Sayfa Yükleniyor...
Şehir hastanesinin hasta kabulüne başlamasıyla birlikte Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi için zorlu süreç başladı… Mağdur hasta, yetersiz hekim, akıbeti belli olmayan köklü bir hastane!
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Saha Raporu’nu kamuoyuyla paylaşan İzmir Tabip Odası, o raporda Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi’ne dikkat çekti.
Raporda yer alan ifadeler şöyle: “Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Genel Cerrahi kliniğinde görev yapan, eğitici vasfındaki tüm uzmanlar İzmir Şehir Hastane’sinde görevlendirilmiş, bir başhekim yardımcısı, biri sağlık mazereti nedeniyle icap nöbeti tutamayan iki uzman hekim haricinde 60 yaş üzeri iki genel cerrahi uzmanı hastanede bırakılmıştır. Genel Cerrahi eğitim kliniği vasfını yitirmiştir. Buna karşılık eğitim kliniği olarak devam edebilmesi için kurum bünyesinde Genel Cerrahi Eğitim Kliniği bulunması gereken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji eğiticilerinin ve asistanlarının az bir kısmı Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bırakılarak bu anadalda eğitim hizmetlerinin devamı planlanmıştır.”
“Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Acil Tıp Kliniğinde görev yapan asistanların bir kısmı şehir hastanesinde görevlendirilmiş, bir kısmı (37) Bozyaka EAH’de kalmıştır” denilen raporda, “Acil Tıp Kliniği eğitim sorumluları da (1 profesör, 2 doçent) şehir hastanesine gitmemiş, Bozyaka EAH’de kalmıştır. Acil servise başvuran hasta sayısında bir azalma olmadığı için aynı iş yükü daha az iş gücü ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca diğer kliniklerden de şehir hastanesine hekim görevlendirildiğinden acil servise başvuran hastaların konsültasyon ve yoğun bakım ihtiyacının karşılanmasında sorunlar olduğu ifade edilmektedir. Özellikle travmalı hastaları değerlendirecek ortopedi ve travmatoloji uzmanları ile beyin cerrahisi uzmanlarının eksikliği nedeniyle hasta mağduriyeti oluşmaktadır. Yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar açısından da sıkıntılar olduğu bildirilmiştir. Bozyaka EAH Nöroloji Kliniğinde görevli eğitim sorumlusu, uzman ve asistanların yarısı şehir hastanesine görevlendirilmiştir. Hastanede 1 doçent, 2 başasistan ve 10 asistan kalmıştır. Yoğun bakım ihtiyacı olan hasta kabul edilememektedir. Mevcut iki poliklinik hizmetini döndürmeye yetecek sayıda hekim bulunmamaktadır” bilgisi paylaşıldı.
Raporda dikkat çeken bir diğer kesit ise şöyle: “Radyoloji tetkik isteklerinin radyoloji kliniği tarafından karşılanmasında güçlükler yaşanmaktadır. Nöroloji yoğun bakım biriminde hizmeti sürdürebilecek hekim bulunmamaktadır. Bozyaka EAH İç Hastalıkları yan dal uzmanlık kliniklerinin tamamı şehir hastanesinde görevlendirilmiştir. İç hastalıkları kliniğinde 1 öğretim elemanı (doçent) ve 20 asistan kalmıştır. İç hastalıkları yan dal uzmanları olmadığı için hastaların konsültasyon ihtiyaçları karşılanamamaktadır. Radyoloji tetkik isteklerinin radyoloji kliniği tarafından karşılanmasında güçlükler yaşanmaktadır. Bozyaka EAH Radyoloji Kliniğinde 2 eğitim sorumlusu ile 2 asistan kalmıştır. Özellikli radyolojik tetkikleri değerlendirecek uzman kalmamıştır. Kalan asistanların uzmanlık eğitimi alabileceği ortam bulunmamaktadır. Özel ihtisas alanları (BT, MR, USG) olan radyoloji uzmanları şehir hastanesine görevlendirilmiştir. Diğer kliniklerin tetkik taleplerinin karşılanmasında, yorumlanmasında ve raporlanmasında sorunlar bulunmaktadır.”
İzmir Tabip Odası tarafından yayınlanan raporda şu detaya da dikkat çekildi: “Bozyaka EAH Üroloji Kliniğinde hizmet kadrosunda çalışmak üzere 2 hekim (doçent) kalmıştır. Hekim sayısı azalmasına rağmen verilecek hizmetin kapasitesinde azalma yoktur. Aynı iş daha az sayıda hekim ile yürütülmeye çalışılmaktadır. Bozyaka Ortopedi Kliniğinde hizmet kadrosunda çalışmak üzere 2 uzman hekim kalmıştır. Eğitim görevlileri, uzmanlar ve asistanlar şehir hastanesinde görevlendirilmiştir. Hekim sayısı azalmasına rağmen verilecek hizmetin kapasitesinde azalma yoktur. Aynı iş daha az sayıda hekim ile yürütülmeye çalışılmaktadır. Bozyaka EAH Patoloji Kliniğinde başasistan kadrosunda olmak üzere 1 uzman hekim kalmıştır. Biyopsi materyallerini değerlendirmeye uygun koşullar bulunmamaktadır. Bozyaka EAH Biyokimya Kliniğinde 1 başasistan (doçent) ve 3 asistan kalmıştır. Diğer hekimler şehir hastanesine görevlendirilmiştir. Bozyaka Aile Hekimliği Kliniğinde 2 eğitim sorumlusu ve 6 asistan kalmıştır. Diğer hekimler şehir hastanesine görevlendirilmiştir.”
Son olarak ise şunlar kaydedildi: “Bozyaka EAH Enfeksiyon Kliniğinde 2 eğitim sorumlusu ve 6 asistan kalmıştır. Diğer hekimler şehir hastanesine görevlendirilmiştir. Bozyaka EAH’de asistan hekimler eğitim görevlilerinin eksiksiz olduğu bir ortamda görev yapmak ve eğitim almak istediklerini, öğretim üyeleri şehir hastanesinde görevlendirilen birimlerin asistanlarının da şehir hastanesinde görevlendirilmesi talebi dile getirilmektedirler. Asistan hekimler, aynı TUS ile kazandıkları klinikteki asistan hekimlerin farklı koşullarda eğitim almak zorunda bırakıldığını ifade etmektedirler. Hem kalan ve hem de giden asistan hekimlerin uzmanlık eğitimleri aksamaktadır. Eğitim sorumlularının bilgi ve deneyiminden yararlanmaları mümkün olmamaktadır. Asistan hekimlerin, uzman hekim veya eğitim sorumlusu olmadan tek başına işlem yapmaya çalıştığı ifade edilmektedir. Hekimler, hastanenin geleceğinin ne olacağının belirsiz olduğunu, eğitime devam edip etmeyeceği, ikinci basamak olarak kalıp kalmayacağı, yıkılıp yıkılmayacağının belli olmadığını ifade ederek bu belirsizliğin motivasyonlarını da ortadan kaldırdığını ifade etmektedir.”
Haber Merkezi