Sayfa Yükleniyor...
İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı'na Türkiye'den katılan ilk ve tek şehir olma özelliğini taşıyor ve Avrupa Demokrasi Başkenti olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor. 2026-2027 Avrupa Demokrasi Başkenti unvanı için yapılan başvurular arasında, İzmir, jüri değerlendirmesine alınacak beş şehirden biri olmayı başardı
İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı'na İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Karakulaklar; Kitle Kaynaklı Kent Çalışmaları, Mahalle Bostanları, Altın İğne, Tarihe Saygı Ödülleri, Vatandaş Tasarım Bilimi Atölyeleri ve Komşu Basmane gibi yerel demokrasiyi güçlendiren çeşitli projelerle dahil oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Tek Sağlık" ilkesi doğrultusunda sunduğu hizmetler de, sağlık ve demokrasinin bütünsel bir yaklaşım içerisinde ele alındığı bir anlayışla başvuruda yer aldı.
Avrupa Demokrasi Başkenti Ağı'na üye olan şehirler arasında Bratislava, Cascais, Dıraç, Gdańsk, Leipzig, Tiran, Viyana, Anvers, Barselona, Bologna, Braga, Burgos, Brüksel, Linz, Metz, Opole, Saraybosna, Rzeszow, Valongo ve İzmir yer alıyor. Bu yıl ağa yeni katılan şehirler ise Rotterdam, Krakow ve Dıraç.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü ile İzmir Planlama Ajansı'nın iş birliğiyle yapılan başvurunun Avrupa Demokrasi Başkenti unvanını kazanması durumunda, İzmir, yerel demokrasiyi geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla eğitimler, yarışmalar ve etkinliklerden oluşan bir yıllık bir programa ev sahipliği yapacak.
İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı'nda yerel yönetimlerin demokrasi uygulamaları konusunda Türkiye'yi temsil eden tek şehir olma özelliğini, bu unvanla taçlandırmayı amaçlıyor. Önümüzdeki günlerde, uzman jüri değerlendirmesinin yanı sıra, Avrupa Demokrasi Başkenti seçimi, Avrupa genelinde ve İzmir'de oluşturulacak yurttaşlar tarafından yapılacak.
Avrupa Demokrasi Başkenti Teşkilatı (ECoD NPO) tarafından düzenlenen "Avrupa Demokrasi Başkenti Unvan Yarışması", Avrupa genelinde demokratik katılım ve yönetişimin teşvik edilmesini, sosyal uyumun sağlanmasını ve yeni demokratik uygulamaların güçlendirilmesini hedefliyor. Ayrıca, bu yarışma yerel yönetimler demokrasisinin güçlendirilmesine de katkı sağlamayı amaçlıyor.
BÜLTEN