Çeşme Belediyesi’nden iklim ve enerji alanında önemli girişim

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, ilçede sıfır emisyon altyapısına geçişin önemine vurgu yaparak, “Yerel yönetimlerin bu alanda daha da büyük önemi var. Önce kendi yaşadığımız ortamı değiştirirsek, geleceğe ve genele dair bir şey söylemek daha kolay olur” dedi.


  • Oluşturulma Tarihi : 17.05.2025 16:28
  • Güncelleme Tarihi : 17.05.2025 16:28
  • Kaynak : BÜLTEN
Çeşme Belediyesi’nden iklim ve enerji alanında önemli girişim haberinin görseli

Çeşme Belediyesi, çevre ve enerji alanında sürdürülebilir bir geleceğe adım atmak için önemli bir projeye imza attı. AB destekli Batı Balkanlar ve Türkiye Belediye Başkanları Sözleşmesi Projesi (EU4ETTR) kapsamında düzenlenen törende, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ile Türkiye Ekip Lideri ve GCoM Türkiye Yardım Masası yetkilisi Daiva Matoniene resmi imzaları attı. Tören öncesinde Enerji Uzmanı Arif Künar detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

ORTAK HEDEF: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Küresel İklim ve Enerji Belediye Başkanları Sözleşmesi, şehirlerin ve yerel yönetimlerin öncülüğünde gerçekleşen iki önemli girişimi—Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi ile Belediye Başkanları Kompaktı—birleştirerek, şehirlerin düşük karbon salınımlı ve iklim dayanıklı ekonomilere geçişini hızlandırmayı ve yerel eylemlerin küresel çapta etkisini artırmayı hedefliyor.

Avrupa Birliği destekli Batı Balkanlar ve Türkiye Belediye Başkanları Sözleşmesi Projesi (EU4ETTR) ise, bölgedeki şehirlerin enerji dönüşüm süreçlerini kolaylaştırmayı, iklim değişikliğiyle mücadelede etkin rol almalarını sağlamayı ve GCoM (Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi) kapsamında yer alan Batı Balkanlar ile Türkiye şehirlerinin belirledikleri enerji ve iklim hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

“YERELDE BAŞLAYAN DEĞİŞİM, KÜRESEL FARKINDALIĞA DÖNÜŞÜR”

Başkan Denizli, dünyanın iklim krizi sorunu ile karşı karşıya olduğunu dile getirerek, “Yerel yönetimlerin önemi bu noktada öne çıkıyor. Bizlere düşen yaşadığımız mahallelerde, belediye hizmet alanlarımızda sıfır emisyon altyapısına hazırlama hedefi koymalıyız. Yerelde başlayan değişiklikleri genele yaymak her zaman daha kolay. Yerelde kuracağımız diyalog, sürdürülebilirlik üzerine kazandıracağımız bilinç çok kıymetli. Yerel yönetimlerin bu alanda daha da büyük önemi var. Önce kendi yaşadığımız ortamı değiştirirsek, geleceğe ve genele dair bir şey söylemek daha kolay olur” dedi. Denizli, katkılarından dolayı Matoniene ve Künar’a teşekkür etti. 

ÇEŞME, TURİZMDE TÜRKİYE VE AVRUPA’YA ÖRNEK İLÇE

Proje Türkiye Ekip Lideri Daiva Matoniene, Çeşme’nin doğal ve turistik değerleriyle Türkiye ve Avrupa açısından önemli bir merkez olduğuna dikkat çekti. Matoniene, iş birliği ve desteklerinden dolayı Başkan Denizli ve ekibine teşekkürlerini iletti.
Projenin Türkiye Ekip Lideri ve GCoM Türkiye Yardım Masası sorumlusu Daiva Matoniene, iş birliğine ilişkin düşüncelerini aktardı. Matoniene, projenin Çeşme ve çevresi açısından taşıdığı değeri vurgulayarak, “Çeşme, turistik bir ilçe olmasının dışında doğal çevresi ile sürdürülebilir turizm konusunda hem Türkiye hem Avrupa için önemli bir ilçe” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Başkan Denizli ve ekibine destekleri için teşekkür etti.

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN