İzmir’deki yangınlar binlerce kovanı küle çevirdi

İzmir’de meydana gelen yangınlarda ilk belirlemelere göre 2 -3 bin civarında kovanın yandığını söyleyen İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şengül, çam balı üretiminin ağır darbe aldığını ve önümüzdeki yıllarda rekoltede düşüş yaşanacağını belirtti

  • Oluşturulma Tarihi : 10.07.2025 08:57
  • Güncelleme Tarihi : 10.07.2025 08:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’deki yangınlar binlerce kovanı küle çevirdi haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT-ÖZEL HABER - Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları ve kuraklık İzmir’de ciddi orman yangınlarına yol açtı. Kentin farklı noktalarında çıkan yangınlarda hem doğal yaşam hem de tarım ve hayvancılık büyük zarar gördü. Resmi verilere göre, İzmir’de meydana gelen yangınlarda toplam 26 bin 260 hektarlık alan küle döndü. Bu alanın 5 bin 574 hektarını ormanlar, 8 bin hektarını doğal çayırlar, 5 bin 485 hektarını makilikler, 4 bin 370 hektarını çalı formundaki sklerofil bitki örtüsü ve 1800 hektarını da tarım arazileri oluşturdu. Yangınlar yalnızca doğayı değil, aynı zamanda arıcılık faaliyetlerini ve çam balı üretimini de ciddi biçimde sekteye uğrattı. Yangının sektöre verdiği zararla ilgili açıklama yapan İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, ilk tespitlere göre 2 ila 3 bin civarında kovanın zarar gördüğünü, bu rakamın hasar tespit çalışmaları tamamlandıkça netleşeceğini söyledi. Arıcının en az 40 yıl sürecek bir kayıpla karşı karşıya kaldığını belirten Şengül, aynı zamanda çam ormanlarında verimliliği artırmak adına Basra böceği gibi doğal yöntemlerle bal üretimini sürdürmek için de çalışma yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

hüseyin şengül

ZARARIMIZ BÜYÜK

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ancak ilk yapılan belirlemelere göre 2 -3 bin civarında kovanın yandığını belirten Şengül, “İlçe Tarım Müdürlükleri ve belediyelerin hasar tespit çalışmaları sürüyor ancak devletin resmi verilerine göre şu an için ne kadar bir zarar olduğu kesinleşmiş değil. Ama yaklaşık olarak 2-3 bin kovan zarar gördü. Ödemiş bölgesinden örnek verecek olursak, Tosunlar Köyü tamamen yandı, oradaki çam ormanları ve arılar büyük zarar gördü. Seferihisar bölgesinde de benzer vahim bir durumla karşı karşıyayız. Aldığımız ilk bilgilere göre Seferihisar’da yaklaşık bin 500 kovanımız zarar gördü. Özellikle Kuyucak ile Orhanlı mahalleleri arasında başlayan yangının rüzgarın da etkisiyle Atatürk Mahallesi’ne kadar ilerlediğini ve bu bölgelerde de arıcılarımızın büyük kayıpları olduğunu öğrendik” diye konuştu. 

yangın

ÇAM ORMANLARININ YÜZDE 40’I YANDI

Yanan çam ormanlarının tekrardan bal verebilmesi için 40 yıllık bir süreye ihtiyaç olduğunu söyleyen Şengül, “Bir çam ağacının bal verebilmesi için en az 40 yıl gerekiyor. Yani 2025 yılında bugün var olan çamlar en erken 40 yıl sonra tekrar bal verebilir. Bu da demek oluyor ki, bugün zarar gören çamları bugünkü nesil görmeyecek. Zarar gerçekten büyük. Muğla yangını 2021 yılında oldu. O yangın ülkemizdeki çam ormanlarının yaklaşık yüzde 35’ini yok etti, yani üçte birini. Bu yangınlarda da yaklaşık yüzde 10 zarar oldu. Türkiye, dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90’ını karşılıyor. Geri kalan yüzde 10’u ise Yunanistan üretiyor. Başka çam balı üreticisi yok. Eğer çam ağaçlarının yüzde 40’ı yandıysa, önümüzdeki yıllar zorlu geçecek. Rekolte otomatik olarak düşecek” dedi. 
Ülke çam balını kurtarmak için çam ağaçlarına Basra böceği adı verilen böceklerin sarılması gerektiğini dile getiren Şengül, “İzmir Türkiye’nin bal üretimi yapan en büyük 5 ilinden birisi. Ancak elimizde çok fazla çam ormanı kalmadı. Kalan çam ormanları da yaşlanmak üzere. Bu nedenle ormanlarla birlikte çalışarak 30 yaşını geçmiş ağaçlara bal yapan Basra böceklerini yaymamız gerekiyor. Bu böcekler çam ağaçlarının ortalama 100 yıl daha verim vermesini sağlıyor” açıklamasında bulundu. 

arıcılık

DESTEK İÇİN DİYALOG HALİNDEYİZ

Geçtiğimiz yıllarda İzmir’de uygulanan bal ormanları projelerinin devam etmesi gerektiğini belirterek, son yangınlarda zarar gören üreticilere destek olmak için çalışmalara başladıklarını ifade eden Şengül, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum yangınlardan sonra İzmir’e geldi ve hasar gören bal üreticilerine destek vermek için il müdürlüklerine yetki verdi. Yanan kovanların telafisi için bir çalışma başlatıldı. Hemen, içerisinde bir kısmı arılı olmak kaydıyla, kovanların telafi edilmesi için zarar tespitleri yapılıyor. Geçen sene meydana gelen yangında etkilenen üreticilerin listesi de elimizde. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, ‘2024’te ki mağdurları da listeye alın’ dedi. Belediyemiz de yardım etmeye uygun bakıyor. Bütün kurumlarla diyalog hâlindeyiz. İnşallah telafi ederler. Birlik bunu yapacağız desek bizim öyle bir gücümüz yok maalesef. Sadece zarar tespiti ortaya çıktığında bir bağış kampanyası başlatacağız. Birlik olarak mağdur olan arıcılarımıza herkesin gönlünden kopanı vermesini isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.