CHP’li Türeli: Kod yasaya ihtiyaç var

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Torba Yasa teklifine dair önemli eleştirilerde bulundu. 


  • Oluşturulma Tarihi : 17.04.2025 11:37
  • Güncelleme Tarihi : 17.04.2025 11:37
  • Kaynak : BÜLTEN
CHP’li Türeli: Kod yasaya ihtiyaç var haberinin görseli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan torba yasa teklifine yönelik dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Komisyonun yasa yapma sistematiğini eleştiren Türeli, “Bakanlıkların görev ve yetkilerini, kuruluşlarını belirleyen bir kod yasasına ihtiyaç var” diyerek sistemli ve kalıcı bir yasal altyapının önemine vurgu yaptı.

Anayasaya ve içtüzüğe aykırı

13 kanunda ve 1 Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik öngören teklifin doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilmesini eleştiren Türeli, teklifin Adalet ve Anayasa Komisyonları gibi ilgili komisyonlarda görüşülmeden komisyona sunulmasını doğru bulmadığını belirtti.

Türeli, Meclis İçtüzüğü'nün 34. maddesine atıfla, “Usul, esasın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu teklif önce ilgili komisyonlarda görüşülmeliydi” ifadelerini kullandı.

Tekrar yasalaşıyor

Türeli, teklifin bazı maddelerinin daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, bu maddelerin tekrar torba yasa içine alınmasının hukuken kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Anayasa’ya aykırı düzenlemeler, Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen tekrar teklifin içine konulamaz” dedi.

Devlet hafızası yok edildi

AK Parti iktidarının 2017 Anayasa değişikliği sonrası uyguladığı modelin, devletin kurumsal yapısını ve bürokrasiyi zayıflattığını belirten Türeli, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle devletin kurumsal hafızası yok edilmiştir. Bürokrasi parçalanmış, süreklilik ilkesi zarar görmüştür. Bugün karşımızda adeta paralel bir devlet yapısı oluşmuştur.”

Kod Yasa yeniden hayata geçirilmeli

Türeli, bakanlıkların görev ve yetkilerini düzenleyen çerçeve bir “Kod Yasa” ihtiyacına dikkat çekerek, 1984 tarihli 3046 sayılı Kanun örneğini hatırlattı ve “Bakanlıklar hangi işleri yapar, nasıl kurulur gibi temel soruları yanıtlayan, kurumsal düzeni sağlayan bir yasal çerçeveye ihtiyaç var. Bu da yeni bir Kod Yasa ile mümkündür. Devlet olmak demek sistemli bir yapı, kurumsal hafıza ve süreklilik demektir.” ifadelerini kullandı.

 

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN