- İzmir
- 08.05.2025 18:18
Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapmasında İzmir Barosu Özgür Kürsü’den yetkililere seslendi
Önemli gün ve gündeme ilişkin olaylarda aktif rol oynayan İzmir Barosu çocukları unutmadı. Çocukların ekonomik sömürüsüne karşı uluslararası mücadele kapsamında Baro önündeki Özgür Kürsü’den çocuklar için sesini yükselten baro açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Anıl Güler ülkemizde ve dünyada çocuk haklarının sürekli istismar edildiğini belirterek ÇEDES projesiyle okullara manevi danışman sıfatıyla din adamlarının atanmasına değinen Güler, “bu da çocuklarızın laik, bilimsel eğitimden koparılmasına, uzaklaştırılmasına sonuç oluyor” ifadelerini kullandı. Yapacakları açılmayı iki gün önce Adanada’ki bir tekstil fabrikasında hayatınĵ kaybeden bir çocuğun ölüm haberinin gölgesinde yapıldığını hatırlatan Avukat Güler, basın açıklamasını yapmak üzere kürsüyü Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Sena Gökçe Tutguner’e bıraktı.
Basın açıklamasında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 12 Haziran’ı Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ilan ettiği 2002 yılından beri çocukların sistematik bir şekilde emek sömürüsüne uğramaya devam ettiğini aktardı. Devletlerin 2025 yılına kadar her türlü çocuk sömürüsünü bitirmeye taahhüt verdiğini söyleyen Tutguner bu taahhüdlerin yerine getirilmediğinin altını çizdi.
Tutguner, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Çocuk İşçilik ile Mücadele Ulusal Programında öncelikli grup olarak belirlediği Sokakta çalışan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışan, Tarımda Aile İşleri Dışında, Ücret Karşılığı Gezici ve Geçici Tarım İşlerinde çalışan çocuk gruplarında bile alınan kararların uygulanmadığını dile getirdi.
Gerçek sayı daha fazla
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerini aktaran Avukat “2024 yılında yayınlanan “İstatistiklerle Çocuk” 2023 yılı verilerine göre 15 ile 17 yaş arasındaki çocukların üretim sürecine dâhil olma oranı yüzde 22,1’e yükselmiştir” ifadelerini kullandı. Bu veriler içinde mülteci çocukların ve kayıtsız çalıştırılan çocukların yer almadığına dikkat çeken Tutguner asıl sayıların daha fazla olduğunu iddia etti.
Geçtiğimiz yıllardan günümüze çocuk işçi ölümlerini aktaran Avukat 2013 yılının başından 2024 yılının ilk 4 ayının sonuna kadar 689 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiği bilgisini aktardı.
Çocukların sağlık ve güvenle eğitim almalarının önemine değinilen açıklamada bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olduğu aktarıldı. Tutguner açıklamasında “Çocukların ucuz işgücü olarak kullanılmalarına yol açan ve bunun alt yapısını oluşturan eğitim politikalarına derhal son verilmeli” sözlerini kullanarak laik ve çağdaş eğitim politikalarının önemini vurguladı.
Yapılan açıklamada 18 yaşının altındaki herkesin çocuk olduğu vurgusu yapılarak çocukların uluslararası güvence altına alınmış haklarının korunmasından devletin sorumlu olduğu bilgisine yer verildi.
Avukat Tutguner’in “Çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin borcudur” sözlerini takiben başlayan alkışlarla basın açıklaması son buldu.