- İzmir
- 22.04.2025 15:49
Son yıllarda meslek okullarının yetersizliği ve gençlerin kamu alanlarını tercih etmesi, bazı sektörlerde çırak sıkıntısına neden olarak işletmelerde sorunlara yol açıyor
Son yıllarda meslek okullarının yetersiz kalması ve gençlerin kamuda çalışmayı tercih etmesi, bazı sektörlerde ciddi bir çırak sıkıntısına yol açıyor. Özellikle küçük işletmeler, bu durumdan olumsuz etkileniyor ve sektörde belirgin bir daralma yaşanıyor. Çırakların sayısındaki bu düşüş, iş gücü piyasasında deneyimli eleman bulmayı zorlaştırırken, aynı zamanda geleneksel zanaatların ve küçük ölçekli işletmelerin sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Sektör temsilcileri tarafından ise bu durumun gelecekte ülkedeki iş gücü piyasasına da olumsuz yansıyacağını ve bazı sektörlerde usta bulunamayacağı vurgulanıyor.
ÖZBENGİ: GENÇLER MESLEKLERİ ÖĞRENMELİ VE SAHİP ÇIKMALI
Son dönemlerde meslek okullarının yetersiz olduğunu ve bu durumun çırak bulma sorununa yol açtığını dile getiren Özışık Elektrik dükkanının sahibi Taner Özbengi, sektörün bu nedenle olumsuz etkilendiğini vurguladı. Gençlerin daha çok kamuda çalışmayı istediklerini ifade eden Özbengi, “Herkes masa başı iş istiyor. İnşaatta, tesisatta veya benzeri alanlarda kimse çalışmak istemiyor. 2 tane çırağım var ama yetmiyor. 40 yıldır elektrik ustalığı yapıyorum. Geçmiş dönemlerde çok iyiydi. Çırak bulabiliyorduk. Babalar meslek öğrenmesi için çocuğunu gönderiyordu. Artık o da yok aileler de göndermiyor” dedi. Gelen çırakların hem maaşı hem de işi beğenmediklerini belirten Özbengi, bu konu da teşvik yapılması gerektiğine dikkat çekti. Özbengi, “Gelen çıraklar oturarak güneş görmeden çalışmak istiyor. Devletin girişimde bulunması ve teşvik yapması gerekiyor. Gelecekte çırak yetişmezse bu tür meslekler körelecek. Bu sefer yurt dışından eleman getirmeye devam edecekler. Bu nedenle gençler bu meslekleri öğrenmeli ve sahip çıkmalı” ifadelerini kullandı.
ÖZBENGİ: MÜŞTERİ VAR AMA İŞİ YAPACAK ELEMAN YOK
Çırak bulmamama sorunun işlerinde aksamaya neden olduğunu ifade eden Özbengi, “İşlerimizde düşüş yaşanıyor. Eleman bulamayınca yetiştiremiyoruz. Müşteri var ama işi yapacak eleman yok. İş olmasına rağmen yetişemeyince yapılacak işin ücreti de artıyor. Örneğin bir arıza 150 TL ise 200 TL oluyor. Eleman olsa direkt her arızaya gidebiliriz. Ancak artık normal arızalara gidemiyoruz. Büyük işlere zor yetişebiliyoruz. Bu nedenle vatandaş bir priz taktıracak elektrikçi bulamıyor” diye aktardı.
YAVAN: GENÇLER MESLEK EDİNEBİLECEĞİ ALANLARI OKUMALI
Güzellik salonlarına büyük bir rağbet olduğunu dile getiren Elisa Güzellik Salonu sahibi Vildan Yavan, birçok gencin artık üniversite okumak ve kamuda çalışmak istediğini ifade etti. Yavan, “Gençler okumak istiyor tabii ki okusunlar. Ancak meslek edinebilecekleri bölümleri okusunlar. Mesela bizim mesleğimizin okullarda bölümleri var. Okurken istihdam oranı yüksek olan ve sürdürülebilir meslekleri tercih etsinler. Artık herkes düz lise okumak istiyor meslek liselerinden gelen çıraklarımız oluyordu artık o da yok. Stajyer bulamıyoruz. 15 yıldır bu sektördeyim. Artık mesleki yeterliliği olan kişiler geliyor. Okulunu okuyanlar değil. Sektörde bu duruma alaylı diyoruz. Ancak gerçekten bu işi yapmak isteyen ve devam ettirmek isteyen elemanlar yetiştirmek istiyoruz. Geliyorlar 1-2 yıl çalışıp gidiyorlar. Emeklerimizde boşa gidiyor bu durumda” ifadelerini kullandı.
YAVAN: HERKES MEMUR OLURSA ESNAF KALMAZ
Bu konu da gençlerin heveslendirilmesi gerektiğini belirten Yavan, “Gençlere sanki esnaflık kötüymüş gibi tanıtılıyor. Ayda 1 kez doktora gitmek zorunda değilsin ama kuaföre veya berbere gitmek zorundasın. 8 yaşında oğlum var. 2 ayda 1 mecburen berbere götürüyorum. Aileler de çocuklarına baskı yapıyor. Hafta sonu Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yapıldı. Çocuklar sınava büyük bir stres içinde girdiler. Herkes memur olursa esnaf kalmaz. Bizim ülkemizin diğer meslek gruplarına da ihtiyacı var. Çocukların potansiyeli erken yaşta fark edilmeli. Yeteneklerine göre yönlendirilmeli. En azından bu işte yeteneği olan pırlanta gibi öğrencileri yakalayıp bu alanlara yönlendirirlerse herkes fayda görür. Çocuk kendisi de sağlam bir hayat sürer, topluma da faydası olur” ifadelerini kullandı.
ÇATALBAŞ: VATANDAŞ ESNAFA DEĞER VERMİYOR
Yaklaşık 3-4 yıldır çırak bulamadıklarını aktaran Terzi Metin dükkanının sahibi Ebru Çatalbaş, “15 yıldır terzilik yapıyorum. Eskiden insanlar çocuklarını yetiştirmek istiyordu. Şimdi gelen direkt alacağı parayı veya sigortayı soruyor. Bunlar zaten yapılması mecbur olan şeyler. Ben elemanı alırım ama o işi yapabilecek mi belli değil. Genel olarak vatandaş bu tür mesleklere artık değer vermiyor. Değer vermedikleri için de yakında sanatkâr bulamayacaklar. Gelen elemanlar birkaç ay tekstil atölyesinde çalışıyor. Ben bu makinaları kullanırım bu işte ustayım diyorlar. Alıyoruz elimizdeki işi yanlış yapıyorlar. Müşteriye mahcup oluyoruz. Tekrar baştan yapıyoruz işi. Bu nedenle meslek okullarında en başından güzelce öğretilmeli ya da erken yaşta esnafın yanına gönderilip eğitilmeli. Herkes okuyor ama artık dışarısı diplomalı işsizlerle dolu. Kamu da o kadar mezun için yer yok. Bu nedenle geleceğin mesleklerine sahip çıksınlar. Şu anda yavaş yavaş eksiklik hissediliyor ama gelecekte daha iyi anlaşılacak” ifadelerini kullandı.