Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Meclisi, gençlerin eğitimlerine destek olmak amacıyla önemli bir karar aldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başarılarına göre dereceye giren öğrencilere yönelik yeni bir uygulama hayata geçirildi. Buna göre, YKS'de başarılı olan öğrencilere günlük 4 aylık 120 kontörlük toplu taşıma kartı verilmesi kararlaştırıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 3. oturumu, Meclis Birinci Başkan Vekili Altan İnanç yönetiminde gerçekleştirildi.
Bu toplantıda, gündem dışı konuşmaların canlı yayınlanmaması kararı alındı. Ayrıca, Cumhur İttifakı Grubu, gündem maddelerinin tek tek okunarak görüşülmesi yönünde bir önerge sunmuştu.
Gündem dışı konuşmaların canlı yayınlanmamasına yönelik alınan kararla birlikte Cumhur İttifakı Grubu gündem maddelerinin tek tek okunarak görüşülmesi noktasında önerge vermiş ve yapılan meclislerde süre aşılmış yine de gündem maddeleri bitirilememişti.
Tüm meclis üyelerinde rahatsızlık yaratan gündem maddelerinin okunması konusu, bu bileşimde tatlıya bağlandı.
AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, gündem maddelerinin okunmasıyla meclisin nasıl olacağını gösterdiklerini ancak grup başkanvekillerinin bir araya geldiğini ve gündem maddelerinin sayı numaraları okunarak görüşüleceğini kaydetti. Gündem maddelerinin sayı numaralarıyla görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.
YKS'de başarı yapan öğrencilere günlük 4 aylık 120, kontörlük toplu taşıma kartı verilmesine ilişkin önerge meclis gündemine geldi. YKS’de ilk bine öğrencilere verilecek kart için öğrencilerin İzmir’de ikamet etmesinin yanı sıra üniversite tercihlerini de İzmir ilindeki bir üniversiteden yana yapmış olması gerekiyor. Önerge ilgili komisyonlara sevk edildi.
İlgili önerge şu şekilde;
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda İzmir ilinde bulunan üniversitelerde eğitim alan ve ülke çapında sözel, sayısal, eşit ağırlık ve yabacı dil alanlarında ilk 1.000'e giren başarılı öğrencilerimize, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğü tarafından organize edilecek şekilde ve bedeli ilgili Müdürlük bütçesinden karşılanması kaydıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm toplu taşıma araçlarında kullanılmak üzere günlük 4 kontör (2 geliş- 2 gidiş) üzerinden aylık 120 kontör yüklü toplu taşıma kartlarının verilmesi; sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil alanlarında AYT sınavında Yüksek Öğretim Kurumu tarafından açıklanan listede ilk 1000'de yer almak, üniversite kaydını İzmir'deki üniversitelerden birisine yaptırmış olma şartıyla başvuruda bulunulabileceği ve 120 kontör yüklü ulaşım kartı uygulamasının ancak İzmir'de ikametgâhın devamı ile mümkün olabileceği aksi durumumda hakkın kaybedileceği, kartın sadece kart sahibi tarafından kullanılabileceği koşulları ile başvurunun kabul edileceği, başarılı olan öğrencilerimize verilecek olan bu kartın adının, Eğitim Destek Çalışmalarına binaen Başkanlık tarafınca sonradan belirlenerek destek kartlarının önergede belirtilen koşullarda basılması ve dağıtılması hususlarının görüşülmesi. (Sosyal Hizmetler Dai.Bşk.E.2045434)
Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, "İzmir'de 30 Ekim 2020'de 117 vatandaşımızı kaybettiğimiz bir deprem yaşadık. Bu deprem 6,6 şiddetinde 15 saniye süren bir depremdi. Biz ülkemizde 11 ilimizi kapsayan yaklaşık bir Almanya'nın yüz ölçümüne eş değer bir bölgeye denk gelecek depremi de 6 Şubat'ta yaşadık. Bu depremler 7,7 ve 7,6 şiddetinde biri 65 biri de 45 saniye süren depremlerdi. Özellikle şiddeti ve sürelerini de söyledim ki, oluşan hasarın büyüklüğünü anlaşılsın. Teknik bilgileri de paylaşsak 50 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz bu depremde ülkemiz büyük bir felaket yaşadı. Deprem