Sayfa Yükleniyor...
Mevzuata uygun pazaryeri yapılması için belediyenin zabıta müdürü tarafından Çiğli Belediyespor’a kişi başı 60 bin TL bağış yaptırıldığını iddia eden Çiğli Balatçık’taki pazaryeri esnafı, kendilerine tahsis edilen alanı görünce dolandırıldıklarını savundu
Çiğli’nin Balatçık Mahallesi’ne mevzuata uygun bir şekilde pazaryeri yapılacağı söylemleri yer almaya başladı. Pazarcı esnaflarından Ersin Kılıç, yapılacak pazaryeri için Çiğli Belediyesi’ne gidip Başkan Utku Gümrükçü ile görüşmek istedi fakat görüşme gerçekleşmedi. Esnafın iddialarına göre ise Zabıta Müdürü Metin Özdemir, pazaryerinin inşaatı ile ilgili esnafla görüştü ve onları Çiğli Belediyespor Kulübü’ne yönlendirdi. Özdemir, Çiğli Belediyespor Kulübü’ne 1 hafta içerisinde 60 bin TL para yatıran her esnafa yer alma hakkı doğacağını ve inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi. Esnaflardan Ersin Kılıç, Şükrü Özdemir, Menderes Utkan, Barış Dalkılıç ve 200’ün üzerinde esnaf, Çiğli Belediyespor Kulübü’ne gidip 60 bin TL tutarındaki ödemeyi yaptı. Spor kulübünde parayı Yücel Okur’un aldığını söyleyen esnaf, parayı verdikten sonra onlara ‘bağış’ adı altında bir kağıt verdiklerini ve kağıdın altında Okur’un imzası olduğunu ifade etti. Mevzuata uygun ve daha modern bir pazaryeri bekleyen esnaf, kendilerine dümdüz bir alan tahsis edilince dolandırıldıklarını iddia etti. Duruma isyan ederek paralarını geri istediklerini söyleyen pazarcı esnafı, “Bize mevzuata uygun bir şekilde pazaryeri yapılacağını söylediler. Paramızı verdiğimizde bize makbuz kesmeyeceklerini bilseydik asla o parayı yatırmazdık. Resmen dolandırıldık” dedi. Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar ise yaşanan olaylardan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün haberi olmadığını düşündüğünü belirterek 10 ay geçmesine rağmen vaat edilen projenin hayata geçmediğini söyledi.
Pazarcı esnaflarından Ersin Dalkılıç, “Bizlere en geç 2 aya mevzuata uygun modern bir pazar yeri yapacaklarını söylediler. Pazaryerindeki yerimizi almak için bizle Zabıta Müdürü Metin Özdemir irtibata geçti. Bize ilk başta dedikleri şey 2 gün içerisinde 60 bin TL’yi yatıracaksınız, 2 ay sonra pazar açılacak. Bu 60 bin TL’yi en az 200 esnaf yatırdı. Bizlere baskı yaparak konuştular paranızı yatırın biz de sizin tezgahınızı açalım gibi. Öyle bir şey yaptılar ki 1 hafta içerisinde toplanacak parayı 2 güne sığdırdılar. Biz paramızı kapalı pazaryeri olacak, her şey mevzuata uygun olacak diye verdik resmen bize dümdüz bir saha tahsis ettiler” diye konuştu.
Parayı yatırdıktan sonra pazaryeri için verdikleri alanın bomboş bir araziden farkı olmadığını ifade eden Dalkılıç, “Tahsis ettikleri yere tezgahımızı kurduk, ilk 1 hafta çalıştık. Bu sürede şemsiyelerimiz uçtu, kırıldı. Bir tane şemsiye demek 3,5- 4 bin TL. Bu da bizim için 10 bin TL zarar demek. Zabıta müdürü ile görüştüğümüzde bu iş böyle olmaz, bu alanın ne doğru düzgün girişi var ne de çıkışı var dedik. Köşe tezgahların bile kurulacağı alan belli değil bunca insan nereden girip çıksın. Zabıta müdürü söz verdi sözünde durmadı. Bu yerde ne elektrik ne su ne lavabo hiçbir şey yok. Orası bize yarardan çok zarar getirdi” şeklinde konuştu.
Parayı 8 ay önce yatırdıklarını iddia eden Dalkılıç, belediyenin mağduriyeti karşılayacağına dair inancının kalmadığını, o parayı ödemek için borç aldığını dile getirdi. Dalkılıç, “Pazarın açıldığı gün zabıtalar kaçtılar gittiler. Ben zabıta müdürüne de söyledim hakkımızın peşindeyiz. Bize bu yaptıkları düpedüz dolandırıcılık. 1 ay önce ben yine zabıta müdürü ile görüştüm bana belediye başkanı ile görüşüp beni arayacağını söyledi fakat hala haber yok. Pazarın olacağı alanda direkleri koyacakları boşluklar vardı onların üstünü de kapatmışlar. Zabıta müdürüne bunu söylediğimde o boşlukları tekrar açacaklarını söylediler. Bizleri kandırmaya çalışıyorlar” dedi.
Bir başka pazarcı esnafı Şükrü Demir, “Biz pazaryeri için belediyeye gittiğimiz zaman bizi spor kulübüne yönlendirdiler paranızı oraya yatırın dediler. Biz spor kulübüne parayı 21 Ocak 2023 tarihinde yatırdık. Parayı yatırdıktan sonra makbuz vermediler. Sadece bağış yazan bir kağıt verdiler. Kağıdın altına Yücel Okur kendisi imza attı. Biz hiçbir yere imza atmadık sadece onlarda paramız var. Biz neden Çiğli Belediyespor’a bunca esnaf olarak bağış yapalım ki? Bizi Zabıta Müdürü Metin Özdemir oraya yönlendirince sandık ki parayı oraya yatırdığımızda makbuz kesecekler ama biz bağış yapar gibi gözüktük. Parayı onlara verdikten sonra bize gidip tezgahınızı açabilirsiniz dediler. En başından üstü açık bir pazaryeri olacak deseler parayı da asla yatırmazdık, oraya gidip tezgah da açmazdık. Biz mağduruz” ifadelerini kullandı.
Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, esnafın yanında olacağını söyleyerek bu sürecin takibinde olacağını bildirdi. Acar, “Pazaryerini yapacakları yerde inşaat filizleri vardı bunca insan da bir umut spor kulübüne gidip paralarını yatırdılar. Modern mevzuata uygun bir şekilde pazaryerinde tezgahlarını açabilsinler diye ödeme yapmışlar ama ödemenin de spor kulübüne yapılacağından haberleri yok. Çiğli Belediyespor Kulübü paravan olarak kullanılmış. Yapacakları pazaryerinin maliyetinden fazlasını gayri resmi şekilde pazarcı esnafından toplamışlar ve modern pazaryeri yapacağız diye ahkam kesiyorlar. Çiğli Balatçık pazaryerinde esnafa vaat edilen modern pazaryerinin yapılmaması, kişilerin açık alanda pazar kurması, parayı Çiğli Belediyespor Kulübü’nün toplaması hepsi ayrı ayrı suç. Biz bu konu ile ilgili yargıya başvuracağız. 420 adet tezgah ve 200 kişinin üstünde mağdur esnaf var” şeklinde konuştu.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir AVM cinayetinde yeni gelişme
Haber Merkezi