Sayfa Yükleniyor...
Başkan Yıldız, Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’nin yerleşim yerlerine olması gerekenden çok daha yakın olduğunu ve bu durumun çevrede yaşayan insanların kansere yakalanma riskini arttırdığını belirtti
AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER - Environmental Research Dergisi tarafından 27 ülke ve 1,2 milyon kişi üzerinde bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmada elde edilen 15 yıllık veri analizine göre; düzensiz depolama sahalarının 5 kilometre yakınında yaşayanların akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 30, mesane kanserine yakalanma riskinin yüzde 20, karaciğer kanserine yakalanma riskinin ise yüzde 25 artırdığı gözlemlendi. Yapılan bu araştırma, tam 33 yıldır Çiğli’de yerleşim yerlerine sadece 250 metre uzaklıkta yer alan Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’ni akıllara getirdi. Günde yaklaşık 3 bin ton çöp dökülen bu alan, insan sağlığı ve kötü koku gibi çeşitli sebeplerle yıllardır gündemden düşmüyorken, yetkililerin bu konuda hala üç maymunu oynadığına dikkat çeken Ekoloji ve Sosyal Gelişim Derneği Başkanı Toprak Yıldız, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak hepimizin sorumluluğudur. Bu sessiz felakete daha ne kadar göz yumulacak?” diye sordu.
Harmandalı’nın yerleşim yerlerine olan mesafesinin WHO standartlarına göre olması gerekenin yüzde 75, AB standartlarının ise yüzde 83,3 altında kaldığını belirten Başkan Toprak Yıldız, “Dünya çapında 100’den fazla ülkede, 8 milyonun üzerinde insan üzerinde yapılan ve 20 yılı aşkın süreye yayılan bu bilimsel araştırmalar, Harmandalı’daki durumun ne kadar kritik olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle çocuklar üzerindeki etkilerine bakıldığında etki alarm verici düzeyde. Raporlara göre Harmandalı gibi yerleşim yerlerine yakın atık depolama alanlarının; 0-5 yaş arası çocuklarda solunum yolu hastalıklarında yüzde 50’yi aşan artış; doğumsal anomalilerde yüzde 15 artış riski, çocuklarda nörolojik gelişim bozuklukları, bağışıklık sisteminde ciddi zayıflama, astım vakalarında yüzde 45 artış oluşturduğu gözlemleniyor. Ayrıca bu veriler, sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de sağlığının ciddi tehdit altında olduğunu gösteriyor. Böylece ne yazık ki her geçen gün binlerce çocuk zehirli gazları solumaya devam ediyor. Öte yandan zarar bir tek bununla da kalmayıp yeraltı suları da kirleniyor. Bu konuyu İzmir özelinde ele alacak olursak; vatandaşın meyve ve sebze ihtiyacının büyük bir çoğunluğunun karşılandığı Menemen Ovası’nın verimli toprakları, Harmandalı dolayısıyla kirlenen yeraltı sularından etkileniyor. Bu sebeple de geri dönüşü olmayan sağlık sorunları ortaya çıkıyor. O yüzden Harmandalı’daki çöp depolama alanı için acilen uluslararası standartlara uygun mesafeye taşınması ve modern atık yönetim sistemlerine geçiş yapılması için çalışmalar başlatılmalı. Ayrıca mevcut alanın rehabilite edilmesi ve süzülen suların yeraltı suyuna karışarak Menemen Ovası’na gitmesinin önlenmesi sağlanmalıdır” dedi.
Harmandalı ve benzeri bölgelerde yaşayan vatandaşların düzenli aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Yıldız, “Bölgede yaşayan insanların özellikle çocukların düzenli sağlık taramalarından geçirilmeli ve kirlilikten etkilenen ailelere sağlık desteği sağlanması gerekmektedir. Yarın çok geç olmadan, çocuklarımızın sağlıklı bir gelecekte yaşama hakkını korumak için yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların derhal harekete geçmesi, Çiğli’de kapsamlı bilimsel çalışmalar başlatması ve somut adımlar atması hayati önem taşımaktadır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak hepimizin sorumluluğudur. Bu sessiz felakete daha ne kadar göz yumulacak? Çocuklarımızın sağlığı daha ne kadar tehlikeye atılacak? Harekete geçmek için daha kaç neslin sağlığını kaybetmesini bekleyeceğiz? Artık buna bir dur diyerek harekete geçmeliyiz” diye konuştu.
HABER MERKEZİ