- İzmir
- 22.04.2025 17:29
EYMSİB tarafından 2023 yılı ihracatının değerlendirildiği toplantıda konuşan Başkan Uçak, “2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza tüm kalbimle inanıyorum” dedi.
KEMAL ÖZKURT- Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) her yıl Ocak ayında geleneksel olarak düzenlediği yıl sonu ihracat değerlendirme toplantısında ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi. Düzenlenen toplantıya EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyeleri katılım gösterdi. Ege Bölgesi’nde üretilen lezzetleri dünyanın dört bir tarafına ulaştırarak 6 yıldır üst üste ihracat rekorları kıran, Ege Bölgesi’nin bitkisel ürün ihracat lideri EYMSİB Cumhuriyetin 100. Yıldönümünde ihracatını yüzde 6’lık artışla 1 milyar 340 milyon dolara çıkardı. 2024 yılında geçen yıllarda olduğu gibi aynı heyecan ve gayretle çalışacaklarını ifade eden Başkan Uçak, “2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatımızı, 2023 yılının sonunda neredeyse yaklaşık 2 kat arttırarak bu seviyelere getirdik. 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza tüm kalbimle inanıyorum” dedi.
İHRACAT HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM
Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi hedeflerine ulaşmak için büyük bir gayret ve heyecanla çalışmaya başladıklarını belirten Uçak, “2018 yılında göreve geldiğimiz dönemden bu yana her yılın sonunda yeni bir ihracat rekoruna imza attık. 2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatımızı, 2023 yılının sonunda neredeyse yaklaşık 2 kat arttırarak bu seviyelere getirdik. Hep birlikte, bir ekip olarak planlı bir çalışmayla ihracatımızı bu noktalara getirmeyi başardık. Bu dönemde birliğimizin Türkiye ihracatındaki payını da yüzde 23 seviyelerine çıkardığımızı söylemek isterim. Ön plana çıkan ürünlerimiz ise; 160 milyon dolarla kuru domates, 141 milyon dolarla biber turşuları, 124 milyon dolarla meyve suları, 110 milyon dolarla kornişon turşuları, 70 milyon dolarla taze domates, 49 milyon dolarla kiraz ve 42 milyon dolarla taze üzüm oldu. Bu ürünlerin birçoğunda yılı ihracat rekorları ile tamamladık. 4 Ocaktaki toplantımızda 2024 yılını Ümit Yılı olarak ilan etmiştik, elbette bu yıl biz ihracatçıları zorlu bir yıl beklediğinin farkındayız. Ancak, Birlik olarak tüm zorlukların üstesinden geleceğimize ve 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza tüm kalbimle inanıyorum” diye belirtti.
2024’DE ROTAMIZI UZAK PAZARLARA ÇEVİRECEĞİZ
Ülkelere göre ihracatı ise toplam 128 ülke ve bölgeye ihracat yaptıklarını dile getiren Uçak, “İhracatımızda ilk 3 sırayı; 220 milyon dolarla Almanya, 181 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri ve 118 milyon dolarla Rusya almıştır. İngiltere, Hollanda, İtalya, Polonya, Romanya, Kanada ve Fransa ilk 10 ülke içinde yer alan diğer pazarlar olmuştur. 2023 yılında ihracatımızın artmasını sağlayan birçok projeyi başarıyla yürüttük. Yurtdışı tanıtım faaliyetleri kapsamında toplam 32 üye firmamızın katılımıyla yürüttüğümüz ve Ticaret Bakanlığımızın yüzde 75 oranında desteklediği 2 Urge Projemizi, Endonezya ve Singapur ticaret heyetleri ile sonlandırdık. Vakit kaybetmeden yeni bir Urge projemiz için kolları sıvadık ve bu ay itibariyle 39 firma ile yeni Urge programımıza start veriyoruz. Yine yurtdışı fuar katılımlarında Almanya, Rusya, İngiltere, İspanya ve Hong Kong’da fuar katılımlarımız oldu, bu fuarlarda bölgemiz ihraç ürünlerinin tanıtımını yaparak yeni talepler topladık.2024 yılında da rotamızı biraz daha uzak pazarlara çevirerek Singapur, Çin, Güney Kore gibi pazarlarda tanıtım faaliyetlerimize devam edeceğiz. 2023 yılında Antalya’da gerçekleşen ve Türkiye’nin tek yaş meyve sebze fuarı olma özelliği olan, Interfresh fuarına birlikler olarak çatı stand ile katılım sağladık” dedi.
2024 yılında yapılacak programlar hakkında da açıklamalarda bulunan Uçak, “26-28 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Interfresh İzmir fuarı için de önümüzdeki dönemde yine geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı yapmayı planlıyoruz. Bakanlığımız tarafından 2028 yılsonu için konulan 400 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için, Bakanlığımız tarafından destek verilen ve ihracata katkıları son derece önemli olan Turquality Projelerine 2024 yılında başlayacağız. Turquality projelerimizin önümüzdeki dönemde büyük ses getireceğini ve ülkemiz ürünlerinin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Diğer tarım birliklerimizin de destekleriyle İzmir, Aydın ve Muğla illerinde toplam 17 bin 500 Akdeniz Meyve Sineği tuzağını ve Manisa ilimizde 50 bin sirke sineği tuzağını üreticilerimizin kullanımına sunduk. “Sürdürülebilirlik ilkesine” yönelik projelerimizden olan “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projemizi 2023 yılında da ürün yelpazesini genişleterek sürdürdük ve kalıntı problemi yaşanan bölgelerimizdeki tespitlerimizi Bakanlıklarımıza rapor halinde sunduk” şeklinde konuştu.