Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Saygıner Arkeoloji Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği sempozyum, akademisyenler ve öğrencileri bir araya getirerek insan ve ekoloji arasındaki ilişkiyi tarihsel perspektifte ele aldı.
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Saygıner Arkeoloji Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen “Çağlar Boyu İnsan ve Ekoloji İlişkileri Sempozyumu”, Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Etkinliğe, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Cevizoğlu, Saygıner Arkeoloji Vakfı Kurucusu Özge Palson’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım gösterdi.
Düzenlenen sempozyumun çevre ve ekoloji ilişkisine katkı sağlayacağını ifade eden EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, “Fakültemiz Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen, ekoloji ve insan ilişkisi konulu sempozyum, sadece sosyal bilimleri değil diğer tüm bilim alanlarını da ilgilendiriyor. Özellikle günümüzde iklim krizinin yaşandığı, biyoçeşitliliğin azaldığı, hatta bazı türlerin ortadan kalktığı dönemde bu konu ile ilgili olarak bir sempozyum düzenlemek son derece önemli ve bu konu üzerinde de hassasiyetle durulması gerektiğini düşünüyorum. Bu sempozyumda, daha önceki dönemlerden antik dönemin sonuna kadar toplumların çevre ve ekoloji ile olan ilişkileri irdelenecektir. Aslında bu ilişkilerin nasıl şekillendiği, nasıl bir etkiye sahip olduğu ve sonuçlarının ne olduğunun araştırılması, çeşitli bulgularla ortaya konulması ve anlaşılması günümüze son derece katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“Arkeoloji iklim krizinin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir”
Sempozyum ile ilgili bilgi veren EÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Cevizoğlu, “Sempozyumun konusu aslında hepimizi yakında ilgilendirmektedir. Konu ile ilgili fikrin oluşmasında günümüz dünyasının şartları ve yaşanan sorunlar etkili olmuştur. Yaşadığımız iklim değişikliği ve ekolojik kriz, dünyanın öncelikli sorunlarından birisi olmuştur. Bu sorunlara dönük birçok toplantı yapılmaktadır. Arkeolojinin de bu alana destek olabileceğini düşünüyoruz. Zira arkeoloji bilimi günümüzde ilk baştaki hedeflerinden ayrılarak çok farklı sorulara doğru ilerlemiştir. Arkeolojik buluntular artık farklı disiplinlerin katkılarıyla çok yönlü incelenmektedir. Bu sempozyum ile de bu hedeflenmiştir. Arkeologlar olarak güncel küresel sorunlarla da ilgileniyoruz. Böylece, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Bu çerçevede insan ve ekoloji ilişkisinin eski çağlardaki izlerini bu toplantı kapsamında değerlendireceğiz” dedi.
Sempozyumun bir paydaşı olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Saygıner Arkeoloji Vakfı Kurucusu Özge Palson, “Bugün, Saygıner Arkeoloji Vakfı olarak bizi burada ağırladığınız için çok teşekkür ediyoruz. Ege Üniversitesi gibi köklü bir kurumun yanına logomuzu koyabilmemiz bizim için büyük bir onur” ifadelerini kullandı.
EÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Cevizoğlu, Saygıner Arkeoloji Vakfı Kurucusu Özge Palson’a plaket takdim etti.
Açılış konuşmalarının ardından, Oxford Üniversitesi’nden Amy Bogaard, Çatalhöyük ve Hattuşaş kazıları ile Avrupa Araştırma Konseyi’nin desteklediği AgricUrb, Synergy EXPLO ve GINI projelerine dair detaylı bilgiler paylaştı. Üç gün boyunca devam edecek sempozyumda, tarih öncesinden antik dönemin sonlarına kadar uzanan süreçte toplumların ekoloji ve çevreyle olan etkileşimleri ele alınacak.
BÜLTEN