bizim ülkemizin önemli bir gerçeği. Biz bu gerçekle yaşamak zorunda olduğumuzu bilerek hayatımızı ikame ediyoruz. Maalesef görüyoruz ki 25 yıldır bu şehri yöneten zihniyet kentsel dönüşümde geri kaldı. Şehirlerin yerel yönetimlerine önemli yetkiler verildi ancak yaşadığımız şehirde yetkiler doğru kullanılmadı. Bizler bir önceki dönemde kentsel dönüşümle alakalı yönetimin İZBETON şirketine bir yetki verildiğini ve İzBB'nin kurumsallığının kullanıldığı 4 etaplı inşaatlara şahit oldu. Ben bu 4 şantiyeye fiziksel olarak gittik. Bu şantiyelerin planlama dahilinde bitmesi gereken oranları ve gerçek oranlarını paylaşmak istiyorum. Uzundere'deki şantiye yüzde 46 seviyesinde olması gerekirsen yüzde 4 seviyesinde. Gaziemir'deki şantiye yüzde 80 seviyesinde olması gerekirken yüzde 9,5 seviyesinde. Üçüncü etap yüzde 99 seviyesinde olması gerekirken yüzde 19 seviyesinde. 4. etap ise yüzde 99 olması gerekirken yüzde 32 seviyesinde. Büyükşehir Belediyemizin logosunun geçtiği şantiye binaları önündeki panodan bahsetmek istiyorum. Yerel yönetimlerin kentsel dönüşümle ilgili lokomotif, öncü olma gibi görevleri vardır. Vatandaşlar yerel yönetimlere bakarlar ve bu çalışmaların ne kadar doğru gittiğini gördükten sonra onlarda binaları yenilemeye yönlenirler. 4. etapta işin teslim tarihi 3.1.2024 yazıyor. Bir vatandaş olarak bu binalarda çalışan işçi saysıyla bitme şansı 3 yıl ya da 5 yıl. Bu inşaatlar bitmez. Burada büyükşehrin eksikliği ve hatası var. İZBETON şirketinin internet sitesinde hizmetler butonu var. Bu hizmetlerde asfalt serim, yol bakım onarım, kentsel bakım onarım, ızgara ve baca yapımı, kentsel temizlik, otoyol korkulukları, okul ibadethane bakım ve temizlik hizmetleri olan olarak bir şirketin önceki dönemlerde bu şekilde bir faaliyetin içerisine girmesi yanlıştı" dedi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise önergeye ilişkin açıklamasında, "Çok temel bir konu var. Bu sorunu şu an Büyükşehir Belediye yönetimi oluşturmadı. Ancak bu sorunun çözümğ Cemil Tugay'da, Büyükşehir Belediyesi'nde. Biz belediye şirketlerimizin asli konularına dönmesi gerektiğini söylemiştik. Bu anlamda gelen kararlara destek verdik. Ancak burada mesele maliyetli ve paydaşlarıyla çözüm bekleyen bir mesele. Seçim döneminde başkan İZBETON aslına dönecek dedi. Ege Şehir Planlamanın kentsel dönüşümü yürüteceğine de saygı duyuyoruz. Ancak böyle büyük bir sorunun nasıl olacağı, hangi yöntemlerin kullanılacağının ortaya çıkması gerekiyordu. Bugün başkanın 100. günü. Bir önceki başkan da 100 gün değerlendirmesi yapmış. 100 günü geçirdiğimiz dönemde yaklaşık 150 kooperatif üyesinden 3 milyara yakın para toplanmış. Yani iş dolandırıcılığa kadar gitmiş. Sahibinden.com'da kooperatifin içerisinde olan biri dairesini satıyor. Bu kooperatifi kuran başkanın nerede olduğu belli. Bitirmemiz gereken konut 4 bin. Hak sahibi insanlar bin 700 kişi. Bin 500 de kooperatif mağdurları eklendi. Günün sonunda biz bunu bitireceğiz diyoruz. Çarşamba günü Grup Başkan Vekili, 'Karabağlar'da ne yaptınız?' dedi. İnsan önce kendine ayna tutar bakar. Sen 3. ve 4. etabı bitirememişsin ve günün sonunda kooperatif hikayesi atmışsın. İlana koymamışsın ama dönen yalana müdahale etmemişsin. Bugün ise müdahalenin yönetim kurulu başkanısın. Getirdiğiniz önerge yanlış. 'Ege Şehir ile devam edersek İZBETON yasaklı durumuna düşer' diye düşündüler. Bugün meclis önceki meclisin ürettiği sorunları çözmekle uğraşıyor. Bu hikâyenin buraya geleceğini bas bas bağıran bir grup vardı. Belediyemizin 12 milyar lira kaynak ayırmak zorunda kaldırdığı bu sorunu, yine vatandaşın cebinden 3 milyar TL'nin buhar edildiği bu kooperatif rezaletinin ana sorumluları, başkanları bu kentte siyaset üretmeye çalışıyorlar. Bu sorun belediyenin kucağında kalmış 15 milyarlık bir devasa sorun" ifadelerini kullandı.
