Ege’nin gizli hazinesi: İnanç Turizmi

Ege’nin inanç turizmi potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini belirten Oral, İzmir’in bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve gerekli çalışmalarla yılda 5 milyon turist çekebileceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.05.2024 08:43
  • Güncelleme Tarihi : 27.05.2024 05:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ege’nin gizli hazinesi: İnanç Turizmi haberinin görseli
Ege’nin gizli hazinesi: İnanç Turizmi haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Dünya turizm pazarındaki payını artırmak amacıyla alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu çeşitler arasında inanç turizmi, stratejik bir rol oynuyor. Türkiye, sahip olduğu zengin kültürel ve tarihi mirasıyla inanç turizmi açısından önemli bir merkez konumunda. Özellikle İncil’de geçen 7 Kiliseler gibi önemli dini merkezlere ev sahipliği yapan Ege Bölgesi, bu alanda büyük bir potansiyele sahip. Çok büyük bir inanç turizmi potansiyeline sahip Ege’nin, daha fazla tanıtımının yapılması gerektiğini ve henüz hak ettiği kadar ziyaret edilmediğini belirten Kültür ve İnanç Turizmi Derneği (KİT) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Oral, “Gerekli çalışmalar yapıldığında sadece inanç turizmi için İzmir’e gelecek olan turist sayısının 5 milyona ulaşması hayal değil” dedi.

HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖREMİYOR

İncil’de adı geçen ve dolayısıyla Hristiyanlık için büyük bir öneme sahip olan 7 kilisenin 3’ü İzmir’de bulunuyor. Bunlar, İzmir’deki Efes Ören Yeri’nde bulunan Efes (Ephesus) Kilisesi. Smyrna (İzmir) Kilisesi, Pergamon (Bergama) Kilisesi’dir. 7 Kiliselerin henüz hak ettiği yerde olmadığını söyleyen Kültür ve İnanç Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Oral, “İzmir’in inanç ve kültür turizmi anlamında daha büyük bir pastaya sahip olması gerekiyor. Dünyayla boy ölçüşecek potansiyele sahip. Bunun için de 7 Kiliseler’in önemini anlamamız lazım. Kültür ve inanç turizmi kapsamında pay sahibi olan Suudi Arabistan, Vatikan, İsrail ve İtalya gibi ülkelere karşın 7 Kiliseler ile Ege Bölgesi’ne milyonlarca turist çekebiliriz. Kültür ve inanç turizmi için gelen turistler, kitlesel turizmden daha fazla döviz geliri sağlıyor. Deniz, kum ve güneş için gelenler daha çok otel içerisinde vakit geçiriyor. İnanç turizmine gelenler ise daha fazla ulaşım aracı kullanıyor, restoran ve diğer yerleri ziyaret ediyor” diye konuştu.

5 MİLYON TURİST HAYAL DEĞİL

İnanç turizminin, Ege Bölgesi ve İzmir için 12 aya yayılan çok önemli bir sektör olduğunu ifade eden Oral, “İzmir, en büyük potansiyelini inanç turizminde barındırıyor. Bu kültürel varlığımız dünyada başka bir yerde yok. 7 Kiliseler’in tanıtımının daha fazla yapılması, bu mirasa sahip çıkılması lazım. Yurt dışında da bu 7 kilisenin varlığını bilmeyen büyük bir kitle bulunuyor. Dünyada 2,2 milyar Hristiyan nüfusu var. Şu anda özel şirketler inanç turları düzenliyor ama devletin öncülük ettiği bir organizasyon maalesef yok. Dernek olarak 7 Kiliseler hakkında yapmış olduğumuz etkinliklerle kartopu etkisi yaparak büyük kitleler halinde İzmir’e turist getirmeyi hedefliyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen uzmanlar ve araştırma görevlileri Türk rehberlerle birlikte 7 Kiliseler’i geziyor ve tüm ayrıntıları öğreniyor. Dernek olarak sahip olduğumuz kültürel değerlerin farkına varılması konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Fakat bakanlıkların da inanç turizmini destekleyen projelere imza atması gerekiyor. Gerekli çalışmalar yapıldığında 30 yıllık tecrübemle söylüyorum ki sadece inanç turizmi için İzmir’e gelecek olan turist sayısı 5 milyona ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

2025 YILINDA PAPA TÜRKİYE’YE GELİYOR

7 kilisenin önemine dikkat çekerek özellikle 2025 yılının Türkiye’nin inanç turizmi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Oral, “1’inci yüzyılda St. John (Aziz Yuhanna) tarafından Patmos adasından İzmir, Manisa, Denizli’de bulunan 7 antik kente 7 mektup yazılmış. Bu mektupların hepsi daha sonra İncil’in 27’nci ve son bölümü olan Revelation (Vahiy) bölümünde yerlerini almış. ‘Seven Churches of Revelation’ ismi buradan geliyor. Sadece bölgemize özel olduğu için çok değerli ve turizm açısından önemli bir kaynak. Hem Aziz Paulus’un yaşadığı yer hem de 7 Kiliseler’in ilki olduğu için Efes, Hristiyanlar için her anlamda öne çıkan bir şehir. 7 Kiliseler’le ilgili projelerimiz var. Dünya çapında ünlü konuşmacıların yer aldığı etkinlikleri her yıl gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Dünya çapında turist çekmek için büyük bir organizasyon. Özellikle 2025 yılını çok önemsiyoruz. Türkiye’de yapılan 7 tane ekümenik konsülle İncil oluştu. Konsülün ilki 325 yılında İznik’te yapıldı. 2025 yılı ise ilk konsülün 1700’cü yılı. Bu kapsamda Papa’nın Türkiye’ye geleceğini öğrendik. Bu çok önemli bir olay. Biz bu konuyla ilgili çalışmalar başlattık turlar düzenledik fakat bakanlık bununla ilgili henüz bir şey yapmadı. Bizim özellikle bu yıl hızlı bir kampanya yapmamız lazım” dedi.

VALİLİKLER İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI

İnanç turizminin gelişebilmesi adına yapılması gerekenler konusunda yetkililere çağrıda bulunan Oral, “Türkiye’de inanç turizmi 3 ana bölgede yoğunlaşıyor. Bunlar; Antakya, İzmir ve İznik’tir. Biz bu bölgelerde inanç turizmi konusunda turlar düzenliyoruz. Bizim Antakya’da düzenleyeceğimiz bu turlar için Hatay ve İzmir valiliklerinin iş birliği yaparlarsa eğer o turistleri İzmir’e getirme şansımız da olur. Öte yandan, logo, harita-broşür, eşantiyon-hatıra eşya, tanıtım videosu, tur programları ve her yıl uluslararası organizasyonlar düzenlenebilir. Ayrıca yerel halk ve karar vericilerin inanç turizmi için bölgenin potansiyeliyle ilgili daha fazla bilgilendirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