İzmir’in çöpü taşınacak: Harmandalı alternatifine bakanlıktan vize!

İzmir’in çöpünün Bergama’ya taşınacağı görüşüyle büyük tartışmalara neden olan ve Harmandalı Çöp Tesisi'nin yükünü azaltmak için alternatif olan ‘Bergama Çöp Tesisi’ projesine bakanlıktan vize çıktı


  • Oluşturulma Tarihi : 14.02.2024 13:12
  • Güncelleme Tarihi : 14.02.2024 10:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’in çöpü taşınacak: Harmandalı alternatifine bakanlıktan vize!

İzmir’de uzun süredir devam eden koku ve katı atık bertarafı sorununun gün geçtikçe büyümesi ve Çiğli’de bulunan Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi kapasitesini yetersiz kalmasıyla birlikte kentin çöpünün merkeze yaklaşık 110 kilometre mesafedeki Bergama ilçesinde kurulacak yeni bir tesise taşınması planı gündeme gelmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm önerisi kentte yeni bir tartışmanın kapısını aralarken Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun “Bergama için felaket olur” sözleriyle karşı çıktığı projeye AK Partili bir çok siyasi tepki göstermişti.

Tepkilere rağmen yıl Mart ayında, Büyükşehir’in tesis için sözleşme imzaladığı İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından hayata geçirilmesi planlanan tesis için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapılarak ÇED süreci başlatılmıştı.

Öte yandan; projede sona gelindi ve bakanlık İzmir’in çöpünü Bergama’ya taşıyacak projeye onay verdi.

Bakanlıktan vize alan proje, 10 gün süreyle askıya çıkarıldı. Vatandaşlar 10 gün içerisinde projeye itirazda bulunabilecekler.

PROJE DETAYLARI…

Hazırlanan raporda, mevcut durumda Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa İlçelerinden karışık belediye atıklarının getirildiği Bergama İlçesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin genişletilerek tesise “Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi’ne ilave olarak ATY Hazırlama Tesisi’nin de prosese dâhil edilmesi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi lotlarına Lot-3 Düzenli Depolama Alanı’nın” da ilave edilmesi planlandığı ifadelerin yer verildi.

Tesis, Bergama ilçesi Kaşıkçı Mahallesi’nde 279 bin 362,78 metrekarelik taşınmaz üzerinde hayata geçirilecek projenin 86 milyon 324 bin liraya mal olası bekleniyor.

Raporda ayrıca, bölgeye kurulacak tesis için 2014 yılında Resmi Gazetede yayımlanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” hükmü doğrultusunda; tesise ait “Çevresel Etkileri Önemsizdir” karının esas alındığı da belirtildi.

Haber Merkezi