EÜ’nün buluşuna Faydalı Model Tescili

Ege Üniversitesi bünyesinde geliştirilen “Bebekler İçin Dört Mevsim Kullanılabilir Sakinleştirme Battaniyesi” başlıklı buluşa, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Faydalı Model Tescili” verildi.


  • Oluşturulma Tarihi : 03.02.2025 11:33
  • Güncelleme Tarihi : 03.02.2025 08:34
  • Kaynak : BÜLTEN
EÜ’nün buluşuna Faydalı Model Tescili

Ege Üniversitesi buluşları ve projeleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Bayık Temel’in birlikte geliştirdikleri “Bebekler İçin Dört Mevsim Kullanılabilir Sakinleştirme Battaniyesi” başlıklı buluşa “Faydalı Model Tescili” verdi. Geliştirilen battaniye bebeklerin; ağlama problemini azaltma, daha uzun süre uyumasını ve  kucakta rahat tutulmasını sağlama, vücut ısısını dengeleme ve güven duygusunu artırmayı hedefliyor.

REKTÖR BUDAK’TAN TEBRİK

Buluşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak tescillenen Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez’i tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri tarafından geliştirilen inovatif ürünler patente dönüşmeye devam ediyor. Hemşirelik Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez ve ekibi tarafından bebek bakımında işlevsellik sağlayan sakinleştirici battaniye, faydalı model olarak tescillendi. Hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” açıklamasında bulundu.

“BEBEKLERİN DÜNYAYA UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRIR”

Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez, buluşun amacıyla ilgili konuştu. Söz konusu buluşla bebeklerin dünyaya uyum sürecinin de kolaylaşacağını belirten Dönmez, “Bu buluş, temel olarak bebeklerin sakinleşmesini sağlamak veya ağlamasını kontrol altında almak amacıyla bebekleri sarmalamayı sağlayan dört mevsim kullanılabilen bir battaniye ile ilgilidir. Çünkü bebekler, anne rahminde yaklaşık 9 ay 10 gün kadar sıkışık ve sıcak bir ortamda yaşar.  Bu nedenle, bebekler dünyaya geldikten sonra, bu ortamın devam etmesini ister. Bu ortamın devam ettirilmesi, bebeklerin dünyaya uyum sürecini kolaylaştırır” diye konuştu.

BATTANİYE HAKKINDA

Sakinleştirme battaniyesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bebeğin bacaklarını rahat hareket edebilecek şekilde içine alan ve bu sayede kalçaya baskı yapılmasını önleyen, torba biçimindeki yapıya sahip, bebeklerde termoregülasyonu düzenleyerek hipotermi riskini azaltan, dört mevsim kullanılabilecek yapıda bir bebek battaniyesi üretmeyi amaçladık. Bebeğin sakinleşmesi, ağlamasının kontrol edilmesi ve daha uzun süre uyuması için kolların sarmalanması esastır. Buluşumuz; bir yönü tüylendirilmiş, diğer yönü pürüzsüz olan, iki yönlü kullanıma sahip viskon bambu iplikten imal edilmiş bir bebek battaniyesi özelliği taşıyor. Sağ ve sol elini baskın olarak kullanan kişiler için; battaniyenin her iki kanadı da uçlara doğru daralıyor. Bebeği kundaklandığında rahatsız etmeyecek, hafif kumaştan imal edilen, kumaş kenarları dikişsiz olan bir bebek battaniyesi tasarladık.”

HANGİ BEBEKLER İÇİN UYGUN?

Doç. Dr. Dönmez, “Bu buluş, bebek ürünleri içinde temel gereçlerden biridir. Ürünün üretimi ve sanayileşmesi kolaylıkla mümkündür.  0-6 ay arası bebeği olan tüm anne ve babalar tarafından tercih edilebilir. Battaniyemiz; çocuk hastaneleri, doğum evleri, kreş ve yurtlarda da kullanılabilir” dedi.

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN