- İzmir
- 30.04.2025 20:01
İzBB Meclisi’nde Bayındır’da bir alanın TOKİ ile ortak kullanılması önergesi mecliste gerilime neden oldu
SEMİ TEKTAŞ - İzmir Büyük Şehir Belediyesi haziran ayı Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Başkan Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Tugay İBB içinde yeni görevlendirmelerin yapıldığını duyurdu. Meclis toplantısı İZBAN Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Alev’in son günlerde polemiğe neden olan İZBAN hakkında sunumu ile başladı. Bayındır Canlı Mahallesi 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planına, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın İmar ve Bayındırlık Komisyonunca oybirliği ile kısmen uygun bulunduğuna kısmen uygun bulunmadığına, oyçokluğu ile kısmen uygun bulunduğuna ilişkin Rapor Meclis’te tartışıldı
AK Partili Uğur İnan Atmaca ve Hakan Yıldız, Körfez Dairesi Başkanlığı kurulmasına yönelik önerge verildi. Söz konusu önerge komisyonlara sevk edildi.
Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan 15 milyon 365 bin TL bedelli "Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane Yapılması İşi"nin İBB tarafından ortak proje olarak yapılmasına ve maliyetinin yüzde 50'sinin karşılanmasına ilişkin madde meclis gündemine geldi.
Önerge şu şekilde;
Karşıyaka Belediye Başkanlığı, Karşıyaka ilçesinde yapılacak olan KDV hariç 15.365.000,00-TL ihale bedelli "Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane Yapılması İşi"nin Belediyemizle birlikte ortak proje kapsamında yapılmasını talep edildiğinden; söz konusu tesisin yapımı için Karşıyaka Belediyesi inşaatın tamamlanması ile ilgili olarak yapmış olduğu 4 (dört) adet hakedişte toplam tahakkuka bağlanan 18.074.157,86-TL'nin 9.463.186,05-TL'sini ödemiş olup; Belediyemizce dördüncü hakedişte tahakkuka bağlanan 9.475.181,66-TL'nin ödenmeyen 8.610.971,81-TL'lik kısmının ödenmesi ve sonraki düzenlenecek hakedişlerde ödenmek üzere 15.365.000,00+Keşif Artışı+Fiyat Farkı+KDV bedelinin (8.610.971,81 TL'lik ödenecek tutar dahil) toplamının %50'sine karşılık gelecek tutara yönelik yapılacak yardımın önerge ekindeki protokol kapsamında değerlendirilerek karşılanması hususunun görüşülmesi. (Yapı İşleri Dai.Bşk.E.1982279)
Öneger ilgili komisyonlara havale edildi.
Bayındır Canlı Mahallesi 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planına, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın İmar ve Bayındırlık Komisyonunca oybirliği ile kısmen uygun bulunduğuna kısmen uygun bulunmadığına, oyçokluğu ile kısmen uygun bulunduğuna ilişkin Rapor Meclis’te tartışıldı.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan AK Partili Selma Kısa söz aldı. Kısa, “Bayındır, kendi özelinde olan ilçelerimizden birisi. Bu revizyon Canlı Mahallesi’ne canlılık kazandırmak, mevcut plan sorunlarını çözmek ve mevzuata uygun hale getirmekti. Milli Emlak’a ait olan arsanın tahsisi Orman İşletme Şefliği’ne verilmişken sonrasında kaldırılarak TOKİ’ye devrediliyor. Alanın tamamı konut alanı da değil, konut ve konuta hizmet alanı. Canlı Mahallesi’ndeki genel zaiyatın düşmesini sağlayacak bir çalışma. Odadan gelen itirazı eski tahsise dayalı olarak resmi tesis alanına dönsün diye kabul ettiğimizde planın uygulanabilirliğini öldürüyoruz” dedi.
LEVENT YILDIR: TOKİ’NİN YERİ DİYE Mİ REDDETİNİZ?
Ardından CHP’li Levent Yıldır, “Bunları komisyonda değerlendirdik, konunun oylanması uygundur” dedi. Ardından AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız söz aldı.
Yıldız açıklamasında, “CHP’nin grup başkanvekili abimizin ‘bu konuyu yeterince tartıştık’ ifadesine üzülüyorum. Meclis bu meseleyi tartışmak zorunda. Bu kentin bir imar sorunu var. Sizin seçim kampanyanızda da söylediğiniz bir şeydi bu. Bir deprem gerçeği duruyor, ilçeler talep ederken biz bu meseleleri tartışmazsak İzmir kamuoyu nasıl bilgilenecek. Bir kere bu bir plan revizyonu. Burası yeni bir plan yapıyorsunuz, mülkiyet alanı TOKİ’ye geçmiş. TOKİ’ye karşı İBB’nin vazgeçemediği bir hayırcı anlayışı vardı. Ben bu anlayışın yeni dönemde ortadan kalkacağını umut ediyordum ancak devamlılığının sürdüğünü görüyorum. TOKİ, alt gelir grubuna ev inşa ediyor ve buna ihtiyaç var. Bir önceki dönemde oy birliği içinde geçirdiğimiz maddeyi şimdi odanın itirazı ile reddediyoruz. Yeni dönemde odacı bir anlayış var. Bir önceki meclisin oy birliği yaptığı yere hayır diyoruz. Eğer biz ilerideki meselelerine böyle bakarsak bu kentin sorunlarını çözemeyiz. Ben bu şehrin sorunlarını müzakere edeceğimizi düşünürken bu madde umudumuzu karatıyor. Sadece TOKİ’ye tahsis diye ret verirseniz bir önceki kararların hepsini silelim. Zaten anlayış olarak sildiğinizi ve Soyer dönemine itiraz ettiğinizi görüyoruz ama biz oy birliği yaptığımız meseleleri müzakere ederdik. Şimdi net bir şekilde soruyorum burada hangi gerekçe ile reddettiğinizi açıklayın! TOKİ’nin yeri diye mi reddettiniz? Bayındır’ın ihtiyacı var mı? Bu anlayış ile kenti nasıl dönüştüreceğiz?” dedi.
