TÜRKÇİMENTO Anadolu Buluşmaları etkinliklerinin İzmir ayağı

Altıncısı düzenlenen geleneksel TÜRKÇİMENTO Anadolu Buluşmaları'nda konuşan sektör temsilcileri,


  • Oluşturulma Tarihi : 12.09.2022 12:22
  • Güncelleme Tarihi : 19.01.2001 02:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
TÜRKÇİMENTO Anadolu Buluşmaları etkinliklerinin İzmir ayağı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ
Altıncısı düzenlenen geleneksel TÜRKÇİMENTO Anadolu Buluşmaları etkinliklerinin İzmir ayağı, İzmir Girişimcilik Merkezi-İzQ’da yapılacak panel, Mena İletişim Ajans Başkanı Suat Özyaprak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. İbrahim Gökçüoğlu, Çimentaş CEO’su Cenker Mirzaoğlu ve Batıçim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş konuşmacı olarak katıldı.
HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, çimento sektörünün tüm çevrelerce desteklenmesi gerektiği vurgusu yaparak, şu ifadelere yer verdi: Sanayileşme tarihimizin sembolü olan çimento sektörünün temsilcileri olarak bugün 21. Yüzyılın büyük dönüşümlerinin eşiğindeyiz. Bu nedenle bugünkü toplantıya ayrı bir önem veriyoruz. Geçmişimize ve bugünümüze baktığımızda, Almanya’dan Uzak Asya’ya kadar geniş bir coğrafyanın en başarılı çimento endüstrisini Türkiye’de kuran kadrolar bizleriz. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Yakın gelecekte de yapay zeka gelişmelerine uyum sağlamış ve küresel iklim krizine olumlu cevap verecek çimento endüstrisinin kurulmasına yine bizler önderlik edeceğiz. Tüm dalgalanmalara tüm zorluklara rağmen, yarınlarımız bugün atacağımız doğru adımlara bağlıdır. Sanayinin ana damarlarından biri olan çimento sektörünü gelecekteki başarılara bizler taşıyacağız."


ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ
Çimento sektörü olarak zor bir dönemden geçttiklerine özellikle dikkat çeken Yücelik, "Bildiğiniz gibi, sektörümüz için zor bir yıl geçiriyoruz: Coğrafyamızda savaşlar, enerji krizleri ve küresel enflasyon var. Rakamlara bakacak olursak; Sektörün yüzde 94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2022 yılı ilk yarısında çimento üretiminde, geçen yıla oranla maalesef yüzde 10 oranında düşüş yaşandı. Yine bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre iç satışlarda yüzde 14,5 düşüş yaşanırken, çimento ihracatında ise yüzde 6,5’lik artış gerçekleşti. 2022 yılının ilk sekiz aylık döneminde Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre çimento sektörünün toplam ihracatı değer bazında yüzde 29 oranında artarak 1 milyar 79 milyon dolara çıktı. Toplam ihracat miktarı ise yüzde 5,4 oranında gerileyerek 19,6 milyon tona indi. Söz konusu ihracatın 13 milyon tonu çimento; 6,6 milyon tonu klinkerden oluştu" diye konuştu.
İKLİM KRİZİ VURGUSU
Konuşmasının devamında Yücelik, "Önümüzdeki 10 yılda dünya ekonomisinin bir numaralı gündem maddesi iklim krizi ve karbon piyasası olacaktır. TürkÇimento olarak sektörümüzün öncelikli konularında üyelerimize katkı sağlıyoruz. Düşük karbonlu çimento üretimi yolundaki stratejik adımlardan ilki, firmaların bir sürdürülebilirlik dönüşüm programına sahip olmalarıdır. Geçtiğimiz yıl hazırlanan Düşük Karbonlu Çimento Üretimi Yol Haritası, sektörümüze yönelik çok önemli noktalara değiniyor.  Yol haritamızın kilometre taşları arasında; sürdürülebilirlik dönüşüm programının oluşturulması, alternatif yakıt kullanımının artırılması, düşük klinker faktörlü ve alternatif hammaddeli çimento üretilmesi, yeni teknolojilerin uygulanması gibi çeşitli yöntemleri sayabiliriz. Emisyonların ciddi bir biçimde azaltılması ve iklim değişikliği ile tam anlamıyla mücadele edilebilmesi, ancak ve ancak finansman ihtiyacı dikkate alınarak ülke genelinde oluşturulacak kapsamlı bir strateji ile mümkün olacaktır. Tam da bu noktada, devlet teşvikleri destekleri yanında yeşil finansman modellerinin çimento sektörü özelinde oluşturulmasının stratejik önemde olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
ALTERNATİF ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR
Ülke olarak alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduklarını ve bu noktada çimentonun önemli bir yer tuttuğunu belirten Yücelik, "Sektörümüzde enerji verimliliği yatırımları, biyokütle kullanımı, atık ısıdan elektrik üretimi, katkılı çimento üretimi konularında, önemli yatırımlar yapılmaktadır. Bizim de bu noktada alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacımız olduğu görülüyor. Bunun için çözüm önerilerimizden biri biyokütle içeren alternatif yakıt ithalatıdır. TÜRKÇİMENTO üyeleri 2021 yılında 2,8 milyon ton alternatif hammadde, 1,5 milyon ton alternatif yakıt kullanarak; 740 bin ton petrol koku eşdeğerinde alternatif yakıt sayesinde ithal yakıt tasarrufu sağladı.
Ayrıca, atık ısıdan elektrik üretiminde 16 fabrikada, 25 hatta kurulu atık ısı geri kazanım tesisleriyle 141,5 MW kurulu güce ulaşmış durumdayız.
Bu sayede 570 bin hanenin günlük tüketimine denk gelen elektrik enerjisi ihtiyacı sadece prosesten çıkan atık ısı ile karşılanıyor. Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefinin ve sürdürülebilir kalkınma politikalarının belirlenmesinde sektör adına katkı vermeye devam edeceğiz. Emisyon salınımının azaltılması için, biyokütle içeren atıktan türetilmiş yakıt kullanımının artırılması, karbon yakalama ve yeniden kullanımı ile çimento üretiminde yeni teknolojilerin geliştirilmesi için çalışmalara devam ediyoruz" diye konuştu.
BETON YOLLAR VURGUSU
Yücelik, "Bugün zengin ülkelere baktığımızda kendi kaynaklarını son derece akılcı kullanan ülkeler olduğunu görüyoruz. Türkiye olarak, petrol fakiri ama çimento süper gücüyüz. Öyleyse, zayıflığımızı değil güçlü yanımızı ön plana çıkarmalı, ülke ekonomisine katkı sunmalıyız. Her yıl asfalt yol inşası için milyonlarca ton petrol türevi ithal eden Türkiye, yol ihtiyacının önemli bir kısmını tamamen yerli çimento ile karşılayabilir oysa. Tam da bu noktada, güvenli, ekonomik, çevreye duyarlı, çağdaş hizmetlerin sunulduğu milli bir ulaştırma sistemi oluşturulmasına katkı sağlanması hedefiyle, TürkÇimento olarak Beton Yollar konusunun üzerinde önemle duruyoruz" dedi.


