İstirahat raporlarında artış… Öğrenciler okula gidemiyor!

Salgında halk ve hekimler hasta, öğrenciler raporlu! TTB, aşı ve diğer koruyucu önlemlerin olmadığını kaydederken, Prof. Dr. Leblebicioğlu, istirahat raporlarında yaşanan artışa dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 20.10.2023 09:52
  • Güncelleme Tarihi : 20.10.2023 09:52
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İstirahat raporlarında artış… Öğrenciler okula gidemiyor!

Son bir ay içinde aile hekimlerine başvuran vatandaşların birçoğu boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, şiddetli kas ağrısı, halsizlik ve yorgunluk şikâyetleri ile hastanelere koşuyor! Aile hekimleri, hastalarını daha çok solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon tanısıyla tedavi etmeye çalışıyor. Bu hastaların bir kısmının Kovid-19 Eris varyantı olduğu düşünülse de, PCR testi yaptıracak olanak bulunmuyor. Salgınların önüne geçmenin yolunun bulaş zincirinin kırılması, kişisel ve toplumsal koruyucu önlemelerin alınması olduğunu bilinse de; uzmanlara göre yeni varyant için ne aşı var ne de yeterli koruyucu önlemler!

Özellikle istirahat etmek için rapor talep eden öğrencilerin sayısı gün geçtikçe artarken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu’nun görüşlerine yer verdik…

RAPOR ALAN KİŞİ SAYISINDA ARTIŞ

Prof. Dr. Leblebicioğlu, şunları kaydetti: “Kış aylarının gelmesiyle birlikte özellikle Kovid, grip, influenza ve Respiratuvar Sinsityal Virüsünde (RSV) ciddi bir artış var. Pozitif çıkan testleri de saptıyoruz. Ama her rahatsız olana da test yapmadığımız için bunların ayrı ayrı rakamlarını net bir şekilde vermek mümkün değil. Ama sonuçta bir artış var. Bu da doğrudan hastalarda halsizlik, burun akıntısı, burun tıkantısı özellikle de yaygın kas ağrıları oluşturuyor. Haliyle de istirahat ihtiyacı doğuyor. Artı hastalığın bulaşmasını önlemek için de, mesafeyi sağlamak için de vatandaşların evlerinde kalmalarında yarar var. Dolaylı olarak rapor alan kişi sayısında artış yaşandığını söyleyebiliriz. Vaka sayılarındaki artış raporlara da yansıyor. Bu beklenen bir durumdu zaten. Kış ayları yaklaştıkça hem hasta sayılarında hem de istirahat raporlarında artış yaşanıyor. Okulların açık olması, toplu taşıma, toplu hayat kış aylarında bunu ister istemez getiriyor.”

“Riskli grupların mutlaka maske takmasını, yakınlarına bulaştırmamasını, toplu yaşam yerlerinden mümkün olduğunca uzak durmalarını öneriyorum” diyen Leblebicioğlu, “Bu şekilde bulaş riski azalabilir. Risk altındaki grupların bu aylarda grip aşısını olmaları sağlıklı olacaktır. Sağlık Bakanlığı zaten bu aşıları risk altında olanlara ücretsiz dağıtıyor. Kovid aşısı olmayanlar ya da eksik olanlar aşılarını özenle yapmalı” uyarısında bulundu.

BİNLERCE ÖĞRENCİ OKULA GİDEMEDİ

Öte yandan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, aile hekimleriyle yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını geçtiğimiz günlerde paylaştı. Türkiye’nin 41 farklı ilinden 305 aile hekiminin katılımı ile yapılan ankete katılımcıların neredeyse tamamı son iki hafta içinde üst solunum yolu hastalıklarında artış olduğunu aktardı. Kronik hastalığı olanlar veya 65 yaş üzeri olan yurttaşlar arasında bu oran yüzde 87. Her üç aile hekiminden biri geçen hafta içinde üst solunum yolu hastalığı geçirdi. Yine 10 aile hekiminden biri ise çalışamaz halde. Aile hekimlerinin neredeyse yarısı son bir hafta içinde 10’un üzerinde öğrenciye istirahat raporu verdiğini, nerdeyse tüm hekimler çocukların istirahat raporu alması gerektiğini söylüyor. Bu oranlar dikkate alınınca Türkiye genelinde yüz binlerce öğrencinin geçen hafta okula gidememiş olduğu anlaşılıyor.

Bu haber de ilginizi çekebilir: TTB: Savaş bir halk sağlığı sorunudur

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA