- İzmir
- 29.04.2025 00:36
Konak’ta hayvanların beslenme ve barınma kontrolünü sağlayacak yeni bir sistem geliştiriliyor. ‘Hayvan gönüllüsü mahalle temsilcileri’ sistemi yolda!
CHP Konak Doğa ve Hayvan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ece İşteermiş, mama ve sağlık malzemelerinin fiyatlarının ekonomik şartlardan dolayı devamlı yükseldiğini ve işletmeleri zorladığını kaydederek yazılı bir açıklama yaptı. Yasa koyucuların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini ve bu nedenle yerel belediyelere yük bindirildiğini kaydeden İşteermiş, ‘hayvan gönüllüsü mahalle temsilcileri’ sistemini oluşturacaklarını duyurdu.
“Sokak canlarımızı unutmamak ve unutturmamak en önemli hedeflerimizden biridir” diyerek konuşmasına başlayan İşteermiş, “Biz bu hedefle; Sahipsiz olan canlarımızı sahipli olan canlarımız kadar koruyacak düzeni kurmak için kollarımızı sıvadık. Ve bununla birlikte hiçbir canlının yaşam hakkının alınmasına ve sağlığının zarar görmesine sessiz kalmama duyarlılığımızı devam ettireceğiz. Öncelikle bilmeliyiz ki;
Yasa koyucu, kanunla sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurar maddesi gereğince bu merkezleri kurma yetkisi ve sorumluluğunu Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine yükleyerek kenara çekilmiştir adeta topu belediyelerimizin kucağına bırakmıştır” eleştirisinde bulundu.
Yaşamın paydaşlarından olan hayvanların korunması, barınması ve beslenmesi konusunda merkezi yönetimin belediyelere hiçbir destek ve teşvik uygulaması yapmadığını vurgulayan İşteermiş, “Günümüz ağır ekonomik koşullarında, sokakta bulunan canlarımız yurttaşlarımızın destekleriyle ve barınaklardaki canlarımız ise belediyelerimizin kısıtlı bütçeleriyle yaşam sürmektedirler. Bir döngü var, popülasyon, beslenme, korunma ve barınma döngüsü! Bu döngünün sorunlarını doğru tespit edilmeli ve lokalden genele çözümler üretilmelidir. Ne Yapabiliriz? Popülasyonun kontrol altına alınması. Belediyelerimize kısırlaştırma operasyonları konusunda teşvik verilmeli. Edinilen istatistik bilgilerine göre sokaktaki canlarımızın yüzde 30’u satın alınmış ve terkedilmiş hayvanlarımızdır. Bu problemin önüne geçebilmek adına kontroller ve yetki denetimleri sıklaşacaktır. Birlikte yaşadığımız canlarımızın beslenme ihtiyacı sivil toplum kuruluşlarımız ve komşularımız tarafından sokaklarda karşılanıyor, belki de en az sorunlu alan burası” bilgisini paylaştı.
Mama ve sağlık malzemelerinin fiyatlarının ekonomik şartlardan dolayı devamlı yükseldiğini ve işletmeleri zorladığını kaydeden İşteermiş, şunları ekledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, çok ağırlaşan mama temin maliyeti konusunda kendi bünyesinde oluşturduğu tesiste üretim yaparak çözüm yolunu bulması önemli ve takdir edilmesi gereken bir çözümdür. İyi ama! Belediyeler ekmek üretsin, mama üretsin, süt dağıtsın ve benzerleri… Nereye kadar? Ayrıca, belediyeler iş ve ticaret alemine rekabet yapmak üzere oluşmuş kurumlar değillerdir ki! Fakat tekrar ediyorum, bu büyük ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, belediyelerin gönüllü sorumluluklar yüklenmelerine sebep olmaktadır. Barınakların tüketim ve sarf malzemelerine ulaşma sorunu, ülke geneleninde tüm barınak işletmecisi belediyeleri kapsayacak bir sistemle ve kanunla belirlenecek çözümle kalıcı olarak ortadan kaldırılmalıdır.”
Tüm bu problemlerin sonunda CHP Konak olarak neler yapacaklarını da belirten İşteermiş, “Daha yaşanabilir barınaklar. Her ay düzenli olarak barınak ziyaretlerimizi gerçekleştirmeye başladık. Önümüz kış ve bununla ilgili barınaklarımızda belediyelerimizle birlikte soğuğa karşı önlemler alıyoruz. Sahiplendirme konusunda barınaklar ve derneklerimizle birlikte koordineli çalışıyoruz. İzmir’de bulunan gönüllü hayvan derneklerinin problemleriyle yakından ilgileniyor ve beraber bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Topla / kısırlaştır / geri bırak projesine uygun olarak yakın zamanda ‘hayvan gönüllüsü mahalle temsilcileri’ sistemi oluşturacağız. Böylelikle kısırlaştırmayı hızlandırmış olacağız. Evet, Mahalle Sorumlusu sistemi oluşturuyoruz. Her mahalleye o mahallede yaşayan hayvanseverlerden sorumlu seçeceğiz. O mahalledeki hayvanları bilen, besleyen, tanıyan köpekler, o sorumlunun kontrolünde olacaklar. Gelin bir olalım, doğa ve hayvanlarımızla bir ve mutlu yaşamak için birlikte çalışalım” çağrısında bulundu.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir Aliağa gemi sökümünde Avrupa'nın zirvesinde