İzmir Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı dayanıklı şehir için çalışmaları sürdürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Ovası ve çevresindeki zemin yapısını belirlemek ve olası bir depremde bölgenin nasıl etkileneceğini ortaya koymak amacıyla başlattığı araştırmalarda sona geldi.


  • Oluşturulma Tarihi : 31.03.2025 09:47
  • Güncelleme Tarihi : 31.03.2025 09:47
  • Kaynak : BÜLTEN
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı dayanıklı şehir için çalışmaları sürdürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti afete karşı dayanıklı hale getirmek ve doğayla uyumlu, güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla başlattığı kapsamlı araştırma ve proje çalışmalarını sürdürüyor. Depremsellik, tsunami riski ve mikrobölgeleme etütlerine dayanan bu projelerle, İzmir'in gelecekteki afet risklerine karşı hazırlıklı olması hedefleniyor. Bornova’daki mikrobölgeleme çalışmaları ise sona yaklaşıyor. Bu projeyle, Bornova Ovası ve çevresinin zemin özellikleri ve deprem sırasında nasıl tepki vereceği analiz edilerek, hangi alanların yapılaşmaya uygun olduğunu ve hangi bölgelerin risk taşıdığını belirlemek amaçlanıyor. Çalışmalar tamamlandığında, güvenli yaşam alanları yaratılacak ve mevcut yerleşim bölgelerinin olası depremlerden nasıl etkileneceği ortaya konulacak.

“İZMİR’İN GELECEĞİNE YÖN VERECEK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde jeoloji mühendisi olarak çalışan Özge Özarslan, Bornova baseninde yer alan alanlarda, afet güvenliği, arazi kullanımı ve mekânsal planlama ile yapılaşma süreçlerini yönlendirmek için çalıştıklarını aktardı. 
Özge Özarslan, “Zemin ve yapı odaklı, afet ve risk azaltma projeleri tamamlandığı zaman, kent genelinde hayata geçirmek istediğimiz kapsayıcı ve katılımcı afet risk yönetimi sistemi etkin şekilde uygulanmaya başlanacak. Ayrıca kentsel iyileştirme ve dönüşüm gibi, İzmir’in geleceğine yön verecek, kentleşme stratejilerine altlık oluşturabilecek temel verileri elde edeceğiz” diye konuştu.

BORNOVA’NIN YÜZDE 98’İ TARANDI

Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde jeoloji mühendisi olarak çalışan Bulut Hepyükselen ise zeminin fiziksel ve mühendislik özelliklerini ortaya koymak adına çalıştıklarını söyleyerek “Açılması gereken toplamda bin 565 sondaj kuyusundan, bin 375 tanesini açtık. Böylece çalışmaları yüzde 80 oranında tamamladık. Jeofizik açıdan 7 bin 12 hektarlık Bornova alanının yüzde 98’ini taramış durumdayız” dedi.

AFETLERE KARŞI GÜÇLÜ BİR KENT OLUŞTURMAK AMAÇLANIYOR

Elde edilen verilerin bilimsel çalışmalar için altlık oluşturacağını da belirten Hepyükselen, “Bu çalışmaları en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca tüm ilçelerde de benzer bir çalışma yapmayı planlıyoruz. İzmir’i afetlere karşı ciddi anlamda güçlü bir şehir haline dönüştürmek, öncelikli hedefimiz. İzmir tektonik kuşakta çok aktif bir bölgede bulunuyor. Çalışmaların ardından kentin nasıl büyüyeceği, hangi yöne doğru büyüyeceği, nerelerin riskli alan olduğu ve riskli alanlarda yapılacak mühendislik çalışmaları için önemli veriler ortaya koyulacak. Bilimsel veriler ışığında ilerleyerek, İzmir’i afetlere karşı güçlü bir kente dönüştürmek istiyoruz” diye konuştu.

 YERLEŞİME UYGUN ALANLAR BELİRLENECEK

İlçede jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik amaçlı açılan sondaj kuyularından alınan numuneler, laboratuvarlarda inceleniyor. Bornova Havzası’nı bir bütün olarak ele alan, bölgenin zayıf ve nitelikli zeminlerini belirleyecek çalışmalar sayesinde, yerleşime uygun alanlar belirlenecek. Doğrudan yapılaşmayı etkileyecek bilgilerin elde edileceği modelleme ile güvenle yaşanabilecek şehirler için sağlam zeminler netleştirilecek.

MİKROBÖLGELEME ÇALIŞMALARINA KARŞIYAKA’DA DEVAM

Bornova’dan sonra Karşıyaka’da mikrobölgeleme çalışmaları başlatılacak. Karşıyaka’nın ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere’ye geçilecek. İzmir’in doğal afetler karşısında daha güvenli bir yapıya kavuşması için 11 merkez ilçe öncelikli olmak üzere tüm kentte mikrobölgeleme çalışmaları etaplar halinde tamamlanacak.

100 BİN BİNANIN ENVANTERİ ÇIKARILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı’da yaklaşık 100 bin binanın envanterini çıkardı. Bu çalışmayla yapıların deprem sırasındaki davranışları belirlenerek, binaya ilişkin her türlü bilginin yer aldığı kimlik belgesi oluşturuldu. Yapı envanteri çalışmaları 2025 yılı içinde Karşıyaka’da bulunan 22 bin 767 konut için devam edecek.

OLASI TSUNAMİ BASKINLARI HESAPLANDI

Yapı envanteri ve mikrobölgeleme etüt çalışmalarıyla beraber İzmir il merkezini referans alan 100 kilometre yarıçaplı alanda sürdürülen “İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi” de sürüyor. Denizde ve karada fayların incelendiği proje tamamlandığında İzmir’in gelecekte kaç büyüklüğünde depremle karşı karşıya kalabileceğine, yapıları etkisi altına alacak deprem ivmesinin olası büyüklüğüne, depremlerin yüzey faylanması yaratma riski taşıyıp taşımadığına, kıyılarda oluşabilecek olası tsunami senaryolarına ilişkin somut bilgiler elde edilmiş olacak.
Büyükşehir, tsunami olaylarına karşı tehlike analizi modellemesini de tamamladı. Buna göre, İzmir’in 600 kilometrelik kıyı şeridi ve kıyıya bitişik bütün ilçeleri için olası tsunami baskınları hesaplandı.

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN