İzmir Barosu’nda yönerge krizi: İmza kampanyası başlatıldı
İzmir Barosu’nun Genç Avukatlar Meclisi hakkında çıkardığı yönetmeliğe tepki gösteren Vural, “Genç avukatlar meclisini etkisizleştirdiler. Baromuzun ilgili keyfi kararından vazgeçeceğine inanıyoruz aksi takdirde kendi baromuza karşı dava açmak zorunda kalacağız” dedi.
SEMİ TEKTAŞ İzmir Barosu’nun Genç Avukatlar Meclisi ile ilgili yönerge değişikliğine tepki gösteren Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Genç Avukatlar Meclisi Başkan Adayı Uğur Vural, yönergeye karşı İzmir Adliyesi içinde imza kampanyası başlattıklarını ve şimdiye kadar 400’e yakın avukatın imza verdiğini dile getirdi. Vural, İzmir Barosu'nun karardan vazgeçmemesi durumunda ise kararı mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu.
Değiştirilen yeni yönerge ile Genç Avukatlar Meclisi üyesi olma ve meclis organlarına seçilme sınırı 35'ten 30'a düşürüldü. Yönetmelik ile birlikte ayrıca meclisin kaldırılıp yerine Temsilciler Kurulunun getirmesi kararlaştırıldı. Vural, alınan karara tepki göstererek, “Genç avukatlar meclisini etkisizleştirdiler” diye tepki gösterdi.
“MECLİS ETKİSİZLEŞTİRİLDİ”
Kararın seçime 40 kala alınmasına tepki gösteren Vural, bu yönetmelik ile Genç Avukatlar Meclisi’nin etkisizleştirildiğini ifade etti. Vural, “Bizim cumhuriyetçi avukatlar grubu olarak başlattığımız imza kampanyasının amacı; Genç Avukatlar Meclisi yönergesinin baro yönetimi tarafından yönergede belirtilen usule aykırı şekilde seçime 40 gün kala ortak bir mutabakat olmaksızın değiştirilmesine tüm meslektaşlarımızla birlik olarak ortak bir tepki göstermektir. Eski yönergede genç avukatlar meclisi üyesi olma ve meclis organlarına seçilme sınırı 35 yaş belirlenmişti. Yeni yönerge ile bu sınır 30 yaşa indirilmiş durumdadır. 30-35 yaş aralığında olup mesleğin ilk beş yılında olan avukatların seçilme hakkı doğrudan gasp edilmiş durumdadır. Yönerge içeriğinde başkaca esaslı değişimler de var. Meclisin organlarında değişiklik yaptılar. Eski sistemde yönetim 1 başkan, 10 yürütme kurulu üyesi ve 3 denetleme kurulu üyesinden oluşuyordu. Bunu da adaylar açıklanıp seçime 40 gün kala keyfi şekilde kaldırarak Temsilciler Kuruluna dönüştürdüler. Genç avukatlar meclisini etkisizleştirdiler” diye konuştu.
“MASRAFLAR NASIL KARŞILANACAK?”
Vural, “Biz şu anda İzmir Barosu’nun üyesi olarak kendi baromuza karşı bir eylem yürütmekteyiz. Avukat adayı üniversiteden mezun olduğunda aşağı yukarı 25-26 yaşına geliyor. Askerlik, staj, üniversite de erasmus gibi hususlarla uzaması halinde mesleğe başlama yaşı 28-29'lara kadar gelebiliyor. Ve meslekte 5 yıl tamamlanamadan 30 yaş sınırı zaten geçilmiş oluyor. Bu yönergede düşünülmemiş çok fazla şey var. Olması gereken genç avukatların önünün açılarak ekonomik sıkıntılarını bertaraf etmeyi amaçlamakken, ne yazık ki baro yönetimi talihsiz bir şekilde genç avukat sayısını şekli olarak azaltarak sorunu çözebileceğini düşünmektedir. Örneğin Genç Ofis Projesi var ama bu yönerge ile 30-35 yaş aralığındaki avukat meslektaşlar eskiden olduğunun aksine artık bu projeden yararlanamayacaklar. Bir avukatın mesleğe başladığında çok fazla gideri var. Hatta üzülerek belirtmemiz gerekiyor ki bu giderleri karşılayamadığından son yıllarda rekor artış gösteren genç avukatların intihar sorunu gündemdedir. Gündem avukatların ekonomik sorunlarının her geçen gün artmasıyken yaş sınırı düşüldüğü için projeden faydalanan meslektaşlar bu projeden nasıl faydalanacak, o masraflar nasıl karşılanacak?” değerlendirmesinde bulundu.
