İzmir'de kuraklığa dayanıklı geliştirilen tescilli keten tohumları tanıtıldı

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Ege Bölgesi’nin ilk tescilli liflik keten tohumları “Efe35” ve “Cemre35” kamuoyuna tanıtıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 15.04.2025 15:40
  • Güncelleme Tarihi : 15.04.2025 15:40
  • Kaynak : AA
İzmir'de kuraklığa dayanıklı geliştirilen tescilli keten tohumları tanıtıldı haberinin görseli

Enstitü, İzmir’de faaliyet gösteren Döngü Kooperatifi iş birliğiyle, Anadolu’nun yerli liflik keten genotiplerini kullanarak keten tarımını canlandırmak ve gelir sağlayacak yeni faaliyet alanları oluşturmak amacıyla 2020 yılında bir proje başlattı.

Bu kapsamda, uzmanlar 1948 yılında Kars’ın Sarıkamış ve 1998 yılında Kocaeli’nin Kandıra ilçelerinden toplanan keten örnekleri üzerinde ıslah çalışmaları gerçekleştirdi.

Çalışmalar sonucunda, Ege iklimine uygun, kuraklığa dayanıklı ve lif ile yağ oranı yüksek “Efe35” ve “Cemre35” adlı keten tohumları geliştirildi. Bu tohumlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından da tescillendi.

İlk ekimleri Menemen ve Tire ilçelerinde toplam 14 dönümlük alanda yapılan bu yeni keten türleri çiçek açtı. Hasatları ise Mayıs ayında yapılacak.

Enstitünün Yağlı Tohumlar Şube Şefi Dr. Ayşegül Altunok Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulusal Tohum Gen Bankası’nda Anadolu’ya ait binlerce tohumun korunduğunu belirtti.

ÇİFTÇİYE MALİYETİ OLMAYAN BİR ÜRÜN

Geliştirilen tohumlarla ilgili bilgi veren Memiş, şunları kaydetti:

"Ürünlerimizin ortalama 150 ila 180 kilogram dekara verimleri var. Aynı zamanda lifli ketenlerde hasat dönemleriyle bağlantılı olarak hem tohum hem lif elde edebilme seçeneğimiz var. Bu da üreticilerin bitkinin hem tohumundan, hem saplarından hem geri toprakta kalan kalıntılarını da işlemede ve hayvan beslemesinde kullanabildikleri için değerlendirme açısından alternatif bir ürün olarak sunulmuştur. Sulama ihtiyacının olmayışı, doğal yağışlarla yetişmesi çiftçiye maliyeti olmayan bir ürünümüz."

Memiş, kasım ayında ektikleri 2 türün gelişimlerinin iyi olduğunu, ortalama 1 metre bitki boyu ve 70-80 santimetre teknik sap uzunluğuna ulaşacağını sözlerine ekledi.

DERECE: KADININ GÜÇLENMESİYLE BÖLGE GÜÇLENİR

Kooperatif Başkanı Zeynep Derece ise keten bitkisinin lif ve tohumlarının sanayide kullanılması için girişimlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Ketenin kadınlar için ekonomik değere ulaşması için Tire'de kadınlara eğitim verdiklerini ve çeşitli proje yürüttüklerini anlatan Derece, "Kadının güçlenmesiyle bölge güçlenir. Bütün çalışmalarımızda kadınları güçlendirmek ve ketenin bu güçlenmedeki fonksiyonunu öne çıkarmak üzerine çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı

Yazarımız Kim ?

AA