Görür ve Ercan’dan rahatlatan açıklama: İzmir’de endişe gerektiren bir durum yok

Ege Denizi’nde art arda meydana gelen depremleri değerlendiren Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin büyük bir afete dönüşme ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, İzmir’de şu an için endişe gerektiren bir durum olmadığını ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 13.02.2025 16:45
  • Güncelleme Tarihi : 13.02.2025 16:45
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Görür ve Ercan’dan rahatlatan açıklama: İzmir’de endişe gerektiren bir durum yok

Son dönemde Ege Denizi’nde art arda meydana gelen depremler, özellikle Yunanistan’ın Santorini adası çevresinde yaşanan sarsıntılar, bölge halkında endişeye yol açtı. İzmir başta olmak üzere sahil bölgelerindeki vatandaşlar, bu sarsıntıların Türkiye kıyılarına olası etkilerini merak ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, hem olası riskler hem de alınması gereken önlemler konusunda önemli değerlendirmeler yaptı. Uzmanlar, depremlerin büyük bir afete dönüşme ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, İzmir ve Ege kıyılarında şu an için endişe gerektiren bir durum olmadığını belirtti.

 

GÖRÜR: İYİ NİTELİKTE OLMAYAN YAPILARI YIKABİLİR

 

Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerden özellikle Aydın ve Muğla arasındaki sahil bölgelerinin çok fazla etkilenmeyeceğini ifade eden Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür, “Ege’de bugünkü depremler daha büyük bir depreme evrilmedikçe, Santorini veya ilgili bir volkan çok büyük bir patlamaya sebep olmadıkça bizim kıyılarımızın etkileneceğini düşünmüyorum. Eğer büyük bir depreme evrilirse, gerçekleşen deprem fırtınası sahillerimizde iyi nitelikte olmayan yapıları yıkabilir. Bu durum da küçük ölçekte bir tsunamiye neden olabilir. Tsunami de çok büyük olmayacağı için kıyılarımız çok hasar görmez. Zaten gerekli önlemlerde alınır. Bu durumun büyük bir afete neden olmadan belli bir zaman sonra biteceğini düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz. Yunanistan hükümeti, Türkiye hükümeti ve yerel yönetimler çalışıyor. Durumu dikkatli takip etmek gerektiğine inanıyorum. Meydana gelen depremler Türkiye’ye 250-300 kilometre uzaklıkta. Bugünkü gelişmeler itibariyle Ege'de vatandaşlarımızı büyük endişeye yönlendirecek bir hareket yok. Lokal bir bölgede ve sınırlı olarak hareket sürer ve daha da gelişirse bir volkanik patlamaya ve büyük bir depreme yol açarsa Aydın, İzmir ve Muğla arasındaki iller belirli ölçüde etkilenir. Ancak yine de endişelenmeden, her duruma karşı tedbirli olmak gerekiyor” dedi.

 

ERCAN: TEYAKKUZA GEÇECEK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL

 

Ege Denizi'ndeki depremlerin olağan bir şekilde ilerlediğini dile getiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise, “Oradaki şişmelerin radyasyona çıkmış olması, bir yanardağın belirtileri ancak tamamen dinginleşebilir de etkinleşebilir de. Şu an teyakkuza geçecek bir durum söz konusu değil. Süpürttü dalgaları oluşsa dahi Türkiye’ye gelişi 1 buçuk saat falan olacak. Acil bir önlem alacak durum söz konusu değil” diye belirtti.

MERVE AĞRIÇ

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