- İzmir
- 07.05.2025 23:11
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin iklim politikalarına aktif katılımını sağlamak amacıyla “İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi” projesini hayata geçirdi. Çeşitli demografik gruplardan ve bir yazılım aracılığıyla belirlenecek 50 katılımcıdan oluşacak bu meclisin geliştireceği çözüm önerileri, belediyenin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’na dahil edilecek
Küresel iklim krizinin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke daha imza atıyor. Yurttaşların iklim politikalarına katılımını sağlamak ve iklim değişikliğiyle mücadelede örnek teşkil edecek bir model oluşturmak amacıyla “İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi” projesi geliştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Yuva Derneği ve Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO) iş birliğiyle yürüteceği proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Katılım Projesi kapsamında destekleniyor. 15 ay sürecek bu çalışma, İzmir’in düşük karbon salımı ve iklim direnci yüksek bir şehir olma hedefini destekleyecek.
İzmir halkını iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dirençli hale getirmek ve yurttaşların yerel yönetimlerin iklim politikalarına aktif katılımını sağlamak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yeni bir proje hayata geçiriliyor. Bu kapsamda, farklı demografik grupları temsil eden kişilere SMS yoluyla ulaşılarak başvuru yapmaları sağlanacak. Başvuruların ardından, demokratik ve şeffaf bir seçim ilkesine göre tasarlanmış bir yazılım aracılığıyla 50 kişilik meclis belirlenecek.
Meclis, 7 Eylül, 21 Eylül, 5 Ekim, 9 Ekim ve 2 Kasım tarihlerinde Tarihi Akın Pasajı’nda yapılacak beş oturumda bir araya gelecek. İlk oturumda katılımcılara iklim okuryazarlığı eğitimi verilecek; ardından düzenlenecek dört oturumda ise “Isınan bir İzmir’de nasıl hayatta kalırsın?” sorusu etrafında, sağlık, su yönetimi ve kentsel yeşil alanlar başlıklarında çözüm önerileri geliştirilecek.
Yurttaşların görüş ve deneyimlerinden yola çıkarak oluşturulan bu öneriler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’na entegre edilerek kente yön verecek.
Hibe programı, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi, demokratik ve katılımcı yönetişim modellerini teşvik etmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yuva Derneği ve Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO) temsilcileri, Londra’da gerçekleştirilen teknik inceleme ziyaretlerinde üç farklı yurttaş meclisi ve bir yerel yönetimle bir araya geldi. Bu temaslar sayesinde, katılımcı yönetişim uygulamaları yerinde incelenerek, İzmir için uyarlanabilecek iyi örnekler değerlendirildi. Proje deneyimlerinin hem ulusal hem de uluslararası platformlarda paylaşılmasıyla, İzmir’in geliştireceği modelin diğer şehirler için örnek teşkil etmesi hedefleniyor.