“ADAYLIĞIM DÜŞTÜ”
Yönetmelikten dolayı adaylığının düştüğünü dile getiren Vural, “Burada diğer en önemli bir hususta Genç Avukatlar Meclisi başkanlığına üç arkadaş aday oldu. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adına ben aday oldum. Benim haricimde 2 aday daha var. Ben şu an 31 yaşındayım, bu yönerge ile bir anda genç avukat tanımının dışında kaldım ve adaylığım düştü. Bu yönergeyi de seçime 40 gün kala, kimseye danışmadan yürürlüğe koydular. Burada avukatlık kanununa göre yönergeyi değiştirdik diyorlar ama avukatlık kanununa göre yönergeyi değiştirirken bile öncelikle bir öngörülebilirlik olması lazım ve yönergede belirtilen değişiklik usulünün uygulanması lazım. Yönerge keyfi olarak değiştiriliyor. Seçime 40 gün kalmış, adaylar çalışmalara başlıyorlar, kadrolarını belirliyorlar. Kurullarını belirliyorlar. Baro yönetimi gelip böyle keyfi bir yönerge çıkartarak genç meslektaşları mağdur ediyorlar” şeklinde konuştu.
“DAVA AÇMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”
İzmir Adliyesi içinde karara karşı imza kampanyası başlattıklarını söyleyen Vural, kararın iptal edilmemesi durumunda kararı mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu. Vural sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Şu ana kadar 400’e yakın imza topladık. Baronun zaten burada yanlış yaptığını bildiğini düşünüyoruz. Yanlış yaptığını bilip bazı şeyleri ufak da olsa düzeltme çabasında olduğunu düşünüyoruz ancak bizim amacımız tamamen eski yönergeye geçilmesidir. Bir şey yapılacaksa hukuka uygun şekilde hep birlikte yapalım, hep birlikte düzenleyelim. Baromuzun ilgili keyfi kararından vazgeçeceğine inanıyoruz aksi takdirde kendi baromuza karşı dava açmak zorunda kalacağız. Seçim Mart ayının üçüncü cumartesi olacaktı. Yeni yönergeyle ikinci cumartesine alınmış oldu. Yönergenin yürürlüğe alınış tarihi de ne yazık ki hiç düşünülmemiş. Yönergede seçime 40 gün kala değiştirilen yönerge yayınlandığı gün yürürlüğe girer şeklinde ibare mevcut. Söz konusu değişiklik mevcutta çalışma yapan adayların emeğine saygısızlıktan başka bir şey değildir. Yine belirtmekte fayda olan diğer husus ise İzmir Barosu olağan genel kurulu kararıyla kabul edilen yönerge, yönetim kadrosunun keyfi işlemi neticesinde değiştirilmiş ve İzmir Barosu genel kurulunun iradesini de genel kurula katılan oy veren meslektaşları da yok saymıştır. Baştan sona düşünülmeden keyfi şekilde hazırlanmış bir yönerge olduğu için en kısa sürede ilgili hukuksuzluğa çözüm bulunarak genç avukatlar meclisini etkisizleştiren ve fiili tasfiye etmek amacıyla gerçekleştirilen yönerge değişikliğinden vazgeçilmesini istiyoruz."
BARO’DAN 4 MADDELİK AÇIKLAMA
İzmir Barosu yapılan yönerge değişikliği hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Yönetim Kurulumuzun 04/02/2025 tarihli toplantısında kabul edilen Genç Avukatlar Meclisi Yönergesi, 06/02/2025 tarihinde baromuz internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan yönerge değişikliği İzmir Barosu Genel Kurulu sonrası oluşan yeni yönetim kurulunun ilk gündemlerinden olup, bu gündem Genç Avukatlar Meclisi toplantılarını aktif olarak takip eden tüm üyeleri ile paylaşılmış ve değişikliğin yapılacağı kendilerine bildirilmiştir. Yeni yönergede gerçekleştirilen değişiklikler ve bu değişikliklere yönelik gerekçeleri aşağıda meslektaşlarımızla paylaşmak isteriz:
1- Değişiklik ile başkanlık sistemi kaldırılmış, 21 kişiden oluşan Genç Avukatlar Meclisi Temsilciler Kurulu oluşturulmuştur. Bu düzenleme ile Genç Avukatlar Meclisinin temsil organı olan Temsilciler Kurulunu katılımcı ve çoğulcu bir yapıya kavuşturarak daha kapsayıcı olması ve genç avukatların ortak sorunlarına odaklanması hedeflenmiştir. İzmir Barosu bünyesinde bulunan hiçbir komisyon ve merkezimizde başkanlık/sözcülük vb. bir sistem bulunmamaktadır. Hak temelli çalışan tüm komisyon ve merkezlerimizde yürütme kurulu ile çalışma usulü belirlenmiştir.
