- İzmir
- 21.04.2025 21:25
Elektrik Destekli Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi açılış töreninde konuşan Başkan Soyer, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak için İzmir’i motorlu taşıtlar için değil insanlar için tasarlamaya çalıştıklarını söyledi
KEMAL ÖZKURT
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bisikletin yaygın olduğu birçok dünya kentinde kullanılan “Elektrik Destekli Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi”ni İzmirlilerle buluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımlarıyla gerçekleşen açılış töreninde kent trafiğini rahatlatması planlanan proje ile insan gücünü elektrik enerjisiyle birleştiren elektrikli bisikletler, daha az efor sarf ederek, daha uzun mesafelerin daha rahat kat edilmesini sağlayacak. Gelecek yıllarda İzmir’de artan nüfus sebebiyle motorlu taşıtların kullanım oranının artacağını, bu sebeple de artan karbon salınımının doğayı ve havayı kirleteceğini buna engel olmak için ise motorlu taşıt kullanım oranının düşürülmesi gerektiğini belirten Başkan Soyer, “2030 yılında İzmir’de bugünkünden 2.2 kat daha fazla araba, 1.7 kat daha fazla kent içi yolculuk ve 1.6 kat daha fazla nüfus olacağı öngörülüyor. Tablo çok net ortada. Sürdürülebilir ulaşım politikasını değiştiremezsek eğer ülkedeki yaşam kalitesi düşecek, kentsel işlevlerin azalacak, karbonla salınımı sebebiyle içinde iklim krizinin etkileri çok daha fazla fark edilecek. İşte bu yüzden şehrimizin motorlu taşıtlar için değil insanlarımız için tasarlamaya çalışıyoruz” dedi.
Son 5 yılda 2 bin farklı noktada açılan elektrikli destekli akıllı bisiklet paylaşım sistemiyle İzmir’in dirençli kent olma yolundaki hızla ilerlediğini ifade eden Başkan Soyer, “Bugün itibariyle binlerce elektrikli bisiklet İzmir’in sokaklarında vatandaşlarımızın hizmetine açılıyor. Sevgili İzmirliler şehrimiz, iklimi, coğrafi özellikleri ve altyapısıyla bisiklet kullanımı açısından çok büyük bir potansiyel taşıyor. İzmir’in bu değerini geliştirmek ve dirençli kent vizyonumuzu ileriye taşımak için 5 yıl önce bir söz vermiştik. İzmir’i doğamızda birlikte büyüteceğiz. Göreve gelir gelmez de kent için bisiklet altyapısının Güçlendirilmesi, kırsal bisikletle noktalarının arttırılması ve şehrimizde bisiklet kültürünün gelişmesi için çok katmanlı çok kapsamlı bir çalışma yapmaya gayret ettik. Artık körfezi çepeçevre kuşatan kesintisiz bisiklet yolumuz var. 36 kilometrelik bisiklet yollarımızı 111 kilometreye çıkardık. Bisiklet kiralama sistemi BİSİM’le İzmir’de bisiklet kültürünü yaygınlaştırıyoruz. Şehrimizin doğayla uyumlu ulaşım ağına yatırım yapıyoruz. Son 5 yılda istasyon sayısını 34’ten 60’a çıkardık. Tüm bu çalışmalar sonunda 2020 yılında ulaşım modları arasında yüzde yarım olan bisikleti yolculuk oranında neredeyse 2 misline çıkarttık. Tüm bunları neden yaptığımızın çok basit bir yanıtı var; geleceğimiz için. Kentlerdeki nüfus artıyor, artan nüfus beraberinde çarpık kentleşmeyi, kirliliği getiriyor. Buna bağlı olarak vatandaşların motorlu taşıtlara bağımlı bir ulaşım sistemi kaçınılmaz hale geliyor. Durumun ehemmiyetini ve idrak edebilmek için bir adım ötesini görebilmemiz gerekiyor. Çünkü 2030 yılında İzmir’de bugünkünden 2.2 kat daha fazla araba, 1.7 kat daha fazla kent içi yolculuk ve 1.6 kat daha fazla nüfus olacağı öngörülüyor. Tablo çok net ortada. Sürdürülebilir ulaşım politikasını değiştiremezsek eğer ülkedeki yaşam kalitesi düşecek, kentsel işlevlerin azalacak, karbonla salınımı sebebiyle içinde iklim krizinin etkileri çok daha fazla fark edilecek. İşte bu yüzden şehrimizin motorlu taşıtlar için değil insanlarımız için tasarlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Gelecek nesillere temiz bir toplum bırakmak için bisiklet kullanımının yaygınlaşması gerektiğini belirten MİA Teknoloji Genel Müdürü Özgür Çevik, “İzmir Türkiye’nin bisiklet başkentlerinden bir tanesi. Şehir altyapısı bisiklete en uygun şehir olmasının yanında bisiklet sivil toplum kuruluşlarının en fazla olduğu şehirlerindendir. İşte bizlerde bugün burada bu özgür İzmir’e ve halkına Tripy’i sizlere anlatma için buradayız. Tripy’le artık İzmir’de yeni bir dönem başlıyor. Sadece bir ulaşım aracı değil bir yaşam tarzıdır. Bu yaşam tarzı öyle ki gelecekte bizden sonraki nesillere daha temiz bir dünya bırakacak. O yüzden bizde şehirlerde sadece şehir ulaşım altyapısını değil düşünceleri de değiştirmek istiyoruz. Tripy’i bisiklet olarak değil dönüşüm teknolojisi olarak görmekteyiz. Son 1 yılda işletmede olduğumuz şehirlerde 49.8 ton salınımını Tripy’le engelledik. Yani bu şehirlerde çocuklarımız ve büyüklerimiz bir nebze olsun daha temiz hava soludurlar. Bu bizler için çok önemli. Çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için hep birlikte çalışmalıyız. Yok ettiğimiz havasını, suyunu tükettiğimiz bir dünya bırakamayız geleceğimize. Tripy sadece çevreyi de korunmuyor. Kamu sağlık harcamalarında da tasarruf sağlıyor. İşletmeler içerisinde olduğumuz şehirler şimdiye kadar fiziksel aktivite eksikliği, hava kalitesi etkisiyle prematüre doğumlarda kaynaklı harcamalarda yıllık 8 yüz bin dolar kamu sağlık harcamalarında tasarruf sağladı. Bu kendi içimizdeki gelişim teknolojilerine bağlı olarak analiz edilen bir bilgidir. Günlük 12- 15 kilometre düzenli bisiklet süren kullanıcılarda da kalp krizi riski yüzde 30 oranında azalıyor. Sağlıklı bir toplum oluşturmak istiyorsak, ulaşım davranışlarımızı da değiştirmek artık çok elzem bir hale geldi. İzmir’imize ilk aşamada 2 bin elektrikli bisikletle giriyoruz. Birçok farklı elektrikli bisiklet çeşitlerimize de İzmir’de ve başkanımızla beraber olmaya devam edeceğiz” dedi.