Deniz biyoloğu Prof. Dr. Taşkın’dan müsilaj uyarısı: Marmara'da daha sık görülebilir


  • Oluşturulma Tarihi : 07.02.2025 22:32
  • Güncelleme Tarihi : 07.02.2025 22:32
  • Kaynak : AA
Deniz biyoloğu Prof. Dr. Taşkın’dan müsilaj uyarısı: Marmara'da daha sık görülebilir

0 <p>Manisa Celal Bayar &Uuml;niversitesi M&uuml;hendislik ve Doğa Bilimleri Fak&uuml;ltesi Biyoloji B&ouml;l&uuml;m&uuml; Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taşkın, yapmış olduğu a&ccedil;ıklamada, 2021 yılında Marmara Denizi ve Kuzey Ege kıyılarında g&ouml;r&uuml;len <strong>m&uuml;silaj</strong>ın ekosistemi ciddi şekilde etkilediğini belirtti.<br><br>Sonraki yıllarda o b&ouml;lgede pek fazla m&uuml;silaj olayı g&ouml;r&uuml;lmediğine dikkat &ccedil;eken Taşkın, şu ifadeleri kullandı:<br>"Ancak son d&ouml;nemde Saros K&ouml;rfezi ve &Ccedil;anakkale Boğazı'ndaki incelemelerde hem y&uuml;zeyde hem de su altında yoğun m&uuml;silaj oluşumuna rastlandığını g&ouml;r&uuml;yoruz. Karasal baskı, denizlerde oluşan kirlilik, k&uuml;resel ısınma ve iklim değişikliği sonucunda m&uuml;silaj olayı artık kıyılarda daha &ccedil;ok g&ouml;r&uuml;lecektir. 2021 yılında Marmara Denizi'nin genelini etkileyecek bir m&uuml;silaj &uuml;retme potansiyelini g&ouml;rd&uuml;k. Maalesef kıyılarımızda yoğun kirlilik baskısı var ve bu &ouml;zellikle kıyı kentlerin evsel-end&uuml;striyel deşarj suları, i&ccedil; b&ouml;lgelerden gelen nehirlerin taşıdığı atıklarla kıyı yapısının bozulması sonucunda oluyor."<br><br>Prof. Dr. Taşkın, kirlilik ve taşınan sedimentle denizlerde fırsat&ccedil;ı t&uuml;rlerde de artış g&ouml;zlendiğine dikkat &ccedil;ekti.<br>Taşkın, m&uuml;silaj tabakasının y&uuml;zey suyunda toplandıktan sonra zaman i&ccedil;erisinde dibe &ccedil;&ouml;kerek hassas olan deniz &ccedil;ayırları gibi deniz mercanlarının da &uuml;zerini kapladığına vurgu yaparken, "Marmara Denizi'nde olduğu gibi Kuzey Ege kıyılarında g&ouml;r&uuml;len m&uuml;silajın kaynağını, k&uuml;resel ısınmaya bağlı deniz y&uuml;zey suyu sıcaklığındaki artış, kirlilik ve fırsat&ccedil;ı t&uuml;rlerin artış g&ouml;stermesi ve bu t&uuml;rlerin bakteriyel bozunması olarak değerlendirebiliriz." dedi.&nbsp;</p>

AA

Yazarımız Kim ?

AA