- İzmir
- 31.03.2025 11:28
İzmir’in merkez ilçelerinde 4 kişilik bir aile için ortalama kira bedeli 20 bin TL’den başlarken; son yıllarda bazı bölgelerdeki kiraların 10 kat kadar arttığı emlak sektörü uzmanları tarafından belirtiliyor
BERKAY ERDEN / ÖZEL HABER - Türkiye’nin son yıllarda içinde bulunduğu ekonomik durum kiralık ev fiyatları üzerinde de oldukça belirleyici oldu. Enflasyonu ve kira artışlarını dizginlemek için kira artışlarına getirilen yüzde 20’lik sınırının da kaldırılmasıyla kira artışları tekrar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden şekillenmeye başlarken; serbest piyasa ortamında ise daha fazla artışlar olabildiği de biliniyor. İzmir’in merkez ilçelerinde tüm konut tipleri baz alındığında ortalama kira fiyatları 20 bin liranın üzerinde şekillenirken; yazlık bölgeleri içeren ilanlarda ise kiraların ortalama 172 bin liraya kadar çıkabildiği görüldü. İzmir’deki kiralık ev sektörü hakkında konuşan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, merkez ilçelerde 4 kişilik bir ailenin kira masrafının 20-35 bin lira arası olduğunu belirtirken; Çiğli ve Karşıyaka bölgesinde emlakçılık yapan Volkan Sevil ise kiralardaki afaki artışın adil ve doğru olmadığını belirtti.
İzmir’in merkez ilçeleri baz alındığında ortalama kira fiyatlarının en uygun olduğu ilçe 20 bin 47 lira Buca olurken; evin emlakçı aracılığı ile tutulması durumunda kiracının cebinden ilk etapta taşınma masrafları hariç 60 bin 147 lira para çıkması anlamına geliyor. Buca’dan sonra en düşük ortalama kiraya 20 bin 900 TL ile Menemen sahip olurken; Karabağlar ise 22 bin 200 TL ile merkez ilçeler arasında en uygun kira ortalamasına sahip üçüncü ilçe oldu. Serbest piyasadaki ilanlar baz alındığında Bayraklı 24 bin 160 TL, Çiğli 24 bin 818, Bornova 25 bin 600 TL, Balçova 27 bin 368, Konak 28 bin 620, Gaziemir 29 bin 45 TL, Karşıyaka 29 bin 722 TL ortalama kira bedeline sahipken; merkez ilçelerde en yüksek ortalama kira bedelinin ise 64 bin 827 lira ile Narlıdere’de oluştuğu görüldü.
İzmir’in merkezi ilçelerindeki kiraları yorumlayan Güleroğlu, 4 kişilik bir ailenin kira masrafının 20 bin lira ile 35 bin lira arasında değiştiğini belirtti. Vatandaşların en çok 2+1 ve 1+1 tipi konutları seçtiğini ve Bostanlı’da yaşamak istediğini dile getiren Güleroğlu, “Merkez ilçelerde 4 kişilik bir ailenin kira masrafı semtten semte değişmekle birlikte örneğin Karşıyaka’da 35 bini buluyor. Bornova, Bayraklı 22-27 bin lira arası. Buca’da 20 bin lira genel olarak durum bu. Urla gibi bahçeli villaların ağırlıkta olduğu ilçelerde de kiralar yüksek 150 bin liraya bile kiralık evler bulunabiliyor. Kiralık ev konusunda en yüksek sirkülasyona sahip yer Karşıyaka, Bostanlı civarı. İnsanlar para kazandıkça orada yaşamak için oradan ev tutuyor, parasal sıkıntılar da baş gösterince çıkıyorlar yerlerine başkası geliyor. Vatandaşların en çok tercih ettiği konut tipi ise 2+1 ve 1+1 çünkü artık aileler bölündü ben 68 doğumluyum bizim zamanımızda anneanne, dede herkes birlikte otururdu ama artık aileler küçüldü herkes kendi evinde oturuyor. Şu an artık müteahhitler bile 3+1, 4+1 ev pek fazla yapmıyor” şeklinde konuştu.
Turistik ve yazlık yerleşimlere ev sahipliği yapan İzmir’de bu tarz yerleşim yerlerin de ise kiralık konut fiyatları merkezde olduğundan daha farklı şekilleniyor. Çeşme’de ortalama 41 bin 365 TL olan kiralar yaz dönemi 172 bin TL’ye kadar çıkabilirken; bir diğer yazlık ilçe olan Dikili’de ise 26 bin 352 TL olan ortalama kira yayınlanan ilanlara göre yaz dönemi ortalama 41 bin TL’yi bulabiliyor. İzmir’deki yazlık kira fiyatlarını inceleyen Güleroğlu, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ilişkin kanunu işaret etti. Kanun kapsamında yazlıkların yalnızca sezonluk kiraya verilebildiğini aktaran Güleroğlu, “Yazlık kısımlarda sezonluk, haftalık kiralıklar artık sadece işletmelere bağlı olarak yapılmaya başlandı. Turizm İl Müdürlüğü bu konuda çok ciddi denetimler yapıyor. Artık yazlıklardaki günlük, haftalık kiralık evleri Turizm İl Müdürlüğü’nden alınan bir yazı yoksa mal sahibi de olsanız kiraya veremiyorsunuz. Sezonluk dediğimiz en az 3 aylık süreyle kiraya verilebiliyor. İnsanlar da o kira ücretlerini yıllık gibi değerlendirip öyle kiraya veriyorlar. Böyle olunca da yazlık yerlerin kiraları yükseliyor” ifadelerini aktardı.
Kira ücretlerine yapılacak artışlarda belirleyici olan TÜFE ile ortalama kira ücretlerindeki son bir yıllık artış arasında tutarsızlıklar bulunurken, İzmir’in Merkezi ilçelerindeki kiralar ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) şubat ayında açıkladığı yıllık yüzde 39,05’den daha yüksek bir oranda artış gösterdi. Son bir yıldaki ilanlara göre ortalama kira artışının yüzde 50 civarında olduğu ilçeler yüzde 54,88 ile Bayraklı, yüzde 54,17 ile Karabağlar, yüzde 50,58 ile Çiğli, yüzde 49,78 ile Bornova, yüzde 48,74 ile Gaziemir olduğu görülürken; 4 yıllık artış oranları ise bu ilçelerde yüzde bini geçti.
Kiralardaki artışların kendilerine de zarar verdiğini aktaran Emlakçı Volkan Sevil, Örnekköy’deki kiraların bin 700 lira civarından 17 bin lira üzerine fırladığını açıkladı. Bunun önüne geçilmezse bölgedeki kiraların 50 bin lirayı bulabileceğini dile getiren Sevil, “Son iki yıldır konut kiralarında afaki artışlar olduğunu ve bu artışların adil ve doğru olmadığını biz emlak sektörü çalışanları olarak hep düşün ve söyledik. Maalesef daire sahipleri kendi çıkarları için bizleri büyük bir krizin eşiğine getirdi. Karşıyaka Örnekköy’de bin 700 Türk Lirası olan 3+1 daire kiraları aniden 17-25 bin lira aralığına fırladı. Bunun en büyük zararını biz emlak sektörü çalışanları olarak gördük. Bu olayın artık bir devlet meselesi olduğunu her ortamda söylüyorum. Bunun önüne geçilmez ise aynı bölgede kira fiyatları 40-50 bin aralığına gelecek. Bunun gibi kira artışları biz emlak sektörü çalışanlarının isteği veya arzusu değildir” açıklamasında bulundu.