Sayfa Yükleniyor...
İzmir'de Denetimli Serbestlik Yasası çerçevesinde yaklaşık 200 kişi, özel bir projede yer alarak camilerin temizliğini ve tadilatını gerçekleştiriyor
Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün yargı alanında bulunan Çiğli ilçesinde, yükümlülerin cezalarının bir kısmının kamuya yararlı işlerde çalıştırılarak tamamlanması kararlaştırıldı. Yaklaşık 200 kamu çalışma yükümlüsü arasından 50 kişilik bir grup, günde 4 saat olmak üzere, Çiğli ilçesinde bulunan Egekent Merkez Camii’nde gerekli temizlik, bakım ve onarım işlemlerini yapıyor. Yükümlüler, camileri Ramazan Bayramı’na hazır hale getirmek için hummalı çalışmayı sürdürüyor.
Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürü Orhan Kaykaç, Ramazan ayının camilerin yoğun kullanımına neden olduğunu belirtti. Vakit namazlarında artan cemaat, teravih namazları ve Kur'an mukabeleleriyle birlikte camilerin kullanımının arttığını vurguladı. Bu durumun temizlik ve hijyen ihtiyacını artırdığını ifade eden Kaykaç, bu kapsamda kamu yararına çalışan 50 kişilik bir grubu belirledikleri 5 camide temizlik işlerine yönlendirdiklerini açıkladı. Ramazan ayının son haftasına yaklaşılması ve Ramazan Bayramı öncesinde camilerin son kez temizlenmesi gerekliliğinden bahseden Kaykaç, bu çalışmaların önemine değindi.
Kaykaç, kamu yararına çalışma yükümlülüğünün iki farklı şekilde gerçekleştiğini açıkladı:
"Mahkemelerce hukuki sorunlarla karşılaşmış bireylerin yargılanması sonucu adli para cezasına çarptırılan yükümlülerimiz var. Eğer bu kişiler, para cezalarını ödeyemeyecek durumdaysa, adli para cezaları günlük 4 saatlik kamu yararına çalışma cezasına dönüştürülüyor. Bu kapsamda çalışanlarımızdan bir kısmı bu gruba dahil. Diğer bir grup kamu çalışma yükümlümüz ise cezaevlerinden tahliye olduktan sonra şartlı salıverme süresine kadar denetimli serbestlik kapsamında takip edilen kişiler. Bu gruptakiler, kendi işlerini bulamayan veya kuramayan, başka bir sigortalı işte çalışmayan bireyler. Onlar da cezalarının belli bir kısmını kamu yararına ücretsiz olarak tamamlamak zorundalar."
Kaykaç, kamu çalışma yükümlülüklerinin hem bir ceza hem de bir rehabilitasyon boyutunun da olduğunu söyledi. Sözlerini sürdüren Orhan Kayka, “Hükümlülerin, suça karışmış kişilerin rehabilitasyonu, toplumla adaptasyonunun sağlanması, sosyal becerilerinin oluşması ikinci amaçlarımız arasında. Kamu çalışma yükümlüleri bu kapsamda hem bir infaz sistemi hem de yükümlülerimizin suçtan uzaklaşması ve onların rehabilitasyonu için önemli bir araç” ifadelerine yer verdi.
Arun Acumsal