Biz 90 dakika meselesinde olduğu gibi, S plaka sorunu olduğu gibi, memur kardeşlerimiz hakkında başkanın gösteremediği cesareti gösteren grup olduğumuz gibi bu meseleleri bütün boyutlarıyla tartışmaya hazırız. Bu kadar devasa bir sorun çalışılmadan getirilmiş. Nasıl çözülecek bilmiyoruz. Yaptığımız komisyon toplantılarında ışık göremedik. Çok açık söylüyorum; hala Sahibinden.com'a ilan veriliyor. Hala belediyemizin sorumluluğunda gözüken mülkiyetler satılıyor. Madem bu kooperatiflerle ilişki yok belediye suç duyurusunda bulunsun. Bu sorunu çok konuşacağız" dedi.
İlgili önerge şu şekilde;
Belediye ve İZBETON A.Ş. arasında önergede belirtilen Protokoller 6306 sayılı Kanunun 8.2 maddesi kapsamında imzalanmış olup; söz konusu Protokollerde yer alan “Devir” maddesinde; “İdare’nin yazılı izni olmadan protokol devir edilemez. Devir alacaklarda ilk protokoldeki şartlar aranır.” Hükmü bulunmakta olduğundan, İZBETON A.Ş.’nin önümüzdeki süreçte kentin acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarının çözümüne odaklanmasını temin etmek üzere söz konusu işlerin Protokollerin devir maddesi kapsamında İZBETON A.Ş. ve Ege Şehir Planlama A.Ş. arasında düzenlenecek mutabakat metni çerçevesinde Ege Şehir Planlama A.Ş.’ye devir edilmesi hususuna ilişkin önergenin; Hukuk – Plan ve Bütçe – Kentsel Dönüşüm ve Kent Politikaları Komisyonlarınca “Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı tarafından 10/06/2024 tarihli ve 1998099 sayılı yazı ile Belediye Meclisine sunulan ve Plan Bütçe, Hukuk ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarına sevk edilen önergede; 5393 sayılı Belediye Kanununun 5998 sayılı Kanun ile değişik 73. maddesi kapsamında ilan edilen Kentsel Dönüşüm Alanlarında Belediyenin vatandaşa taahhüt ettiği bağımsız birimlerin yapımını gerçekleştirmek amacı ile "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un 8. Maddesi kapsamında Belediyemiz ile İZBETON A.Ş. arasında imzalanan;
Örnekköy 3. Ve 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü,
Aktepe-Emrez 1. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü,
Uzundere 3. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü,
Uzundere 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü olmak üzere 4 adet Protokolün Ege Şehir Planlama A.Ş. ye devir edilmesi talep edilmiştir. Komisyonlarımız tarafından yapılan ortak çalışma neticesinde; İZBETON A.Ş. yükümlülüğünde bulunan Protokollere konu işlerin, alınmış olan Başkanlık Oluru gereğince yürütülmesi için Kentsel Dönüşüm Dairesine iade edilmesinin” oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor.
HABER MERKEZİ