BİZİ ZOR BİR KIŞ BEKLİYOR
Yücelik'ten sonra açıklamalarda bulunan  EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ise, "2020 yılından bu yana Pandemi ile birlikte birçok alanda bir dönüşüm içine girilmiş, ekonomik olarak zorlu günlerden geçildi, hala da atlatmış değiliz. 2022 yılında ise Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde yeni dünya düzenini konuşuyoruz. Birçok konuda belirsizliğin tam ortasındayız. Tek kutuplu düzenden belki de çok kutuplu bir düzene geçiş söz konusu. Jeopolitik risklerin arttığı bir soğuk savaş süreci, küresel ekonominin ana gündemi. Navlun, emtia fiyatları, enerji fiyatları, hammadde fiyatları artışına engel olunamazken, küresel ekonomi yeni bir çıkmazın içinde. Enflasyon, tüm ülkelerde son 30-40 yılın en yüksek seviyelerinde. Tedarik sorunları bitmiyor. Enerji arz güvenliği had safhaya ulaştı. Bugün Rusya’nın Avrupa’ya gazı kesmesi ile sadece Avrupa’yı değil, ihracatımızın yarısını gerçekleştirmemiz sebebi ile bizleri de çok zor bir kış bekliyor gibi" diye konuştu.
FAHİŞ FİYATLAR YATIRIMLARI ÖTELİYOR
Gökçüoğlu, "Ne yazık ki, tüm bunlarla birlikte Türkiye kendi iç konuları içinde küresel ekonomiden negatif ayrışmaya devam ediyor. Bu zorlu süreçte her bir sektörümüz artan maliyetler nedeniyle ciddi baskı altında iken, beton, çimento ve demirdeki fahiş fiyatlar, yatırım kararlarını ötelemektedir. FED’in varlık alımlarını azaltma kararı ile birlikte, piyasaları zor günler beklemektedir. Ülkemiz Avrupa’nın en büyük üreticileri arasında olup çimento özelinde Bölgemiz de; ülke üretiminin yüzde 8,6’sını, iç satışların yüzde 10’unu, ihracatın yüzde 5,6’sını toplam satışların yüzde 9’unu, istihdamın yüzde 12,5’ini karşılamaktadır. Bölgemiz çimento kapasitesinin de yüzde 9,9’una sahiptir. Yani, Bölgemiz ortalama sektörde yüzde 10’luk bir paya sahip. Odamızda çimento sektörüne ait ayrı bir meslek komitesi mevcuttur. Ege Bölgesi’nin ilk özel çimento şirketi olarak İzmir’de kurulan Çimentaş gibi, Batıçim, Batıbeton, Çimbeton gibi sektöre ve bölge ekonomisine çok büyük katkıları olan köklü firmalara sahibiz. Benzer şekilde Söke Çimento da Bölgemizin dinamolarındandır. Üreterek, ihracat yaparak, istihdam sağlayarak ülke ekonomisine katkı koymaya çok uzun yıllardır devam ediyorlar. Sanayimizin üretken/dinamik yapısı sorunları aşabilecek güçtedir. Yaşadığımız her krizde, özellikle pandemide sanayiciler olarak bizler bunu fazlasıyla kanıtladık" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra katılımcılar çimento sektörünün bugünü ve yarınını masaya yatırdı. 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