- İzmir
- 04.05.2025 17:25
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde Türkiye’deki bilim insanlarının çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde daha görünür kılmak amacıyla hayata geçirilen Bilim İletişimi Ofis’lerinden biri de Ege Üniversitesinde kuruldu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ofisinin tanıtımını yapmak ve üniversitelerde benzer yapıların teşvik edilmesini sağlamak amacıyla “Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması” etkinliği düzenledi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında gerçekleşen etkinliğe, Ege Üniversitesi’ni temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Basınla İlişkiler Şube Müdürü Öğretim Görevlisi Levent Konuş katıldı. Toplantıda, Bilim İletişimi Ofisi’nin faaliyetleri ve üniversitelerle olan iş birliği süreçleri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, tüm üniversitelerde eş zamanlı olarak yapılması planlanan “Bilim Kafe” etkinliğinin detayları paylaşıldı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde üretilen bilimin yüksek ve güçlü bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurma amacıyla Yükseköğretim Kurulu bünyesinde Bilim İletişimi Ofisi kurulduğunu açıkladı. Bilimsel bilginin sadece kampüslerde, sınıflarda, laboratuvarlarda, akademik dergilerde veya konferans salonlarında kalmaması gerektiğine inandıklarını belirten Özvar, “Bilim, toplumları ileriye taşıyan en büyük güçtür ve bu gücü toplumla paylaşmak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Bilim iletişimi, bilimsel bilginin yalnızca üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi akademik ortamlarda kalmamasını, toplumun geniş kesimlerine ulaşmasını sağlayan kritik bir köprüdür.
İşte bugün tam da bu noktada çok önemli bir yapıyı, Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisi’ni hayata geçiriyoruz. Bilim İletişimi Ofisi’ni Yükseköğretim Kurulu bünyesinde kurarak üniversitelerimizde üretilen bilimi yüksek ve güçlü bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Bilim iletişimi ile sınırlarını dünyanın her bir yanındaki Türk bilim insanlarının akademik çalışmalarıyla oluşturacağı Bilim Vatan’ı inşa etmeyi amaçlıyoruz. Bilim insanlarımızın aralarındaki bağları güçlendirmeyi ve bu bağdan büyük bir güç birliği oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Bilim İletişimi Ofisinin temel hedefinin üniversitelerin yürüttüğü bilim iletişimi faaliyetlerini desteklemek ve bilim insanlarının araştırmalarını daha geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu belirten Özvar, “Bilim İletişimi Ofisi, bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde üniversitelerin gerçekleştirdikleri bilimsel, kültürel ve sosyal çalışmaları kamuoyu ile daha fazla paylaşmalarını teşvik edeceklerini ifade eden Özvar, “Bilim insanlarımızın topluma daha yakın olmalarını sağlamak adına, halkın bilime doğrudan erişimini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda, dünyada ‘Bilim Kafe’ olarak bilinen ve etkin bir bilim iletişimi yöntemi olan halka açık seminer serisini başlatıyoruz. Bu etkinliklerde bilim insanlarımız, toplumla iç içe olabilecekleri mekanlarda, kafeler, kıraathaneler, vapurlar, lokaller gibi halka açık alanlarda doğrudan vatandaşlarımızla buluşarak bilimsel konuları sohbet havasında anlatacaklar. Bu etkinlik, toplumun her kesiminden bireylerin bilime erişimini mümkün kılarken, bilim insanlarımızın da halkın merak ettiği konulara doğrudan cevap vermesine imkan sağlayacaktır” şeklinde konuştu.