Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Eylem Planı Çalıştayı’nda afet sonrası çocuklar konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle düzenlediği Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Eylem Planı Çalıştayı'nda, afet anı ve sonrasında çocukların üstün yararını korumaya yönelik öneriler ele alındı. Çalıştaya katılan çocukların da görüşlerini paylaştığı toplantılar sonucunda bir eylem planı oluşturulacak ve bu plan kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılacak


  • Oluşturulma Tarihi : 07.12.2024 11:50
  • Güncelleme Tarihi : 07.12.2024 09:01
  • Kaynak : BÜLTEN
Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Eylem Planı Çalıştayı’nda afet sonrası çocuklar konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNICEF ve TESEV iş birliğiyle üç gün süren Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay, belediye yöneticilerinin katıldığı iç paydaş toplantısı ile başladı ve ardından kentteki kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin temsilcilerinin katılımıyla dış paydaş toplantısı yapıldı. Çalıştayın son gününde ise çocuklar, afet durumları ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda görüşlerini paylaştı. Deprem, yangın, sel gibi afetler üzerine odaklanılan bu toplantıda, çocukların bakış açısıyla öneriler ve beklentiler tartışıldı. Çalıştay sonunda hazırlanan rapor, bir eylem planına dönüştürülerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılacak.

Çalıştay hakkında bilgi veren Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürü Rahşan Polat, “Öncelikli hedefimiz, İzmir’i ‘çocuk dostu kent’ yapmaktır. Bu çalıştay da bu amacımızın bir parçasıdır. Kent yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun afet durumunda ve sonrasında çocuklar için neler yaptığı, ayrıca çocuklar için neler yapılması gerektiğini ele alıyoruz. Bunun yanı sıra, çocukların afet durumları ve sonrasına dair taleplerini ve beklentilerini de tartışıyoruz” şeklinde konuştu.

Çalıştayda çeşitli önerilerin ele alındığını belirten Polat, “Bu üç günlük çalışmayı bir rapor haline getirip eylem planı oluşturacağız ve kamu kurumlarıyla paylaşacağız. Çünkü ancak herkes üzerine düşeni yerine getirirse, ‘Çocuk Dostu Kent’ olabiliriz. Çalıştayda pek çok farklı öneri gündeme geliyor. Örneğin bazı çocuklar, afet sonrası toplanma alanlarında çocuklara uygun tuvaletlerin bulunması gerektiğini belirtiyor. Yetişkinlerin bu tür farkındalıkları geliştirmesi için bu çalışmayı çok önemsiyoruz” dedi.

Gıda ve hijyen paketlerinin ulaştırılması çok önemli

Çalıştaya katılan çocuklardan Emir Akay, “Afetlerde çocuklar için daha farklı önlemler alınmalı. Depremden etkilenen çocukların eğitimden geri kalmaması için özel eğitimler ve spor etkinlikleri düzenlenmeli” dedi. Ayşe Seneduran ise, “Organizasyon çok güzel. Çocukların bilinçlendirilmesi çok önemli. Evlerin daha sağlam yapılması ve denetlenmesi gerekiyor. Afet sonrası çocuklara uygun gıda ve hijyen paketlerinin ulaştırılması çok önemli” şeklinde konuştu.

Oyuncaklar da eklenmeli

Çalıştaya katılan Havin Kaygısız, “Bence depreme dayanıklı evler inşa edilmeli. Yangınlara karşı her evde özel yangın tüplerinin bulunması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, afet sonrası kurulan çadırlarda çocuklar için etkinlikler düzenlenmesi güzel olur” dedi. Sema Kurtcebe ise, “Çocuklar afetler konusunda bilinçlendirilmeli ve afet sonrası onların acıları hafifletilmeli. Çocuklara, afet sonrası eğitim ve psikolojik destek verilebilir. Ayrıca, afet sonrası çocuklara verilen destek paketlerine oyuncaklar da eklenmeli” şeklinde görüş belirtti.

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN