Buca Belediyesi’nden Srebrenitsa anması

Buca Belediyesi Srebrenitsa katliamının 29. Yılında anma programı düzenleyeceğini duyurdu.


  • Oluşturulma Tarihi : 11.07.2024 15:12
  • Güncelleme Tarihi : 11.07.2024 12:12
  • Kaynak : GURBET YAVUKLU
Buca Belediyesi’nden Srebrenitsa anması

29 yıl önce Srebrenitsa’da katledilen 8 bin 372 can ülkenin birçok yerinde düzenlenen programlar ile anılıyor.

Buca Belediyesi yaptığı açıklamada; “Srebrenitsa’da yaşanan insanlık trajedisinin 29. yılında, katledilen 8 bin 372 canı anıyoruz” diyerek anma programı düzenleyeceğini duyurdu.

11 Temmuz Perşembe günü saat 20.00’da düzenlenecek olan programa Srebrenitsa Anıtı (Özbekistan Caddesi, Adatepe Mahallesi) ev sahipliği yapacak.

SREBRENİCA SOYKIRIMI NEDİR?

1995’in Temmuz ayında Srebrenitsa’da Sırplar tarafından 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırım gerçekleştirildi. Sırp kuvvetleri Srebrenitsa’da beş gün içinde 8.372 Boşnak’ı öldürdü, yüzlerce kadına ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz etti. Bir gün içerisinde 20.000’in üzerinde mülteci Srebrenitsa’dan zorla çıkarıldı.

1992-95 yılları arasında sistematik olarak yürütülen büyük çaplı bir etnik temizliğe maruz kalan Bosna’nın doğu yakasında, tüm dünyanın gözleri önünde, Sırp kuvvetleri Boşnaklara karşı her türlü savaş suçunu işledi.

Sırp saldırılarından kaçan binlerce Boşnak, BM tarafından “güvenli bölge” ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa’ya sığındı. Sığınmacılardan yaklaşık 25.000’i, barış gücü askerlerince Srebrenitsa’ya birkaç kilometre mesafedeki Potaçari’de bulunan bir akü fabrikasına yerleştirildi. Fabrikadaki savunmasız binlerce Boşnak, Hollandalı askerlerce 11 Temmuz 1995’te Ratko Miladiç, nam-ı diğer “Sırp Kasabı”, komutasındaki Sırp askerlerine teslim edildi. Askerler 12 yaş üstü tüm erkekleri bir yana, kadınları da diğer yana ayırdılar. Kadınlara tecavüz edildi, erkekler ise kamyon ve otobüslere doldurularak ölüme götürüldü.

Srebrenitsa’daki kıyımdan Tuzla’ya kaçmaya çalışan 12.000’i aşkın Boşnak, dağlık güzergâh üzerinde pusu kuran keskin nişancı Sırp askerleri tarafından âdeta tek tek avlandı. Dağlardaki bu zorlu kaçış yolundan yaklaşık 3.000 kişi sağ olarak Tuzla’ya ulaşabildi. Srebrenitsa’dan Tuzla’ya uzanan yolda 10 gün içerisinde 10.000’den fazla kişi katledildi. Srebrenitsa’da yaşanan bu katliam Avrupa’da hukuksal olarak belgelenen ilk soykırım olarak tarihe geçti.

GURBET YAVUKLU

Yazarımız Kim ?

GURBET YAVUKLU