İzmir’de nöro-çeşitli gençler için istihdam atağı: İŞ-İN hem işe hem hayata hazırlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İŞ-İN Programı kapsamında eğitim alan 15 nöro-çeşitli genç, sertifikalarını alarak iş arayışına başladı. İŞ-İN eğitimleri bu hafta yeniden başlayacak ve yıl boyu devam edecek.

  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2025 10:23
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2025 10:23
  • Kaynak : BÜLTEN
İzmir’de nöro-çeşitli gençler için istihdam atağı: İŞ-İN hem işe hem hayata hazırlıyor haberinin görseli

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan Destekli İstihdam Ofisi, nöro-çeşitli ve zihinsel engelli bireyler için başlattığı İŞ-İN (İş için Nitelikli Kazanım) Programı’nın ilk dönemini tamamladı. Yaklaşık üç ay süren eğitim programında, gençlere özgeçmiş hazırlama, işyeri kuralları, iletişim ve iş başvurusu süreçlerine dair kapsamlı bilgiler verildi. Eğitimi başarıyla tamamlayan 15 genç, sertifikalarını alarak iş yaşamına ilk adımlarını atarken; İzmir Büyükşehir Belediyesi, onları uygun iş yerlerine yerleştirmek üzere firma görüşmelerini sürdürüyor. Program, yıl boyunca devam edecek yeni katılımcılarla büyümeyi hedefliyor.

Eğitimler yıl boyunca devam edecek 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nde görevli Özel Eğitim Uzmanı ve İş Koçu Büşra Alpayım, “Eğitimimiz yaklaşık 3 ay boyunca Destekli Ofisi’nde sürdü. İŞ-İN eğitimleri 15 otizmli bireyin katılımıyla gerçekleşti. Otizmli bireylerin ön değerlendirmeleri iş koçlarımız tarafından yapıldı ve sınıflar oluşturuldu. Bu eğitimlerimiz yıl boyunca sürecek. Eğitime katılmak isteyen otizmli gençleri bekliyoruz” dedi.

Otizmli yetişkinler için firmalarla görüşmeler yapılıyor

Gençlere eğitim veren uzmanlardan Özel Eğitim Uzmanı Psikolog Dr. Gülser Vardarcı Kacar ise “İŞ-İN Programı, otizmli bireyleri istihdama hazırlayan bir program. Bu eğitim programı, sınıf ortamında tabletler üzerinden işe girecek durumda olan otizmli yetişkinlere uygulandı. Arkadaşlarımız mezun oldu ve onların işe girebilmeleri için firmalarla görüşüyoruz. Bu program bizim için çok güzel bir adım oldu” diye konuştu.

“Bu kurs, ileride çalışacağım iş için ön hazırlık gibi oldu”

Eğitimleri tamamlayan adaylar da sertifika aldıkları için mutlu olduklarını belirtti. Otizmli Buğra Şahin, “Eğitim güzel ve eğlenceliydi. İş yerinde nasıl davranacağımızı, iş arkadaşları ve patronlarla nasıl konuşacağımızı öğrendik. İş yeri kurallarını öğrendik. Mail atma, tokalaşma, sohbet etme, yazı yazmayı öğrendik. Proje bana çok katkı sağlayacak. Bu kurs, ileride çalışacağım iş için ön hazırlık gibi oldu” sözlerine yer verdi.

“En büyük açık, işe uyum sağlama konusuydu”

Buğra Şahin’in annesi Zerrin Kesenkaş ise “Buğra lisede bilişim teknolojileri okudu. Kendisi başarılı bir öğrenci ama iş hayatında nasıl davranacağı ve işe nasıl uyum sağlayacağı konusunda endişemiz vardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Destekli İstihdam Ofisi'nin bu programı, işe uyum sağlama açısından için iyi ki var. İşe uyum sağlama konusu en büyük açıktı. Bu yüzden teşekkür ediyoruz” dedi.

“Eğitimden memnun kaldım”

Yaygın gelişim bozukluğu bulunan Alptuğ Atay da “Bu proje çok güzel oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Eğitimde, iş yerinde nasıl davranacağımızı, patronlarımızla nasıl konuşacağımızı gördük. Eğitimden memnun kaldım” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ilk kez uygulandı

Dr. Gülser Vardarcı Kacar, doktora çalışmasında geçerlilik ve güvenilirlik analizlerini tamamlayarak İzmir’de yaşayan nöro-çeşitli bireyler ile zihinsel engellilerin istihdam süreçlerini desteklemeyi amaçlayan bir geçiş eğitimi programı geliştirdi. Bu program, doktora çalışmasının ardından Türkiye’ye uyarlanarak ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi Destekli İstihdam Ofisi bünyesindeki otizmli bireylerle uygulandı. Programın sürdürülebilirliğini sağlamak ve daha geniş kitlelere ulaşmasını desteklemek amacıyla, Destekli İstihdam Ofisi bünyesinde görev yapan iş koçlarına eğitmenlik sertifikası verilerek programın yaygınlaştırılması hedeflendi. Bu doğrultuda İŞ-İN Programı, hem istihdam öncesi becerilerde destek verirken hem de istihdamın tüm süreçlerinde kapsayıcılığı güçlendirmeyi amaçlıyor.