İzmir'de barınaklardaki atıl tekneler toplatılıyor

İzmir'deki balıkçı barınaklarında, sahipsiz, kayıtsız ve hurda durumda olan tekneler, çevresel riskleri önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla kaldırılmaya başlandı


  • Oluşturulma Tarihi : 07.05.2025 15:15
  • Güncelleme Tarihi : 07.05.2025 15:15
  • Kaynak : AA
İzmir'de barınaklardaki atıl tekneler toplatılıyor haberinin görseli

İzmir Valiliği'nin öncülüğünde, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İzmir Bölge Liman Başkanlığı'nın işbirliğiyle, barınak ve barınma alanlarındaki kullanılmaz hale gelmiş deniz araçlarının kaldırılması için bir çalışma başlatıldı.

205 KULLANILMAYAN DENİZ ARACI TESPİT EDİLDİ

Bu kapsamda, İzmir'in 14 ilçesindeki 30 balıkçı barınağı ve 8 barınma alanında incelemeler yapıldı. İlk aşamada, 133'ü sahipli, 72'si sahipsiz olmak üzere toplam 205 kullanılmayan deniz aracı tespit edildi.

Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından ekipler, Bostanlı, İnciraltı ve Güzelbahçe bölgelerinde bulunan 36 tekneyi kaldırdı.

Bu çalışma ile sahipsiz, kayıtsız ve hurda durumdaki deniz araçlarının neden olduğu asayiş sorunları, yangın ve deniz kirliliği gibi riskler ortadan kaldırılacak ve deniz trafiğinin aksaması engellenecek.

ÇEVRESEL VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ

Kentteki kullanılmayan ve hurda deniz araçlarının birçok sorun oluşturduğunu ve bu sorunların başında çevresel ve görüntü kirliliği ile güvenlik geldiğini ifade eden İzmir Valisi Süleyman Elban, "Teknelerin tespitlerini yaptık, hukuki süreçleri tamamlananları hızlıca kaldırmaya başladık. Barınaklarımızı güzel İzmir'imize yakışır hale getirmek için ilgili tüm kurumlarımız işbirliği halinde çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aksoy da çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kullanılmayan ve hurda teknelerin değerlendirilmesini önemsediklerini dile getiren Aksoy, "Böyle bir çalışmaya öncü olduğumuz için son derece mutluyuz. Tüm paydaşlarımıza gayretlerinden dolayı da teşekkür ediyoruz. Bu gayretler sonucunda hem çevre hem de görüntü kirliliğinin önüne geçilmiş olacak" ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK: TEKNELERİN KALDIRILMASI İYİ OLDU

Karşıyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tuncay Küçük ise teknelerin kaldırılmasını uzun yıllardır istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bazı teknelerin sahiplerine ulaşamıyorduk. Ulaştığımız kişiler de teknelerini almak için gelmiyordu, ilgilenmiyordu. Çalışmayı destekliyoruz. Bu kullanılmaz durumdaki teknelerin içinde olur olmaz herkes kalıyordu. Geçtiğimiz aylarda bir atıl teknede yangın meydana gelmişti. Bu teknelerin kaldırılması iyi oldu. Barınak temizleniyor, barınağımız bazı sorunlardan arınmış oluyor."

Bostanlı Balıkçı Barınağı'nı 40 yıldır kullanan balıkçılardan Atıl Sunu, uzun yıllardır sorun oluşturan teknelerin kaldırılmasını desteklediğini belirtti.

Balıkçılardan Özsan Yiğit ise, bu teknelerden sızan yağ ve pisliklerin denizi kirlettiğini, başlatılan çalışmanın bu kirliliği ortadan kaldıracağını söyledi.

Toplanan tekneler, güvenli bir limana ve belirlenen alana taşındı.

Yazarımız Kim ?

AA