Sayfa Yükleniyor...
Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından antik kentlerin depremlere karşı korunabilmesi amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında, bilim insanları ve akademisyenler, “Antik Kentlerin Depremlere Karşı Korunması ve Sürdürülebilirliğine Multidisipliner Bir Yaklaşım: ANTİKDEM" projesi için bir araya geldi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ), Türkiye'nin kültürel mirasını oluşturan antik kentlerin depremlere karşı korunması amacıyla başlattığı çalışmalar sürdürülüyor.
Bu kapsamda son olarak, bilim insanları, DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eda Avcı yürütücülüğünde hazırlanan, AFAD ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında desteklenen "Antik Kentlerin Depremlere Karşı Korunması ve Sürdürülebilirliğine Multidisipliner Bir Yaklaşım: ANTİKDEM" projesinin yol haritasını belirleyebilmek için bir toplantı gerçekleştirdi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Efes Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde yapılan toplantıda, farklı disiplinlerden uzmanlar, antik kentlerin depremlere karşı dayanıklılığını artırmak için izlenecek bilimsel ve teknik yöntemleri tartıştı.
Açıklamada, proje yürütücüsü Doç. Dr. Eda Avcı’nın da görüşlerine yer verildi. Proje çerçevesinde Efes, Metropolis, Thyateira, Sardes ve Pergamon antik kentlerinin hem ekonomik ve turistik değerleri hem de aktif fay hatları üzerinde bulunmaları nedeniyle pilot alan olarak belirlendiğini kaydeden Avcı, olası bir deprem senaryosunda bu antik kentlerin büyük çapta zarar görebileceğini ve bölge turizminin olumsuz etkileneceğini aktardı.
Avcı, "Bu nedenle proje kısa vadede deprem senaryolarını oluşturmayı, orta vadede bu senaryoların potansiyel etkilerini değerlendirmeyi ve uzun vadede ise koruma yöntem önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.
Ayrıca proje ekibinin belirlenen yol haritası doğrultusunda araştırmalara en kısa sürede başlayacağını anlatan Avcı, ilk etapta deprem tehlike ve risk analizlerinin gerçekleştirileceğini kaydetti.
AA