Foça’da doğa direnişi: Patronu değil çevreyi koru

İzmir Foça’da mahkeme kararına rağmen, zeytinlik alanda faaliyet gösteren taş ocağı sahiplerinin çalışmaya başlaması, halkın tepkisine neden oldu.


  • Oluşturulma Tarihi : 12.02.2025 16:09
  • Güncelleme Tarihi : 12.02.2025 16:09
  • Kaynak : BÜLTEN
Foça’da doğa direnişi: Patronu değil çevreyi koru

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Kocamehmetler Köyü’nde faaliyet gösteren taş ocaklarına karşı mücadele eden köylülerin mahkeme tarafından haklı bulunması üzerine bölgeyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Temmuz ayında verilen “Kamu yararı bulunmuyor” kararı üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan taş ocağı sahipleri, müdürlükten verilen bir yazıya hukuk kararına rağmen bölgede çalışmalara başladı. Bu durum ise halkın tepkisine neden oldu.

 

“ZEYTİNİME TOPRAĞIMA HAVAMA DOKUNMA”

Yaşananlara karşı tepkisiz kalmayan halk, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu’nun çağrısıyla, Foça Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda bir araya geldi.

Mahkeme kararının uygulanması için kaymakamlığın önüne yürüyen vatandaşlar, “Taş Ocağı İstemiyoruz” pankartı arkasında toplanan Foçalılar, “Taş Ocağı İstemiyoruz”, “Patronu Değil Çevreyi Koru”, “Zeytinime toprağıma havama dokunma” sloganlarıyla ilerledi.

 

FOÇA KAYMAKAMLIĞINA BİLDİRİMDE BULUNULDU

Platform adına Kaymakamlık önünde basın açıklamasını Kocamehmetler Köylülerinden Yürütme Kurulu üyesi Ömer Atilla okudu. Mahkemenin her iki taş ocağı hakkında Bakanlık tarafından verilen “ÇED kapsam dışı kararlarını” hukuka aykırı bularak iptal ettiğini belirten Atilla, İdari Yargılama Usulü Kanunu 28. Madde gereği iptal kararlarının uygulanması için Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu tarafından Foça Kaymakamlığı'na bildirimde bulunduklarını söyledi.

 

“ÇEVREYİ KORUMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE SAHİPTİR”

Mahkemenin dava konusu yapılan ÇED kapsam dışı kararlarının iptali kararına rağmen her iki taş ocağı da faaliyetlerine yasa dışı olarak devam ettiğini söyleyen Atilla, “Anayasa’nın 138/4. Maddesi gereği yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktirilemeyeceğini hüküm altına almıştır. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. Anayasanın 56. Madde ile düzenlenen 'Çevre Hakkı' gereği herkes hem sağlıklı ve dengeli bir cevrede yasama hakkına hem de bu çevreyi bozmama, çevreyi koruma yükümlülüğüne sahiptir” ifadelerini kullandı.

 

“FAALİYETLERİN SON BULMASINI TALEP EDİYORUZ”

Foça’da sağlıklı ve dengeli bir çevrede yasam hakkını savunduklarını kaydeden Atilla, “Foça halkının birlikte mücadelesiyle var olan Platformumuz, mahkeme kararının uygulanarak Kocamehmetler köyü ile birlikte tüm Foça'nın doğal yaşamını ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bu iki taş ocağının faaliyetlerinin bir an önce son bulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

 

BİLİRKİŞİ RAPORUNDAN ÖNE ÇIKANLAR

Bilirkişi Raporundan ve Mahkeme kararında öne çıkanlar şöyle:

Tesiste gerçekleştirilen madencilik faaliyeti nedeniyle toz emisyonlarının oluşması kaçınılmaz.

Su rejiminde oluşabilecek değişikliklerin konutları etkilemesi söz konusu olduğunda oluşması muhtemel etkilerin jeolojik ve hidrojolojik etüt yapılarak ortaya konulması gerekir.

Oluşacak gürültü yakındaki konutlarda yaşayan insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.

3 kilometrelik alan içerisinde hem zeytin hem meyve bahçesi hem de sebze tarımı için kuru sulu tarım arazileri bulunuyor.

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN