Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 3. Yaş Üniversitesi'nde 60 yaş ve üzeri İzmirliler, Meslek Fabrikası'nda ders başı yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Geriatri Derneği iş birliğiyle, 60 yaş ve üstü bireyler için 3. Yaş Üniversitesi projesi hayata geçirildi. Projeye katılacak 100 asil ve 100 yedek öğrenci, kura ile belirlendi. Kayıt olan 100 öğrenci, Meslek Fabrikası’nda derslere başladı. İlk gün, Yaşlı Hakları, Yaşlılık Psikolojisi, Genel İlk Yardım Bilgileri ve İnsan Vücudunun Tanımı gibi dersler verildi. Öğrencilerin heyecanı ve yaşam dolu hikâyeleri gözlerden okunurken, üniversite, yaşlıların hem zihinsel hem de fiziksel olarak aktif kalmasını ve hayatla daha güçlü bir bağ kurmalarını amaçlıyor. 3. Yaş Üniversitesi, sağlıklı yaşlanmayı destekleyerek, ileri yaşlara öğrenme fırsatları sunmayı hedefliyor.
35 yıl öğretmenlik yapan 68 yaşındaki öğrenci Sevim Bilge Tekin öğrenmenin hayat boyu sürmesi gerektiğini belirterek “Büyük bir heyecanla üniversiteye kayıt oldum. Emekli olalı 14 yıl oldu ve yeni bilgileri öğrenecek seçenekler lazım. Buraya büyük bir keyifle koştum. 35 yıl önce aldığınız eğitimle şimdiyi yaşamanız çok zor. Yapay zekâdan söz ediliyor, biz televizyonu lisede görmüştük. Öğretirken öğrenen tarafa geçtim. Kendimizi geliştirme sürecimiz devam etmeli” dedi.
67 yaşındaki Can Akbulak, felç geçirdikten sonra günlerini hep evde geçirdiğini söyledi. Akbulak, “Benim için buraya gelmek çok iyi oldu. Evdekiler beni çok kıskandı. Eşim bana ‘gitme’ dese de geldim” diye konuştu. Eşi Ayla Akbulak ise “Eşim bana ‘Üniversiteye kaydoldum’ deyince şaşırdım, inanamadım. Baktım ki gözlerinin içi gülüyor. Hayata direniyor ve yaşam sevinci var. Aynı saatte benim de kursum var. Saatler çakışıyor ama onu buraya getirdim. Onu yalnız bırakmamak için bir formül bulacağım. Eşim daha önce yatağa bağımlı ve konuşamıyordu. Bütün gün evdeydi. Şimdi daha iyi ve çok büyük parçalardan oluşan yapbozlar yapıyor. Bu üniversiteyi de kendisi buldu” diye konuştu.
69 yaşındaki Sema Pabuççuoğlu ise 3. Yaş Üniversitesi’nin duyurusunu sosyal medyadan gördüğünü aktardı. Çok heyecanlı olduğunu belirten Pabuççuoğlu, “Ben sadece bugün değil, bu ayın başından beri heyecan içindeyim. Burada hem sağlık konusunda daha detaylı bilgi edineceğiz, hem de sosyal çevremiz gelişecek. Kep atmayı da merakla bekliyorum. İnşallah ikinci kez kep atacağım” ifadelerini kullandı.
“Torunlar kep atma törenine gelip bizi alkışlayacak”
63 yaşındaki Süleyman Çubuk ise şöyle konuştu;
“Buraya gelirken eşime, ‘Okula velim olarak gelir misin?’ diye espri yaptım. Ben yıllarca Ege Üniversitesi’nde öğrenci işleri biriminde çalıştım. Öğrencilere yıllarca hizmet edip ardından burada öğrenci olmak apayrı bir duygu ve çok heyecan verici. Kep atma törenini sabırsızlıkla bekliyorum. Torunlar kep atma törenine gelip bizi alkışlayacak. Burada yeni arkadaşlarla tanışacağız. Dersler, hayatımızda önem vermemiz gereken konulardan oluşuyor. Bunlar bize büyük katkı sağlayacak”
“Eşim ‘Allah zihin açıklığı versin’ diyerek uğurladı”
64 yaşındaki Mine Çelikdemir de öğrenmenin hayat boyu olması gerektiği düşüncesiyle üniversiteye kayıt olduğunu belirtti. Bilginin sonsuz olduğunu belirten Çelikdemir şu ifadeleri kullandı;
“Bilgiyi güncellemek gerektiği için yeni şeyler öğrenip bunları aktarabilme cazibesiyle buraya geldim. Eşim beni ‘Allah zihin açıklığı versin’ diyerek uğurladı. Burada öğrendiklerimizi çevremizle paylaşacak olmak bana cazip geliyor. Umarım dersler bizim için de çevremiz için de faydalı olur.”
“Geleceğe umutla bakma imkânı sağlıyor”
68 yaşındaki Rıza Aydınanter de 50 yıl boyunca eğitim alanında çalıştığını belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışması çok iyi bir girişim. Bu kursları düzenleyen, teşvik eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay başta olmak üzere Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’na, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevnaz Şahin’e çok teşekkür ederim. Bu gibi çalışmalar bizi bir arada tutarken, daha sağlıklı düşünebilme ve geleceğe umutla bakma imkânı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Dört dönem sonunda mezun olacaklar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 3. Yaş Üniversitesi'nin dersleri, Meslek Fabrikası'nda gerçekleştirilecek. Üniversite, gönüllü akademisyenler ve uzmanlar tarafından öğrencilere haftada 2 gün, günde 3'er saat olmak üzere toplamda 6 saatlik ders verecek. Ayrıca, uygulamalı ve seçmeli dersler de programda yer alacak. Sağlıklı Yaşlanma, Yaşlılıkta Yaygın Hastalıklar, Psikoloji, Hukuk, Tarih, Arkeoloji, İletişim, Fiziksel Terapi ve Egzersiz, Palyatif Bakım, Evde Bakım, Bahçe Bitkileri gibi derslerin yanı sıra, erkek öğrenciler için Örgü, kadın öğrenciler için Küçük Tamirat eğitimleri sunulacak. Ayrıca, Mutfak, Türk Halk ve Sanat Müziği Korosu, Halk Dansları, Psiko Drama, Yoga gibi uygulamalı dersler de verilecek. Dört dönem sürecek olan eğitimlerin sonunda, her öğrenci sosyal projelere katılarak mezuniyet hakkı kazanacak ve kep atma heyecanını yaşayacak.
BÜLTEN