- İzmir
- 03.07.2025 00:00
Akıllı ev sistemlerinden sanal okul turlarına, kolonyadan sürdürülebilir tarıma uzanan projeler, İzmir’deki Erasmus+ Çalıştayı’na damga vurdu.
İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Erasmus+ Meslekî Eğitim Akreditasyonu “İyi Uygulamalar ve Deneyim Paylaşımı” çalıştayı, meslekî eğitimin yenilikçi yüzünü ortaya koyan ve öğrencilerle öğretmenlerin yurt dışındaki meslekî staj deneyimlerini paylaştığı, başarı hikâyelerinin ön plana çıktığı bir buluşmaya sahne oldu.
Avrupa'da değişen sürelerle elektrik, elektronik, yazılım, kimya, gıda, otomotiv ve tarım gibi birçok farklı alanda staj yapan öğrenci ve öğretmenler; edindikleri meslekî beceriler, karşılaştıkları kültürel deneyimler ve başarıyla tamamladıkları projeleri, katılımcılarla paylaştı. Bu anlamda yurt dışı stajlarının eğitim hayatına ve kariyer planlamasına sağladığı katkılar, somut örneklerle aktarıldı.
Konak Ömer Zeybek Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Hakan Balamir ve öğrencileri, nesnelerin interneti (IoT) alanındaki yurt dışı stajları sırasında edindikleri teknik bilgi birikimiyle geliştirdikleri ‘akıllı ev sistemleri’ maketini, çalıştayda uygulamalı olarak tanıttı. Proje, hem teknik içeriği hem de pratik kullanımıyla dikkatleri çekti. Karabağlar İTO Vakfı Süleyman Taştekin Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi yazılım alanında eğitim gören bir öğrenci ise yurt dışı stajı sırasında kendisine verilen projeyi büyük başarıyla tamamladı. Gösterdiği performans sayesinde yabancı bir firmanın dikkatini çeken öğrenci, eğitim hayatının henüz başında olmasına rağmen iş teklifi alma başarısını gösterdi. Şükrü Seher Ergil Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de teknolojiyi eğitimle buluşturdu. Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini kullanarak okulun fiziksel yapısını sanal ortama aktaran öğrenciler, hazırladıkları ‘etkileşimli sanal okul modeli’ ile velilere ve öğrencilere VR gözlükler aracılığıyla sanal tur yapabilecekleri bir sistem geliştirdi.
Çalıştayda sadece yazılım ve teknoloji projeleri değil, aynı zamanda öğretmen ve öğrencilerin üretim odaklı çalışmaları da sergilendi. Kimya öğretmeni, yurt dışındaki deneyimlerinden ilhamla kendi formülünü kullanarak kolonya üretti. Özel eğitim öğrencileri ise bitki üretiminde kullandıkları tekniklerle çevre dostu ve sürdürülebilir projelere imza attı. Hazırlanan bu ürünler, katılımcılara hediye edildi.
Çalıştay, yurt dışı hareketlilik faaliyetlerinin öğrencilerin hem meslekî gelişimine hem de kişisel özgüvenlerine sağladığı etkiyi gözler önüne sererken, İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğünün Erasmus+ Meslekî Eğitim Akreditasyonu kapsamında yürüttüğü bu çalışmalar, meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerin geleceğine yön vermede son derece kıymetli olduğunu ortaya koydu.