- İzmir
- 24.07.2025 00:51
Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen "Ev Tipi Akıllı Bebek Formülü Hazırlama Cihazı", Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek “Faydalı Model” belgesi aldı.
Ege Üniversitesi(EÜ) bilim insanlarının, üniversite- üniversite, üniversite- sanayi iş birliği kapsamında geliştirdikleri “Ev Tipi Akıllı Bebek Formülü Hazırlama Cihazı” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek “Faydalı Model” almaya hak kazandı.
Projelerini buluşla taçlandıran ekibi makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam kurumsal akreditasyona sahip araştırma üniversitemizin akademisyenleri öncülüğünde hazırlanan nitelikli projeler yenilikçi ürünlere, somut çıktılara dönüşmeye devam ediyor. Hem eğitim hem de Ar-Ge faaliyetlerinde kalitesi tescillenmiş bir araştırma kurumu olan üniversitemiz bünyesindeki yetkin akademisyenlerimiz bilim dünyasına önemli katkılar sunuyor. Bilim insanlarımız tarafından yürütülen projeler ürüne dönüşüyor ve patent ve faydalı model ile tescilleniyor. Bu kapsamda buluşları tescillenen ekibi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurdan Akçay Didişen, “Annelerin kendi sütü yenidoğan bebekleri için günümüzde beslenme protokolleri olarak ilk seçenek olarak uygulamada kullanılmaktadır. Ancak bazı özel durumlar neticesinde anne sütü olmadığında bebeklerin ihtiyaçlarına uygun hazırlanmış formül mamaların verilmesi gerekebilir. Bu buluş ‘Ev Tipi Akıllı Bebek Formülü Hazırlama Cihazı’ ile ilgilidir. Günümüzde anne ya da bebek kaynaklı nedenlerle anne sütünün devamının sağlanamadığı özel durumlarda başlama endikasyonu hekim önerisi ile olan ve bebeklerin beslenme gereksinimlerini karşılayan, doğrudan veya su ilavesi dışında hiçbir işleme gerek duyulmadan tüketime hazır gıdalar olan formül bebek mamaları anneler, babalar ve bebeğe bakım veren diğer kişiler tarafından kolay ve efektif bir şekilde yaygın olarak kullanılmaktadır. Evde anne, baba, anneanne, babaanne, bebeğe bakım veren diğer kişiler tarafından formül mama hazırlama işlemi mutfakta açık bir ortamda yapılmaktadır. Mamayı hazırlayan kişinin mama hazırlama sürecine ait her aşamada gerekli olabilecek ön hazırlığı önceden doğru bir şekilde yapması da gerekmektedir. Bazı olası süreçler ya da koşullar bu hazırlık aşamasını ya da hazırlanmasını olumsuz olarak etkileyebilmektedir” dedi.
Doç. Dr. Nurdan Akçay Didişen, “Bu buluş başlıca ev ortamında ya da bebeğin bulunduğu her ortamda hazırlanacak olan formül mamaların kapalı bir ortamda el değmeden standart ölçülerde istendik olarak mamanın hazırlanmasını sağlayarak bebeğin bakım protokollerine uygun olarak beslenmesine katkı sağlayacaktır. Bu süreçte ayrıca bebeğe bakım verenlerin bebek bakımını da kolaylaştırarak yaşam kalitelerinin iyileştirilmeleri açısından da önemlidir. Özellikle çoğul bebeklerin varlığında ya da annenin işe başladığı durumlarda bebeklerin beslenme aralıklarının yönetilmesi ve bakım becerisinde karşılaşılan yoğunluğa katkısı kaçınılmazdır. Bu gereksinimlerle yola çıkılarak bu önemli konu kapsamlı bir şekilde araştırılmak için hazırladığımız proje kapsamında Ev Tipi Akıllı Bebek Formülü Hazırlama Cihazı isimli ürün üzerinde çalışılmaya başlanmıştır. Bu süreçte 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında Nisan 2025 tarihinde ise buluş Faydalı Model belgesi almaya hak kazanmıştır” dedi.
Faydalı model tescili alan yenilikçi ürün, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurdan Akçay Didişen, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gerçek Öter, Endüstri Mühendisi Ergun Bakırcı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalaz’ın yer aldığı ekip tarafından hazırlanan proje kapsamında geliştirildi. .