- İzmir
- 20.04.2025 22:50
CHP'de yaklaşan Tüzük Kurultayı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İstanbul'un ardından İzmir'de de Bağımsız İrade-Güçlü Örgüt Tüzük Kurultayı düzenlendi
SEMİ TEKTAŞ / Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 6-9 Eylül’de olağanüstü kurultaya gidecek. Genel Başkan Özgür Özel’in seçilmeden önce verdiği söz üzerine gidilen kurultayda, tüzük ve program değişikliği yapmak üzere çalışma başlatılacak. Kurultayın sembolik açılışı 4 Eylül’de Sivas’ta yapılacak. Tüzük Kurultayı öncesinde İzmir’de İstanbul merkezli olan Bağımsız İrade Güçlü Örgüt sloganıyla bir grup partili Tepekule Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Açılış konuşmasını Eski Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü gerçekleştirirken divan ise Feramuz Öztürk, Fatma Tunç, Neslihan Karayılan ve Muharrem Dayanç’tan oluştu. Eski Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da yer aldığı çalıştaya CHP eski Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğulları da katıldı.
Açılış konuşmasını yapan CHP eski Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “İstanbul merkezli Bağımsız İrade Güçlü Örgüt adında bir oluşuma girmişler. İstanbul’da toplantı düzenleyip örgütün özgür iradesiyle taleplerini dinlemişler. Sonra da bir sonuç metni elde edilmiş. Sonra da böyle bir toplantının İzmir’de de yapılması gündeme geldi. Bugün burada CHP İzmir örgütünün sıradan, onurlu, yürekli üyelerinin önümüzdeki Tüzük Kurultayı ile ilgili düşünceleri alınacak. Ben de CHP’de hem ilçe hem de belediye başkanlığını yapmış 25 yılını örgüte vermiş biriyim. Görevdeyken de önseçimi hep dillendirdim. Tüzük, siyasi partilerin anayasasıdır. CHP’lilerin parti ile olan hukukunu düzenler. Sol partilerde, tüzük partileri bölünmeye kadar götürecek tartışmalar yaratmıştır ancak bu CHP’de olmamıştır. Önseçim yapılmalı, çalışan ve çalışmayan üyeler ayrılmalı. Örgütsel sürecin düzenlenmesi talebimiz var” dedi.
Toplantı öncesinde divan İstanbul’dan çıkan sonuçları 10 maddede sıraladı. Önseçim başlığı altında cumhurbaşkanı adayı dahil olmak üzere tüm üyelerin kullanacağı oy ile belirlenmesi gerektiği vurgulanırken, “Üyelerin tümü ile yargıç denetiminde hukuk güvenceli önseçim zorunlu olmalı. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde tarafsız ve bağımlığına itimat edilen güvenilir kamuoyu araştırmaları yapılarak örgütler ve kamuoyu ile sonuçları paylaşılmalı, çıkan sonuçlar neticesinde Cumhurbaşkanı adayı da tüm üyelerin kullanacağı oylar ile önseçimle belirlenmelidir” denildi.
‘İlçe, il başkanI ve yönetim kurulLarı ile kurultay delegeleri, parti üyelerinin oyları ile seçilmeli. Delegelik sistemİ Kurultay ile sınırlandırılmalı’ denilirken, “Partinin İlçe Başkanları, İlçe Yönetim Kurulları, il Başkanları, il yönetim Kurulları, Kurultay delegeleri ve Genel Başkanı parti üyelerinin tümünün oyları ile belirlenmelidir” ifadelerine yer verildi.
‘Gizli oy, açık tasnif kural ve zorunluluk haline getirilmelidir’ başlığı altında ise “Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm yönetim kurulları, parti meclisi, belediye meclisleri ve TBMM gruplarında, oylamalarını gerçek ve özgür iradeyi yansıtabilmesi için kararların gizli oy, açık tasnif ile kararların alınması kural olarak benimsenmeli” açıklaması yapıldı.
‘Aktif üye-pasif üye tanımı’na dikkat çekilirken bir diğer madde ise yerel yöneticilerin parti içi seçimlerde seçme ve seçilme hakkına dikkat çekildi. Bu maddede Yerel yönetimler örgüt içi seçimlerde kanaat odağı olmaktan çıkarılması gerektiği vurgulandı. İl ve ilçe örgütlerinde yerel yöneticilerin vesayetinin ortadan kaldırması amaçlanması ve yerel yöneticilerin İl ve İlçe örgütlerini belirleme iradesiyle hareket etmesi engellenmesi gerektiğinin altı çizildi. Parti görevlerinin sürdürülmesi için üç dönem kuralı getirilmesi gerektiği ifade edildi Güçlü genel sekreterlik kurumunun yeniden hayata geçirilmesi istendi. MYK üye sayıları düşürülerek benzer genel başkan yardımcılıkları birleştirilmesi ve Genel Başkan Yardımcılığı sayısının 15 ile sınırlandırılması gerektiğine dikkat çekildi. Etik kuruluna işlerlik kazandırılması gerektiği de belirtildi.
İstanbul’un taleplerinin ardından İzmir’deki talepler de dinlenildi. Ön seçim taleplerinin sık sık dile getirildiği çalıştayda, delege sisteminin de kaldırılması gerektiği aktarıldı. Dönemlerin 2 ile sınırlandırılması gerektiği de gelen talepler arasında yerini aldı. Öte yandan milletvekili listelerinde bulunan ‘ithal’ adaylara tepkiler geldi.
Öte yandan bir katılımcı ihraçlara tepki gösterdi. ‘Gözünün üstünde kaşın var diyerek ihraç etmek kolay’ diyen katılımcı bunun sınırlandırılması gerektiğini dile getirdi.
Bir üye ise partinin yeni üyeler ile iletişiminin az olduğunu ve bunun geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. ‘Ben aranmayınca artık bağlı olduğum ilçeye ulaştım’ diyen katılımcı, “Tanışmak için harekete geçtim, ODTÜ mezunuyum portfölyemi aktardım ve her konuda destek olabileceğimi söyledim ama yine beni kimse aramadı” dedi.
Bunun yanı sıra çarşaf ve blok listeye de tepki geldi. CHP İzmir İl Başkanlığı seçiminin blok liste ile yapılmasına tepki gösteren partili “Solcuysam blok listeyi savunamam, çarşaf olmalı. Yanlış yanlışı getirir. Siz İzmir’de blok yaparsanız İstanbul da blok yapar” diye konuştu.