- İzmir
- 19.04.2025 18:30
Çiğli Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca, işçiler belediyenin önerdiği yüzde 31’lik zam teklifini yetersiz bularak greve gitti
Çiğli Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde yaşanan anlaşmazlık, grev kararını beraberinde getirdi. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 10 No’lu Şube ile belediye yönetimi arasında aylardır süren görüşmelerden sonuç çıkmadı. Çiğli Belediyesi’nin teklifine göre en düşük işçi maaşı yan haklarla beraber 43 bin 205 TL olarak belirlenmişti. Belediye yönetiminin son olarak önerdiği yüzde 31 oranındaki zam teklifi de işçiler tarafından yetersiz bulununca, grev kararı alındı. Sendika, grev kararını 18 Nisan gece yarısı itibariyle belediye binası önüne pankart asarak duyurdu. Sabah saatlerinden itibaren ise ana hizmet binasında ve çeşitli şantiyelerde iş bırakma eylemleri başladı. Bin 130 işçiyi kapsayan sözleşmede uzlaşma sağlanamayınca, ilçede temizlik hizmetleri durdu, sabah saatlerinde ise çöpler toplanmadı. Genel-İş 10 No’lu Şube Başkanı Barış Okur, dört aylık görüşme süresinin etkili kullanılmadığını belirterek, belediyenin tutumunu ‘ilgisiz ve oyalayıcı’ olarak nitelendirdi. Önerilen zam oranlarının, işçilerin geçim şartlarını göz önünde bulundurmadığını vurgulayan Okur, aynı işi yapan personelin farklı statülerle ayrıştırıldığını ve bu durumun işçiler arasında eşitsizlik yarattığını ifade etti.
18 Nisan’da SODEMSEN ve Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ile bir görüşme daha yaptıklarını ifade eden DİSK Genel-İş 10 No’lu Şube Başkanı Barış Okur, “18 Nisan’da gece saat 00.00’da grev pankartımızı belediyenin önüne astık. Bugün ise İşkur’un belirlediği kişi çalışma sayısı olduğundan bazı personeller çalışıyor. Onun dışında belirlediğimiz yerlerde gözcülerin yanı sıra herkes belediye ana binası önünde 08.30’dan 17.30’da kadar bekleyecek. Şantiye, Sasalı, Harmandalı ve belediye binası önünde 24 saat, 08.00 ve 17.00 arası da gözcülerimiz bekleyecek şeklinde pankartlarımızı da astık” diye aktardı.
Görüşme süresince verilen 4 ayın keyfi olarak kullanıldığını belirten Okur, “TİS görüşmelerinin başladığı ilk günden beri belediye yetkilileri ilgisiz yaklaştı. Bu nedenle greve başladık. Belki biz bugün Çiğli’nin çöpünü toplamamak zorunda kalmazdık. Verdiğimiz 4 ay gerçekten keyfi kullanıldı. Verilen teklifi eksik buluyoruz. Bizi kendi içimizde gruplaştırdılar. Kadrolu işçi, memur, taşeron işçi diye. Bizi böldüler. Alın terimizin karşılığını istiyorsak biz bölünmeyeceğiz, korkmayacağız” sözlerine yer verdi.