Emekli hekimler çalışmak zorunda kalıyor

Emekli hekimlerinin aylıklarının , aldıkları eğitim ve sundukları hizmetler karşılığında çok düşük olduğunu belirten Fahri Yüce Ayhan, birçok emekli hekimin düşük aylıklar nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını ifade etti.

  • Oluşturulma Tarihi : 03.07.2025 11:34
  • Güncelleme Tarihi : 03.07.2025 11:34
  • Kaynak : BERKAY ERDEN
Emekli hekimler çalışmak zorunda kalıyor haberinin görseli

İzmir Tabip Odası düzenlediği basın açıklaması ile emekli hekimlerin aldıkları emekli aylıklarının düşüklüğüne dikkat çekti.

Oda tarafından Alsancak’ta bulunan binasında düzenlenen toplantıda emekli hekimlerin aldıkları eğitim ve sundukları hizmetler karşılığında yeterli emekli maaşı alamadıklarına dikkat çekilirken, maaşların yoksulluk sınırının üzerinde olması gerektiği vurgulandı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Fahri Yüce Ayhan yaptığı açıklamada, İzmir’deki orman yangınlarına ve bu yangınlara müdahalede bulunan görevlilerin ihtiyaçlarından bahsetti ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İzBB) yapılan açıklamada eski dönemde belediyedeki pozisyonları nedeniyle 2 üyelerinin gözaltına alınmalarından yana üzüntü duyduklarını da belirtti. 

AYLIKLAR 15 – 20 BİN TL CİVARINDA

Hekimlerin çalışırken aldıkları ücretlerde belirsizlik bulunduğuna dikkat çeken Ayhan, emekli hekimlerin maaşlarının da çok düşük olduğuna dikkat çekti.

Emekli aylıklarının yoksulluk sınırında olduğunu ifade eden Ayhan, “Hekimler, her geçen gün ağırlaşan çalışma koşulları altında insanüstü bir çaba ile hizmet vermeye çalışmaktadır. Halen çalışmakta olan hekimlerin emekliliklerine yansıyan temel ücretlerinde iyileştirme yapılması, ek göstergelerinin artırılması, ücret ödeme kalemlerinin sadeleştirilmesini uzun yıllardır talep ediyoruz. Çalışan hekimlerin emekli aylıklarına yansıyan temel ücretlerinde iyileştirme yapılmak yerine, ‘taban ödeme, ilave ödeme, performansa bağlı ödeme, teşvik ödemesi vb.’ kalemler altında, güvenceli olmayan, aydan aya değişen ödeme kalemleri ile hekimler oyalanmaktadır.  Hekimler, bir sonraki ay ne ücret alacağını bilememenin belirsizliği ile mesleğini uygulama çabası içindedir.  Çalışan hekimlerin çalışma ve ücretlerindeki sorunlar, başka bir boyutu ile emekli hekimlerin de temel sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Emekli hekimlerin temel emekli aylıkları, yoksulluk sınırındadır. Emekli hekimlerin temel emekli aylıkları, emeklilik statüsüne (Emekli Sandığı, Bağ-Kur-SSK) bağlı olarak değişmekle birlikte, 15 bin TL-30 bin TL aralığındadır. Uzun yıllar kamuya hizmet etmiş olmakla birlikte, bazı nedenlerle SSK ve Bağ-Kur statüsünde emekli olmak zorunda kalan hekimlerin emekli aylıkları 15 bin-20 bin TL aralığındadır” dedi.

EMEKLİ HEKİMLER EK İŞ YAPMAK ZORUNDA KALIYOR

Emekli aylıklarında 2019 yılında yapılan düzenlemenin sınırlı kaldığını belirten Ayhan, bu düzenlemeden hekimlerin faydalanabilmesi için çalışmamaları şartı getirildiğini belirtti.

