- İzmir
- 05.05.2025 20:51
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, toplamda 134 milyon liraya mal olan römork tipi yangın tankerleri ve yeni araçların tanıtım töreninde, “Pek çok yangını büyümeden önledi tankerler geçmişte. Bu yüzden bu tankerleri dağıtmayı bir görev bildik ve öncelikli işlerimiz arasına koyduk” dedi
HAYRİYE GÜLPERİ TİBİN - İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası afetlerle mücadele için hazırlıklarını sürdürüyor. Son olarak yangın güvenliğini artırmak için 30 milyon liraya mal olan 125 römork tipi yangın tankerlerinin ilk partisinin dağıtımı ve 104 milyon liraya mal olan 59 yeni aracın tanıtımı ve dağıtımı için tören düzenlendi. Makine İkmal, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı Gaziemir Hizmet Sahası’nda yapılan tören, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, “Geçen yıl üzülerek yaşadığımız yangın deneyimleri bize gösterdi ki acil müdahale için bu tip tankerler kritik öneme sahip. Hem o yangın günlerinde hem diğer zamanlarda köy ziyaretlerimde vatandaşımızla bunları konuştuk ve onlar da bunların gerekliliğinden bahsetti” diye konuştu.
Yangın büyümeden müdahale etmenin öneminden bahseden Tugay, “Bir tankerden büyük bir yangını söndürmesini beklemiyoruz ama her yangın küçük bir yangın olarak başlıyor. Oraya yakın bir alanda köyde yangın söndürme konusunda bilinci ve duyarlılığı olan vatandaşımız hemen orada müdahalede bulunabilirde yangın büyümeden önlenebiliyor. Pek çok yangını büyümeden önledi tankerler geçmişte. Bu yüzden bu tankerleri dağıtmayı bir görev bildi ve öncelikli işlerimiz arasına koyduk” dedi. Tugay, 2024 yılında yaşanan yangınları hatırlattığı açıklamasına devam ederken şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl yangınlar açısından üzücü bir yıldı. 16 bin civarında yangın çıktı İzmir’de. Bunların bir kısmı çok büyük boyutlara ulaştı. Ormanlık ağaçlık alanda, bahçelerdeki zeytinliklerde on binlerce apacı yok eden yangınlar yaşadık. Sadece Yamanlar ’da yüzlerce hektar ağaçlık alan yandı. Şehir için çıkan yangınlar hem sayısal hem büyüklük itibariyle baş etmesi kolay ama kırsal alanlarda, merkeze uzak alanlarda yangına müdahalede sıkıntı olduğunu yaşayarak öğrendik. Havadan müdahalenin yetersiz kalması ve gecikmesi, bize o yanan ağaçları seyrederken şunu düşündürdü; bu yangınları başlangıcında görmeli ve engellemeliyiz. O nedenle İzmir’de yangın riski değerlendirmesi yapıldı. İzmir’de ilk kez yapıldı bu çalışma. İzmir’in neresinde yangın riski daha yüksek bunun değerlendirmesi yapıldı ve haritalandırıldı. O nedenle nerede riskin daha yüksek olduğunu biliyoruz ve ona göre önlem alıyoruz.”
Tugay, yangın bilincinin önemine de değindi. Kırsal alanlarda konuyla ilgili olarak verilen eğitimlerin de devam ettiğini kaydeden Tugay, şöyle devam etti: “Yangınların çıkışıyla ilgili hepimizin bilinç sahibi olması lazım. Özellikle kırsal alanda köylerimizde yangına karşı eğitim veriyoruz. Ellerindeki ufak tankerlerle birlikte sahip oldukları bilgilerle aslında itfaiyenin görevini üstlenmiyorlar, yaşam alanlarını korumak için sorumluluk alıyorlar. Normalde itfaiye kentsel alanlara müdahaleyle yükümlüdür, orman bölgesinin müdahalelerinin desteklenmesi gerektiğini deneyimlediğimiz için köylerimizdeki vatandaşlarımızın da katkılarıyla gerekse henüz bize teslim edilmemiş ancak çalışmalarına başlanmış araçlarla birlikte kırsal alanlarda da yangınlara müdahale için elimizden geleni yapacağız.”
Tugay son olarak açıklamasını şöyle noktaladı: “Biz bir çalışma yaparken görevimizdir, görevimiz değildir diye ayırmıyoruz. Çünkü ülkemizi sahip olduğu zenginlikle korumanın daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Tüm kaynaklarımızı koruyacak şekilde çalışıyoruz. Bizim bizden daha çok sevenimiz olmadığını bilmemiz gerekiyor. Ben bir siyasetçiyim. Sizlerin oylarıyla seçiliş bir kardeşinizim. Bu millete layık olan çalışkan siyasetçiler de çok gerekiyor. Buna hepimizin ihtiyacı olduğunu bilerek gücüm yettiğince çalışmaya devam ediyorum. Güler yüzleriniz ve onayladığınızı gösteren o bakışlarınız benim için her şeyden değerli. Bu onurlu göreve beni getirdiğiniz ve yanımda olduğunuz için hepinize tekrar tekrar teşekkür ediyoruz.”
Geçen sene İzmir yangınlarında tangın tankeriyle söndürme çalışmalarına destek olan, Tire’de yaşayan 17 yaşındaki gönüllü itfaiyeci Özlem Özcan, Başkan Tugay’a çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Özcan, “Geçen yaz ülkemizde pek çok yangın oldu. En çok etkilenen illerden biri de İzmir oldu. İlçemizde de büyük bir yangın meydana geldi. Ben de bu yangına duyarsız kalmayarak belediyemizin köyümüze verdiği yangın tankerini alarak yangın bölgesine gittim. Bu konuda Sayın Cemil Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
KORKMAZ: ÖNLEMEK SÖNDÜRMEKTEN DAHA KOLAY
İzmir İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz ise, yangını önlemenin önemine değindiği konuşmasında şunları kaydetti: “Özellikle su kaynaklarından uzak yerlerde müdahale gücümüzü artıracak bu araçlar. Bize lojistik destek sağlayarak afet yönetiminin en temel taşlarından biri olacaktır. 2024 özellikle İzmir’de yangın açısından zorlu geçti. İzmir İtfaiyesi 36 bin olaya müdahale etti, 16 bini yangınlardı. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların normalin üzerine seyretmesi ve rüzgarlar yangınların büyümesine neden oldu. 2024 yılında 5 bin hektarlık alan İzmir’de zarar gördü. Şartlar çalışmaları zorlaştırdı. Bu olaylar bize gösterdi ki 2025 daha zorlu geçecek. Yaklaşan yaz ayları için çalışmalarımıza devam ediyoruz. STK’larla yaptığımız yangına dirençli köy projesi kapsamındaki çalışmaların ilkini Kemalpaşa’da tamamladık. Bergama’da devam ediyoruz. Hedef 600 mahallede bu çalışmaları gerçekleştirmek. Bir risk haritası çıkardık. Biliyoruz ki önlemek söndürmekten daha kolay. 7/24 sahadayız.”