Kuruluşu ve kuruluş yönergesi 17.02.2015 tarihinde yapılan Genç Avukatlar Meclisimiz bu yapılanmamızdan farklı çalışan tek organımızdır. Komisyon ve merkezlerimiz arasındaki temsil adaletini sağlamak ve özellikle genç avukatların bir başkan ya da sözcü sıfatını haiz bir meslektaşımız vasıtası ile temsil edilmesinden ziyade katılımcı sayısı mevcut yapıdaki denetim ve yürütme kurullarından daha fazla sayıda meslektaşımızdan oluşan bir kurul ile temsil edilmesi amaçlanmıştır. Bu kurul yine meclisimizin doğal üyesi tarafından seçim usulü ile belirlenecektir. Dönem içerisinde kurulda görev alacak meslektaşlarımızın değişimi de yine meclis üyesi meslektaşlarımızca değerlendirilip belirlenecektir. Bilgi dezenformasyonu olmaması adına yinelemek gerekir ki Yönetim Kurulu kararımız ile ne seçim kaldırılmış ne bir atama usulüne geçilmiş ne de temsil sayısında bir azaltma/kısıtlama yapılmıştır.
Genç meslektaşlarımız arasında dayanışma, işbirliği ve kolektif çalışmayı amaçlayan Genç Avukatlar Meclisinin, başkanlık seçimi ile meslektaşlarımız arasında kolektif çalışma yönteminden ziyade rekabete yönelik bir seçimli genel kurula dönüşmesini engellemek ise ikincil bir amacımız olmuştur. Genç meslektaşlarımızın bir gruba ya kesime ait olduğunu düşünerek Genç Avukatlar Meclisine aktif katılım sağlamadığına yönelik gözlem ve tecrübelerimiz bu amaca yönelik bir değişikliği de yapmamız gerekliliğini doğurmuştur.
2- Temsilciler Kurulunun ayda bir Yönetim Kurulu ile ortak toplantı yapması düzenlemesi getirilerek, 5 yıllık kıdem sınırı nedeni ile organlara aday olamayan genç meslektaşlarımızın karar sürecine doğrudan katılması hedeflenmiştir. Bu talep genç avukatlar meclisi üyelerimizin uzun zamandır talep ettiği bir husustur. Yönetim kurulumuz yönerge değişikliği değerlendirmesinde bu hususu öncelik haline getirmiş olup, Genç Avukatlar Meclisinin sadece temsil kurulu ile değil tüm doğal üyeleri ile İzmir Barosu Yönetim Kurulu ile her ay periyodik olarak toplantı yapıp görüş alışverişinde bulunmasını, genç meslektaşlarımıza yönelik sorun ve çözümleri meslektaşlarımız ile birebir görüşerek konuşmayı amaç edinmiştir.
3- Genç Avukatlar Meclisi üst yaş sınırı 35’ten 30’a düşürülmüştür. Genç avukatlarımızın büyük çoğunluğu meslek hayatına 24-25 yaşında adım atmaktadır. 5 yıllık kıdem dikkate alındığında 35 yaş ve 5 yıl kıdem şartı birbiri ile tezat oluşturan bir durumdur. İstisnai birkaç durum dışında Baromuz bünyesindeki meslektaşlarımızda genelde 5 yıllık kıdemin 30 yaş itibarı ile doldurulduğu görülmüştür. Bu sebeple yaş sınırı da 35 yaştan 30 yaşa indirilmiştir. Ancak yaş sınırındaki değişiklik nedeniyle önceki yönerge döneminde adaylığını ilan etmiş meslektaşlarımız, başvuruda bulunmaları halinde yürütme kuruluna aday olabileceklerdir.
4- İzmir Barosu Yönetim Kurulu olarak demokratik yöntemlerden hiçbir zaman vazgeçmedik vazgeçmeyeceğiz. İlçe temsilcilerinden yönergelerine uygun olacak şekilde komisyon ve merkezlerdeki yürütme kurullarına kadar tüm organlarını seçim ile belirleyen bir yönetim anlayışı olarak Genç Avukatlar Meclisimizden seçimi ya da seçilme hakkını kaldırmamız gibi bir durum söz konusu değildir.
HABER MERKEZİ