklerini, örneğin turnike yapmayı gösteriyorlar. Herkes bildiğini paylaşıyor ve sosyalleşme imkanı buluyor. Temelde ‘Taktik Atıcılık’ sporunu kapsayan etkinliklerimizde ayrıca insan ilişkileri, beden eğitimi ve ilk yardım gibi günlük hayatta ihtiyacımız olacak, kendimize ve sevdiklerimize fayda sağlayacak içeriklere de yer vermekteyiz” ifadelerini paylaştı.
Gerçekleştirdikleri eğitimler hakkında bilgiler paylaşan Öğüt, aktivite kurallarına uyacak 18 yaşını doldurmuş herkesin etkinliklere katılabileceğinden bahsetti. Etkinlikleri 3 seviyede düzenlediklerini söyleyen Öğüt, “Cumartesi günleri gerçekleştirdiğimiz aktivitelerimizi halkımıza açık olarak gerçekleştirmekte, ekipmansız ve donanımsız katılım gösteren vatandaşlarımıza gerekli etkinlik desteğini sağlamaktayız. Cumartesi aktivitelerinde katılımcıların can güvenliği için tehlike arz etmeyen gazlı ve elektrikli enstrümanlar kullanmaktayız. 18 yaşını doldurmuş olduklarını, aktivite boyunca uyulması zorunlu kurallara kesin olarak uyacaklarını, aktivite sonuna kadar alınacak görüntü kayıtlarına şahsi olarak izin verdiklerini bir ‘Katılım Muvafakatnamesi’ ile her etkinlik öncesi onaylatmaktayız. Alt seviye etkinliklerimizi TAGE (Taktik Atışa Giriş Eğitimi) olarak adlandırmakta ve bu etkinliklerimizde kılıftan kütleye statik silah kullanımını öğretmekteyiz. Orta seviye etkinliklerimizi SAGE (Sportif Atışa Giriş Eğitimi) olarak adlandırmakta ve bu etkinliklerimizde eforlu (hareketli) kinetik silah kullanımını öğretmekteyiz. Üst seviye etkinliklerimizi KADRO olarak adlandırmakta ve bu etkinliklerimizde statik ve kinetik silah kullanım bilgilerini operasyonel taktikler ile harmanlayarak vatandaşlarımıza nitelikli silah kullanımını öğretmekteyiz. Tüm bunları Kuvayı Milliye ruhu ile gönüllülük esasına dayanarak, ücretsiz olarak icra etmekte, vatanımıza ve milletimize hayırlı işler yapmaya çalışmaktayız. 3 kişi ile hayata geçirdiğimiz KADRO, sadece 1 sene içerisinde 165 vatandaşımız ile bir araya geldi ve değerli paylaşımlarda bulundu. İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Antalya gibi şehirlerimizden günübirlik davetler aldı. Bugüne kadar 18 - 68 yaş arası kadın ve erkeklerimizle çalışma fırsatı bulduğumuz KADRO, Taktik Atıcılık ve Yakın Savunmanın yanı sıra Airsoft organizasyonlarında mücadele veren ekiplerimize de kondisyon ve koordinasyon çalışmalarında destekler vermektedir. Bireysel Silahlanma Hakkı’nı ve Silah Taşıma Hakkı’nı savunan nice vatandaşımız imkanları olsa da, olmasa da KADRO ile birlikte silah kullanmanın terbiyesini, ahlakını ve disiplinini tecrübe edebilme şansı bulmaktadır” şeklinde konuştu.
Poligonların silah kullanmayı öğrenmek için yetersiz olduğunu aktaran Öğüt, KADRO olarak üzerinde durdukları noktanın bu olduğunu dile getirdi. Silah kullanmayı tecrübe etmek ile gerçekten kullanmayı öğrenmenin farklı olduğundan bahseden Öğüt, “Poligonlarımız var evet ama poligonlar şu şekilde işler; buraya gelen insanların en çok yakındığı şey de bu. Silah kullanmak için iki tane motivasyonu var insanların. Birincisi silah kullanmayı tecrübe etmek bu otobana çıkıp arabanızla hız yapmak gibi bir şey diğeri ise gerçekten silah kullanmayı öğrenmek. Silah kullanmayı öğrenmek arabayı kullanmayı öğrenmektir, bir kompozisyondur. Önce emniyetle taşımayı öğrenirsin, ilk teması nasıl sağlarsın, ilk temastan sonra ateş hattını nasıl kurarsın, nasıl çık yapı hedefe nişan alırsın ve ateşlemeden sonra güvenli taramayı nasıl yapar ve kılıflamayı nasıl yaparsın. Biz buna teknik olarak kılıftan kütleye, kütleden kılıfa diyoruz. Poligonlarda bunu yapamazsınız. Orada yanınızda bir görevli olur. O kişi öncelikle şarjörü besler, sonra şarjörü takıp emniyeti açar ve size sadece ateş etmek kalır. Bizim üzerinde durduğumuz nokta da bu oldu. Airsoft replikaları ile eğitim yaptığımız etkinlikler halka açık alanlar. Biz burada ateşli silah ile çalışmak için izin istesek zaten alamayız. Ateşli silah eğitimlerimizi Kemalpaşa'da eski bir taş madeni var. Bütün atıcıların ve avcıların kullandığı jandarmanın müsaade ettiği bir alan burası jandarmanın bilgisi dahilinde olan bir alan. Bir de Manisa'da Muradiye'nin ilerisinde emniyetin açık ateş poligonu var. Buraya kayıt ile giriliyor. Ücret yok ruhsat bilginizi kimlik bilgilerinizi ve birkaç kontrolün ardından girebiliyorsunuz burası atışa ayrılmış bir alan. Orasının buradan farkı orada ateş hattından kimse geçemez” diye konuştu.
Açıklamasında kalifiye vatandaşlığa dikkat çeken Öğüt, “Kalifiye vatandaşlığa ne kadar hizmet edebilirsek o kadar iyi. Hepimiz birbirimize muhtacız. Hiçbir şey bilmemektense; bir şeyler bilmek her zaman için daha iyidir. Kayınvalidemin ehliyeti yok mesela ve kendisi 60 küsur yaşında. Ben ona diyorum ki 'ehliyet alalım anne' sebebi şu; bizim yetişmeyeceğimiz bir durum olursa, babama bir şey olursa araba kullanabilsin. Kalifiye olmaktan kimseye zarar gelmez” dedi.
Avrupalı ülkelerin bireysel silahlanmada Türkiye’den yüksek orana sahip olduğunun da altını çizen Öğüt, “Kötüler her zaman aksiyon gösterir iyiler ise reaksiyon gösterir. Saldıran her zaman kötülerdir iyiler ise saldırmaz savunur. Bilmediğimiz, tecrübe etmediğimiz her şeyin cahiliyiz. Biz burada tecrübe etme şansı veriyoruz insanlara. Avrupa’daki bireysel silahlanma oranı bizden fazla. İskandinav ülkelerine bakın Avrupa’daki en yüksek silah sahibi olma oranına sahip bu ülkeler.”
BERKAY ERDEN