Emekli aylıkları düşük olduğu için pek çok emekli hekimin ise çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Ayhan, sözlerini şu şekilde bitirdi:

“2019 yılında yapılan düzenleme ile, Emekli Sandığı emeklisi olan hekimlerin emekli aylıklarında ilave ödeme adı altında, ek bir ödeme kalemi oluşturulmuş ve emekli hekimlerin ücretlerinde kısmi artış sağlanmıştır. Emekli Sandığı emeklisi hekimlerin bu kısmi artıştan yararlanması içinse, herhangi bir yerde çalışmaması koşulu getirilmiştir. Dolayısıyla, geçinmek için çalışmak zorunda kalan hekimler, emekli aylıklarındaki ilave ödeme kesintisi nedeniyle bir kez daha mağdur olmuştur.  2019 yılında emekli hekimler için getirilen ilave ödeme olanağından, SSK ve Bağ-Kur emeklisi hekimler, öğretim üyesi olarak emekli olan hekimler, emekli olduktan sonra ek iş yaparak çalışmak zorunda olan hekimler, makam tazminatı alan hekimler yararlanamamaktadır. Dolayısıyla, emekli aylıklarında kısmen iyileştirme yapılan emekli hekim sayısı sınırlı kalmıştır. Gelinen noktada, emekli hekimler için bıçak kemiğe dayanmıştır. Açlık ve yoksulluk sınırında emekli aylığı ile geçinmek zorunda bırakılan emekli hekimler, aldıkları eğitimin ve sundukların hizmetin niteliğine uygun, insanca yaşamayı sağlayacak, güvenceli emeklilik aylığı talep etmektedir. Bu nedenle, emekli hekimlerin emekli aylıklarındaki ödeme kalemlerindeki farklılıkların kaldırılmasını, çalışan hekimlerin emekli aylıklarından kesinti yapılmamasını, hizmet süresi ve unvan gözetilerek emekli aylıklarında iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz.”

HEKİMLİK SUÇ DEĞİL

Basın açıklaması vesilesiyle kent gündemi hakkında da açıklamalarda bulunan Ayhan, İzBB’ye yönelik operasyonda iki üyelerinin de gözaltına alındığını belirterek,  “İzmir'de hala ciddi olarak devam eden orman yangınları hepimizi çok üzmekte. Anlık olarak yetkililerle temasımız söz konusu. Durumdan haberdarız. Dün itibariyle Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçtik. İzmir Eczacılar Odası'nın çok kıymetli katkılarıyla toplanan suni gözyaşı ve çeşitli gözyaşı damlalarını itfaiyeci arkadaşlarımıza ulaştırdık. Hala gözyaşı ihtiyacı olduğu ve özellikle powerbank ihtiyacı olduğu bilgisi gelmekte bizlere. Yine bir miktar pahalı belki de ama sevkiyatta gönderdiğimizi ifade edeyim. Umuyoruz ki orman yangınları konusunda bugün daha iyi haberler duyarız. Bizi yaralayan bir başka konu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonda İZBETON şirketine yönelik bir operasyon gerçekleşti. İki hekim arkadaşımız gözaltına alındı. Aslında aktif yöneticilik görevleri bulunmayan hekimlik faaliyeti dışında bir faaliyetleri bulunmayan ve her ikisi de odamız üyesi mesleğinin yüz akı olan meslektaşlarımız. Sadece eski dönemde belediye içindeki yönetici nedeniyle konuyla bağlantılılar. Buna rağmen kaçma şüphesi, delil karartma şüpheleri olmayan bu arkadaşlarımızın özgürlüklerinden yoksun bırakılmış olması bizi fazlasıyla üzüyor. Dün akşam saatlerinde oda avukatımız Mithat Kara tarafından kendileri ziyaret edildi. Çok uzun süren bir bekleyişten sonra Mithat Bey  içeriye girip arkadaşlarımızla da görüşmeyi başardı. Her ikisiyle ayrı ayrı yüz yüze görüştü.  Bizim desteğimizi, arkadaşlarımızın dayanışma mesajlarını iletti kendilerine. Morallerinin yüksek olması ve öz güvenlerinin yüksek olması bizim tesellimiz şu aşamada. Umuyoruz  en kısa süre içinde özgürlüklerine kavuşacaklar. Hem umuyoruz hem diliyoruz hem talep ediyoruz. Hekimlik suç değildir. Arkadaşlarımızın hekimlik dışında bir faaliyeti yoktur diyerek bu konuyu da dikkatinize sunayım” şeklinde konuştu.