KISA: TEKRARDAN GÖRÜŞELİM
Ardından AK Partili Kısa yeniden söz alarak, “Çok büyük bir TOKİ parseli var, içerisinde ormana tahsis alanı var, oraya konut alanı geldi ama onunla birlikte yığınla donatı alanı var. Çevresindeki şahıs parselleri ile düzenleme yapılacak. TOKİ’nin düzenlemesi ile şahıs parselleri daha az zaiyat verecek. Bizim bu konuyu tekrardan görüşmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
YILDIR: TOKİ HASSASİYETİ
CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, " Bu konu yeterince tartışıldı. Burada sanki yangından mal kaçırıyormuşuz gibi bir davranışın bize reva görülmesini büyük bir haksızlık olarak görüyorum. Toki konusunda nedense AK Parti'nin muazzam bir hassasiyeti var. Karabağlar'da da benzer şeyleri yaşadık. Deniyor ki; biz sürekli olmazcıyız, hayırcıyız. Odalar için de aynı şeyi söylüyorlar. Odaların açtığı davaların tek tek değerlendirilmesi gerekir. Odalara bunlar zaten hayırcı demek haksızlık değil mi? İzmir'de 900 küsur Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm alanı var. Belediyemizin 6 bölgede 248 hektarlık alanda çalışması var. İmar revizyon planlarına 2014 yılında başladık 2024'te bitirebildik. Bu arada ne oldu? Biz dedik ki bizim temizlik şantiyemiz için yer aradığımızı söyledik 80 hektarlık alanda bize 5 hektar bile vermediler. İzmir Demokrasi Üniversitesi yer aradı ve Karabağlar'da olmak istediklerini söylediler. Biz bu konuda kampanya başlattık. Oybirliği ile meclisten temenni kararı bile çıkardık. Arkasından hazine büyük bir hız ile 80 hektarı TOKİ'ye devretti ve AK Partili arkadaşların tavrı değişti. TOKİ neden bu kadar ev yapacak? Karabağlar'ın buna ihtiyacı yok dedik. Deprem nedeniyle k tartışmaları olduğunda biz bu tartışmayı 2014'te başladık bu sebeple hazırız dedik. Arkasından TOKİ'ye devredildi. Diğer tarafta 540 hektarlık alan var. 101 hektarı boş bu alanın. Bu alan için planlar hazırlandı. Nedense orada kimse bütüncül bakmadı. O alana 9 bin konut yapıldı. Bu konutların amacı rezerv alan olarak kullanmaktı. İtiraz ettik dava açtık, dava sürerken yeni plan yapıldı. 9 bin konut rezerv alanı için kullanılmadı. 9 bin konutun bir kısmı lojman yapıldı bir kısmı da halka satıldı. Ne zaman dönüşecek bu kent. Bu yetmedi 80 hektarlık alanda büyük çabalarla 38 hektarı kurtardık ve İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin kampüsü oldu. Kalan kısma yine konutlar yapılacak dediler. Sosyal konutlar yapacağız dediler. Tabi bunların hiçbiri olmadı. Öğrenciler barakalarda eğitim görüyor. 750 konut için çalışması başlandı. TOKİ proje yaptı itiraz ettik, kabul görmedi. Dava açtık, dava devam ederken yürütmeyi durdurmaya rağmen TOKİ ihaleye girdi. O ihaleyi de iptal ettik. Biz sonuçta bir revizyon planı yaptık. TOKİ hiçbir şekilde kale almadı. Böyle ciddi bir sorun yaşadık. Bu bizim en büyük sorunumuz olacak. TOKİ hakkında genel izlenimimiz budur. Belediyemiz bizden talep ederse revizyonları görüşürüz" ifadelerine yer verdi.
TUGAY: CEYDA VEKİLİNİZ ORTADA YOKTU
Başkan Cemil Tugay ise, "Geçen mecliste oybirliğiyle geçirdik, şimdi 1 itiraz var diye niye bunu tekrar iptal edelim diyorsunuz ama diğer taraftan, geçen dönemde otoparkın yıkılması kararını almıştı Büyükşehir Belediyesi. Olaya itiraz edilmişti, mahkemeye gitti, mahkeme de yıkılması gerekir dedi. Seçim oldu, esnaf arkadaşlarımız bana 'Burası yıkılırsa otopark sorunu yaşayacağız' dediler. Ben arkadaşlara yıkım dışında seçeneği araştırın dedim. Tüm hukuki süreçler tamamlanmıştı ve yıkılması gerekiyordu. Ben de bunu ifade ettim. Sonrasında Vakıflar Bölge Müdürlüğünden bir arkadaşımız 'Siz yıkılmasını istemiyorsanız Ankara'da başka alternatif olabilir mi diye görüşme yapayım' dedi. Ben de yapın dedim. Eğer yıkılması lazım değil derse Bakanlık yıkmayacağız. Bunlar olurken Ceyda Vekiliniz yoktu, Ankara'ya gitti o arkadaş ve yıkılmaması ile ilgili karar gelebilir dedi. Oradan bize güçlendirebilirsiniz cevabı gelince biz de yıkmama kararı verdik. Olur politik şeyler ama o kadar da değil, o kadar da sahiplenmeyin" dedi.